Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Kuran’da Müzekker ve Müennes Kelimelerin Ters uyumu

Yıl 2017, Cilt: 3 Sayı: 1, 39 - 52, 01.05.2017

Öz

Bu araştırma, Kur’an’ın müzekker ve müennes uyumuna riâyet etmemesinin nedenini nahiv yönünden ele almakta ve bunu mana ve ifade yönünden açıklamaktadır. Ayrıca Kur’an’daki müzekker ve müennes uyumunun dikkate alınmaması neticesinde meydana gelen belagatin, herhangi bir yerdeki belagatten daha ileri olduğunu ileri sürmektedir. Şöyle ki kelimenin semantiği muhalefeti ile ilgili iken uyumsuzluk ise anlama uygunlukla alakalıdır. Her ne kadar isim ve fiil cümlesinde esas olan, müsned ve müsnedün ileyh arasında uyum ise de bu bir zorunluluk değildir. Bu durum Arapça’da yorumun çok geniş bir kullanım alanı olduğu anlamına gelmektedir. Bu da uyum ve uyumsuzluğun ikisinin de kesin bir kural olarak kabul edilmesini mümkün kılmamaktadır.

Kaynakça

  • Kaynakça makalenin sonundadır.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Arapça
Bölüm Makaleler
Yazarlar

İsmail Abdülgani Et-temimi Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mayıs 2017
Gönderilme Tarihi 3 Aralık 2016
Kabul Tarihi 21 Şubat 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 3 Sayı: 1

Kaynak Göster

ISNAD Et-temimi, İsmail Abdülgani. “Kuran’da Müzekker Ve Müennes Kelimelerin Ters Uyumu”. Yakın Doğu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 3/1 (Mayıs 2017), 39-52.
Yakın Doğu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.