Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Diş Hastanelerinde Risklerin Ortam Ölçümlerine Dayandırılarak FMEA Yöntemiyle İncelenmesi; Üniversite Hastanesi Örneği

Yıl 2024, Cilt: 5 Sayı: 2, 56 - 67, 30.04.2024

Öz

Ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin verildiği kurumlarda iş sağlığı güvenliği uygulamaları, yaşanabilecek iş kazalarının ve
meslek hastalıklarının önüne geçmede önemli bir yaklaşım
olduğu bilinmektedir. Bu kurumlarda fiziksel, kimyasal, biyolojik, ergonomik, psikososyal vb. birçok risk etmeni bir
arada bulunmaktadır. Ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin verildiği kurumlarda diş ünitleri, laboratuvar, sterilizasyon birimi
gibi bölümler yer almakta ve çalışanların işlem esnasında
maksimum hassasiyeti göstermesi ve iş sağlığı ve güvenliği
kurallarına uygun hareket etmesi gerekmektedir. Bu bağlamda Ağız Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde mevcut risklerin tespit edilip gerekli önlemlerin alınması
adına FMEA (Hata Türleri ve Etkileri Analizi) yöntemiyle
risk analizi çalışması gerçekleştirilmiştir. Risk analizindeki
bulguları destekleme ve somut veriler oluşturma adına işletmede aydınlatma, toz, termal konfor, radyasyon, gürültü (kişisel ve ortam), VOC (uçucu organik bileşikleri) gibi ortam
ölçümleri gerçekleştirilerek çalışmaya derinlik katılmıştır. Bu
çalışmayla ağız diş sağlığı uygulama ve araştırma merkezlerinde mevcut risklerin etkili bir şekilde tespit edilmesi ve alınacak önlemler ile kurum içerisinde yaşanabilecek iş kazaları
ve meslek hastalıklarının en aza indirilmesi hedeflenmiştir.
Bu araştırma, bulgularıyla ve ortam ölçüm sonuçlarıyla değerlendirildiğinde risklerin belirlenip gerekli önlemlerin
alınmasının kazaların azalmasında önemli bir etken olduğu
sonucuna ulaşılmıştır. Yine bu çalışma ile FMEA yönteminin ADSM gibi kurumlarda uygulama konusunda çok yoğun
bilgi birikimi ve tecrübe gerektiren bir metot olduğu görülmüştür.

Kaynakça

  • 1. Babaji, P., Samadi, F., Jaiswal, J. N., & Bansal, A. (2011). Occupational hazards among dentists: A review of literature. Journal Of International Dental And Medical Research, 4(2), 87-93.
  • 2. Ulucan, H. F. (2014). Ofislerde iş sağlığı ve güvenliği. İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü: http://www. İSGum. gov. tr/rsm/file/İSGdoc/IG14-ofislerde_İSG. pdf adresinden alındı.
  • 3. Gainer, R. D. (2008). History of ergonomics and occupational therapy. Work, 31(1), 5-9
  • 4. Şenel, B. (2007). Hazardous diseases for dentists and dentists' occupational illnesses. Gülhane Tıp Dergisi, 49(3), 204-212.
  • 5. Kişioğlu, A. N., Öztürk, M., Uskun, E., & Kırbıyık, S. (2002). Bir üniversite hastanesi sağlık personelinde kesici delici yaralanma epidemiyolojisi ve korunmaya yönelik tutum ve davranışlar. Türkiye Klinikleri Tıp Bilimleri Dergisi, 22(4), 390- 2.
  • 6. Yıldırım, S. A., & Pekey, B. (2018). Diş protez laboratuvarları ortam havasındaki partikül madde kirliliğinin çalışan sağlığı yönünden değerlendirilmesi. Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 22(2), 838-852.
  • 7. Arslanoğlu, A., & Murat, U. R. K. (2015). Merkezi sterilizasyon ünitesinde çalışan güvenliği. Sağlık Akademisyenleri Dergisi, 2(4), 194-203.
  • 8. Can, F. K., & Sezen, S. (2017). İkinci basamak bir hastanede sağlık çalışanlarında kesicidelici alet yaralanmalarının değerlendirilmesi. Çağdaş Tıp Dergisi, 7(4), 373-377.
  • 9. Can, G. F., Atalay, K. D., & Eraslan, E. (2018). HTEA temelli CRITIC yöntemi ile bir devlet hastanesinde risk değerlendirme uygulaması. Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi, 6, 176-187.
  • 10. Soylu, M., & Altındiş, S. (2018). Diş Hekimlerinin Çalışma Şartlarının Mesleki Kas-İskelet Sistemi Hastalıklarına Etkisi. SDU Journal of Health Science Institute/ SDÜ Saglik Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 9(1).
  • 11. Ulukaya, F., & Çögenli, M. Z. (2020). Gürültülü çalışma ortamının çalışanlar üzerindeki psikososyal etkilerinin incelenmesi: Tekstil sektöründe Ampirik Bir Çalışma. Anadolu Akademi Sosyal Bilimler Dergisi, 2(1), 131-140.
  • 12. İstif, S. (2021). Hata Türü Etkileri Analizi Yöntemi Ve Otomotiv Yan Sanayide Uygulaması. Yüksek lisans tezi. Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Sakarya
Toplam 12 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Yardımcı Sağlık ve Rehabilitasyon Bilimi (Diğer)
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Sedat Ülgü

Tolga Barışık

Hafiz Hulusi Acar

Yayımlanma Tarihi 30 Nisan 2024
Gönderilme Tarihi 9 Ekim 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 5 Sayı: 2

Kaynak Göster

AMA Ülgü S, Barışık T, Acar HH. Diş Hastanelerinde Risklerin Ortam Ölçümlerine Dayandırılarak FMEA Yöntemiyle İncelenmesi; Üniversite Hastanesi Örneği. JMS. Nisan 2024;5(2):56-67.