Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

تحليل بيانات بعض فهادس مخطوطات المدرسة الاباضية

Yıl 2017, Cilt: 3 Sayı: 2, 157 - 180, 30.12.2017

Öz

Bu çalışma Tunus, Cezayir, Libya, Mısır, Ürdün ve Avrupa’daki arşivlerde bulunan bazı yazma eserlerin incelenmesine dayan- maktadır. Çalışmada bu yazmalarda yer alan ve H. I. asırdan gü- nümüze kadar devam eden bazı İbadi düşüncelerine odaklanıl- mıştır. Bu fikirler çeşitli sınıflandırmalara tabi tutulmuş ve aralarındaki farklılıklar değerlendirilmiştir. Ayrıca arşivler arasında da bir kıyaslama yapılarak buralarda bulunan yazmaların muhteva farklarına dikkat çekilmiştir. Bu çerçevede İbadi Medreselerine ait bazı yazma eserler incelenerek bunların incelenmesi hususunda bir usul oluşturulmasının gereğine dikkat çekilmiştir. Özellikle Libya’da bulunan İbadi yazmalarının içeriklerinin önemine vurgu yapılmıştır.

Kaynakça

  • Arapça kaynakça makale sonundadır.

Bazı İbadi Medreselerinin Yazma Eserleri Kataloglarının İç Tetkiki

Yıl 2017, Cilt: 3 Sayı: 2, 157 - 180, 30.12.2017

Öz

Bu çalışma Tunus, Cezayir, Libya, Mısır, Ürdün ve Avrupa’daki arşivlerde bulunan bazı yazma eserlerin incelenmesine dayan- maktadır. Çalışmada bu yazmalarda yer alan ve H. I. asırdan günümüze kadar devam eden bazı İbadi düşüncelerine odaklanılmıştır. Bu fikirler çeşitli sınıflandırmalara tabi tutulmuş ve arala- rındaki farklılıklar değerlendirilmiştir. Ayrıca arşivler arasında da bir kıyaslama yapılarak buralarda bulunan yazmaların muhteva farklarına dikkat çekilmiştir. Bu çerçevede İbadi Medreselerine ait bazı yazma eserler incelenerek bunların incelenmesi hususunda bir usul oluşturulmasının gereğine dikkat çekilmiştir. Özellikle Libya’da bulunan İbadi yazmalarının içeriklerinin önemine vurgu yapılmıştır.

Kaynakça

  • Arapça kaynakça makale sonundadır.
Yıl 2017, Cilt: 3 Sayı: 2, 157 - 180, 30.12.2017

Öz

Kaynakça

  • Arapça kaynakça makale sonundadır.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Arapça
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Tevfik İyad Şakruni Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2017
Gönderilme Tarihi 18 Ekim 2017
Kabul Tarihi 24 Kasım 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 3 Sayı: 2

Kaynak Göster

ISNAD Şakruni, Tevfik İyad. “تحليل بيانات بعض فهادس مخطوطات المدرسة الاباضية”. Yakın Doğu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 3/2 (Aralık 2017), 157-180.
Yakın Doğu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.