Biyoteknolojinin ilerlemesiyle Genetiği Değiştirilmiş
Organizmaların (GDO) üretimi ve gündelik yaşamda kullanımı
hızla artmış olup bu ürünlerin açlığa ve endüstriyel tarımın
yarattığı sorunlara karşı bir çözüm olabileceği düşünülmüştür.
Günümüzde üretim metotları geliştirilirken, yararları ve kısa/
uzun dönemde zararları sorgulanmaktadır. Bu konuda yapılmış
bazı araştırmalarda GDO tüketilmesinin alerjik reaksiyonlara
neden olabileceği, yatay gen transferi olasılığının da insan
sağlığına uzun dönemde zarar verebileceği endişeleri mevcuttur.
Doğada ise biyoçeşitliliğin azalmasına neden olarak çevreyi
olumsuz yönde etkileme olasılığı bulunmaktadır. Diğer taraftan,
GDO’ların bazılarının hızlı, yüksek miktarlarda ve düşük
maliyetle üretiminin yiyecek bulma sıkıntısı çeken bölgelerde
yararlı olabileceği öngörülmektedir. Henüz göreceli olarak kısa
bir geçmişe sahip bu ürünlerle ilgili araştırma sayısının artması ve
kamuoyunun bilimsel kanıtlarla bilgilendirilmesi gerekmektedir.
Bu derlemede günümüze değin yapılan araştırmalar ışığında
GDO’ların insan ve çevre sağlığına etkileri incelenmiştir.
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar; sağlık tarım çevre güvenliği
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Klinik Tıp Bilimleri (Diğer), Yardımcı Sağlık ve Rehabilitasyon Bilimi (Diğer) |
Bölüm | Derlemeler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2021 |
Gönderilme Tarihi | 6 Nisan 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 2 Sayı: 4 |