Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Cahiliye Dönemindeki Mali Yükümlülükler ve Bunların Kur'an'daki Yansımaları

Yıl 2016, Cilt: 2 Sayı: 2, 57 - 92, 01.08.2016

Öz

Bu makalede cahiliye Araplarında ziraî, ticarî, dinî, içtimaî ve siyasî vergiler ve bu vergilerin kavram ve form olarak Kur’ân’daki malî tasarruflarla diyalektik ilişkisi ele alınmıştır. Kur’ân’ın İslam öncesi cahiliye dönemi tasavvur ve teamüllerini tamamen ortadan kaldırıp ibdâ’ ve îcâd mahiyetinde sil baştan hükümler mi getir- diği yoksa vakıaya, 7. yüzyıl Arap kültür havzası rengine muvafık ve mutabık hükümler mi inşa ettiği sorunu sınırlı bir alanda irde- lenmiştir. Öte yandan gerek klasik geleneğimizde gerekse de son bir buçuk asırda yerli ve yabancı bazı araştırmacılar tarafından Kur’ân’ın cahiliye dönemine ait bir takım tasavvur ve teamülleri ihtiva ettiğine dair ileri sürülen hipotez, Kur’ân’ın malî tasarrufları özelinde tayin ve tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmada önce cahiliye dönemine ait vergilerle ilgili verileri elde etmek, bunların analizlerini yapmak ve daha sonra Kur’ân’daki malî yükümlülük- lerle diyalektik ilişkisini ortaya koymak ve bir senteze ulaşmak şeklinde bir yol ve usûl takip edilmiştir. Takip edilen bu usûl neticesinde Kur’ân’ın söz konusu bu vergilerinin İslam öncesi Güney, Kuzey ve Hicaz Araplarında hatta daha kadîm toplumlarda yer alan köklü nizamlar olduğu sonucuna varılmıştır.


Kaynakça

  • Kaynakça makalenin sonundadır
Yıl 2016, Cilt: 2 Sayı: 2, 57 - 92, 01.08.2016

Öz

Kaynakça

  • Kaynakça makalenin sonundadır
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Emrah Dindi

Yayımlanma Tarihi 1 Ağustos 2016
Gönderilme Tarihi 7 Temmuz 2016
Kabul Tarihi 29 Temmuz 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

ISNAD Dindi, Emrah. “Cahiliye Dönemindeki Mali Yükümlülükler Ve Bunların Kur’an’daki Yansımaları”. Yakın Doğu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 2/2 (Ağustos 2016), 57-92.
Yakın Doğu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.