Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Kur'an-ı Kerim'de Deruni Musiki Nazariyesi

Yıl 2016, Cilt: 2 Sayı: 1, 159 - 182, 15.01.2016

Öz

Bu araştırma Kur’an-ı Kerim’ deki derûni mûsikîyi ortaya çıkarmayı ve onu başkalarından ayıran unsurları apaçık ortaya koymayı hedeflemektedir. Çünkü Kur’an-ı Kerim nağmelerinin insan ruhunda öyle üstün bir etkisi vardır ki, bunu ne şiirde nede nesirde hiçbir nağmenin ortaya koyması mümkün değildir. Binaen aleyh bu araştırma Kur’an’ın metin güzelliğini ortaya koyacak, dil özelliğinin sırlarından bir sırrı keşfedecektir. Bu çalışma Arap Dilinin korunmasında Kur’an nağmelerinin önemini ispat edecektir. Kur’an-ı Kerim Arap diline hâkim olmuş, onu yönlendirmiş, lafızlarını kalıba dökmüş, manalarını sıkıca birbirine bağlamış, orijinalitesini sağlamış, değerini ve büyüklüğünü ikmal etmiştir. Dolayısıyla Arap dili ışığı sönmeyen Güneşten daha değerli hale gelmiş, asırlar ve zamanlar boyu o ışıkla kâinatı ışıtmıştır. Binaenaleyh Kur’an Arap dilini mağlup olmayan hücceti, bozulmayan meziyetidir. Allah bu Kur’an ile Arap Dilinin nurunu arttırdıkça arttırmıştır.

Nağme (mûsikî/melodi) nazariyesinin esası Arap Nahvidir. Çünkü Nahiv, birbiriyle alakası noktasında kelamın araştırılmasınaönem verir. Nağme de bu alaka ve birliktelikten doğan etkiyi araştırır. Çünkü o, bu alakanın tohumundan doğan meyveyi etüt etmeye önem verir. Dolasıyla nahvin ortaya koyduğu kelamın bir kısmı diğerini tamamlar. Bu araştırma kısaca Kur’ânî kıssaya bir misal vermektedir. Çünkü Kur’an kıssaları benzeri olmayan bir şekilde ortaya çıkar. Her defasında Kur’an kıssalarının tekrarı ise, o Kur’an nağmelerinin arkasında saklı manalara delalet eder. Yani kıssanın kıssa ile olan irtibatını kıssanın sûre ile olan irtibatı, bunun da ötesinde sûrenin sûre ile irtibatını ve sûrenin külli bir manayı ifade ettiğini kastediyoruz ki, bunu tek başına ne lafız ne de mana temsil edebilir. Buda gösterir ki Kur’an-ı Kerim’de ki gizli nağme (nağm hafî) nin bir kısmı seni diğer kısmıyla irtibata geçirir.

Kaynakça

  • kaynakça makalenin sonundadır.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Arapça
Bölüm Makaleler
Yazarlar

İsmail Abdül'l Ğanî Et-temîmî

Yayımlanma Tarihi 15 Ocak 2016
Gönderilme Tarihi 7 Kasım 2015
Kabul Tarihi 1 Aralık 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

ISNAD Et-temîmî, İsmail Abdül’l Ğanî. “Kur’an-ı Kerim’de Deruni Musiki Nazariyesi”. Yakın Doğu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 2/1 (Ocak 2016), 159-182.
Yakın Doğu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.