Global Güneş Radyasyonunun Ampirik Modellenmesinde Kullanılabilecek Yeni Bir Modelin Geliştirilmesi ve Çankırı İlinde Uygulanması
Öz
Günümüzde küresel ısınmanın temel nedeni atmosferdeki sera gazı emisyonlarının artmasıdır. Atmosferdeki sera gazı emisyonları büyük oranda fosil enerji kaynaklarının kullanımından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle fosil enerji kaynakları yerine yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı büyük önem taşımaktadır. Yenilenebilir enerji kaynakları içerisinde en stratejik olanı güneş enerjisidir. Çünkü güneş enerjisi biyokütle gibi yakıt kullanmayan ve çok geniş kullanım alanlarına sahip bir kaynaktır. Bir bölgeye gelen global güneş radyasyonu; atmosfer dışına gelen radyasyonun hesaplanması ve yeryüzüne ulaşan kısmının ampirik modellerle tahminlenmesi yoluyla belirlenmektedir. Bu kapsamda araştırmacılar farklı bölgeler için tahminleme yapabilen modeller üzerine çalışmaktadır.
Bu çalışmada literatürdeki modellerden farklı bir global güneş radyasyonu tahmin modelinin geliştirilmesi ve Çankırı koşullarında test edilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada literatürde yer alan 8 model ve geliştirilen model kullanılmıştır. Çalışma kapsamında geliştirilen model logaritmik bir fonksiyon kullanırken, değişken olarak bulutluluk katsayısı ve saat açısını kullanmaktadır. Gerçekleştirilen modelleme çalışması sonucunda hesaplanan istatistik parametreleri, geliştirilen modelin Çankırı ili için global güneş radyasyonunu diğer modellerden daha başarılı tahmin edebildiğini göstermiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- [1] Duffie, J.A., Backman, W.A., Solar engineering of thermal processes. 3rd ed. New York: John Wiley& Son, 2006.
- [2] Mengec, O., Ertekin, C., Sonmete, M.H., “Evaluation of global solar radiation models for Konya, Turkey” Energy Conversion and Management 47, 3149–3173, 2006.
- [3] Cooper, P. I., “The absorption of radiation in solar stills,” Solar Energy, 12(3),333–346, 1983.
- [4] Ertekin, C., Külcü, R., Evrendilek, F., “Techno-Economic Analysis of Solar Water Heating Systems in Turkey” Sensors 8, 1252-1277, 2008.
- [5] Tiris, M.,Tiris, C., Erdalli, Y. Water heating systems by solar energy. Marmara Research Centre, Institute of Energy Systems and Environmental Research, NATO TU-COATING, Gebze, Kocaeli, Turkey, 1997.
- [6] Louche, A., Notton, G., Poggi, P., Simonnot, G., “Correlations for direct normal and global horizontal irradiation on a French Mediterranean site” Solar Energy 46, 261–266, 1991.
- [7] Elagib, N.,Mansell, M.G., “New approaches for estimating global solar radiation across Sudan” EnergyConvers. Manage.41, 419–434, 2000.
- [8] El-Metwally, M., “Sunshine and global solar radiation estimation at different sites in Egypt” J. Atmos. Sol.-Terr. Phys. 67 (14), 1331–1342, 2005.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Çevresel Olarak Sürdürülebilir Mühendislik
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Recep Külcü
*
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
26 Aralık 2019
Gönderilme Tarihi
30 Eylül 2019
Kabul Tarihi
12 Kasım 2019
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2019 Cilt: 4 Sayı: 2