BibTex RIS Kaynak Göster

BİLİŞİM TEKNOLOJİSİ RİSK YÖNETİMİ BAŞARISININ YORDAYICISI OLARAK KURUMSAL DEĞİŞKENLERİN İNCELENMESİ

Yıl 2015, Cilt: 1 Sayı: 1, - , 01.07.2015

Öz

Doktora tez çalışmasının bir bölümünü oluşturan bu çalışmada kurumsal değişkenlerin (bilgi güvenliği politikaları, bilişim teknolojileri (BT) bütçesi, BT konusunda net amaçlar, iletişim, kurum kültürü, kurum misyonu, kurum olgunluğu, üst yönetim desteği) Türkiye’deki devlet üniversitelerinde uygulanan BT risk yönetimi başarısını ne derecede yordadığı incelenmiştir. Araştırmaya Türkiye’deki devlet üniversitelerinin Bilgi İşlem Daire Başkanlık’larında çalışmakta olan 548 bilgi işlem personeli katılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen Bilişim Teknolojileri Risk Yönetimi Başarı Ölçeği (BTRY-BÖ) kullanılmıştır. Araştırmadaki yordayıcı değişkenler ile BT risk yönetimi başarısı arasında doğrusal bir ilişkinin olup olmadığı SPSS programında saçılma diyagramı ile incelenmiş ve yordayıcı değişkenler ile yordanan değişken arasında doğrusal bir ilişki olduğu belirlenmiş, değişkenler arası Pearson korelasyon katsayıları hesaplanmış ve adımsal (stepwise) regresyon tekniği uygulanmıştır. Kurumsal değişkenlerin tümü ile BT risk yönetimi başarısı arasında pozitif yönde ve manidar ilişkiler saptanmıştır. Araştırmanın bulgularına göre Türkiye’deki devlet üniversitelerinde BT risk yönetimi başarısını etkileyen kurumsal değişkenler önem sırasına göre kurum misyonu, iletişim, kurum olgunluğu ve üst yönetim desteği şeklinde sıralanmakta ve BT konusundaki net amaçlar, kurum bilgi güvenliği politikaları, BT bütçesi ve kurum kültürü değişkenleri ise BT risk yönetimi başarısının önemli bir yordayıcısı olarak bulunmamıştır. Bulgular alanyazını ışığında tartışılmış ve önerilerde bulunulmuştur

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Vildan Ateş

Bilal Güneş

Yayımlanma Tarihi 1 Temmuz 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Ateş, V., & Güneş, B. (2015). BİLİŞİM TEKNOLOJİSİ RİSK YÖNETİMİ BAŞARISININ YORDAYICISI OLARAK KURUMSAL DEĞİŞKENLERİN İNCELENMESİ. Yönetim Bilişim Sistemleri Dergisi, 1(1).
AMA Ateş V, Güneş B. BİLİŞİM TEKNOLOJİSİ RİSK YÖNETİMİ BAŞARISININ YORDAYICISI OLARAK KURUMSAL DEĞİŞKENLERİN İNCELENMESİ. Yönetim Bilişim Sistemleri Dergisi. Eylül 2015;1(1).
Chicago Ateş, Vildan, ve Bilal Güneş. “BİLİŞİM TEKNOLOJİSİ RİSK YÖNETİMİ BAŞARISININ YORDAYICISI OLARAK KURUMSAL DEĞİŞKENLERİN İNCELENMESİ”. Yönetim Bilişim Sistemleri Dergisi 1, sy. 1 (Eylül 2015).
EndNote Ateş V, Güneş B (01 Eylül 2015) BİLİŞİM TEKNOLOJİSİ RİSK YÖNETİMİ BAŞARISININ YORDAYICISI OLARAK KURUMSAL DEĞİŞKENLERİN İNCELENMESİ. Yönetim Bilişim Sistemleri Dergisi 1 1
IEEE V. Ateş ve B. Güneş, “BİLİŞİM TEKNOLOJİSİ RİSK YÖNETİMİ BAŞARISININ YORDAYICISI OLARAK KURUMSAL DEĞİŞKENLERİN İNCELENMESİ”, Yönetim Bilişim Sistemleri Dergisi, c. 1, sy. 1, 2015.
ISNAD Ateş, Vildan - Güneş, Bilal. “BİLİŞİM TEKNOLOJİSİ RİSK YÖNETİMİ BAŞARISININ YORDAYICISI OLARAK KURUMSAL DEĞİŞKENLERİN İNCELENMESİ”. Yönetim Bilişim Sistemleri Dergisi 1/1 (Eylül 2015).
JAMA Ateş V, Güneş B. BİLİŞİM TEKNOLOJİSİ RİSK YÖNETİMİ BAŞARISININ YORDAYICISI OLARAK KURUMSAL DEĞİŞKENLERİN İNCELENMESİ. Yönetim Bilişim Sistemleri Dergisi. 2015;1.
MLA Ateş, Vildan ve Bilal Güneş. “BİLİŞİM TEKNOLOJİSİ RİSK YÖNETİMİ BAŞARISININ YORDAYICISI OLARAK KURUMSAL DEĞİŞKENLERİN İNCELENMESİ”. Yönetim Bilişim Sistemleri Dergisi, c. 1, sy. 1, 2015.
Vancouver Ateş V, Güneş B. BİLİŞİM TEKNOLOJİSİ RİSK YÖNETİMİ BAŞARISININ YORDAYICISI OLARAK KURUMSAL DEĞİŞKENLERİN İNCELENMESİ. Yönetim Bilişim Sistemleri Dergisi. 2015;1(1).