Amaç ve Kapsam

Yegah, 2018 yılında Yegah Müzikoloji Dergisi (e-ISSN: 2636-8838) - 2021 yılı sonunda ise uluslararası yazışmalarda adında bulunan yabancı karakterler nedeniyle (e-ISSN: 2792-0178) numarası ile ad değişikliğine gidilmiş olup, yeni adı "Yegah Müzikoloji Dergisi" olarak değiştirilmiştir. 
Dergimiz, bundan böyle Doçentlik başvuru dönemleri için gelen yoğun istekler nedeniyle Mart, Haziran, Eylül ve Aralık dönemleri olmak üzere yılda dört kez yayımlanan hem ulusal hem de uluslararası akademik bir dergi niteliğini taşımaya devam etmektedir. Yayımlanmak amacıyla gönderilen makaleler, öncelikle intihal raporundan geçirilmekte ve daha sonra etik beyan ile ilgili bir gereklilik varsa yazarlarımıza bildirilmektedir. Benzerlik raporu sınırı dergimizde %20’dir. Aşılması durumunda makale derhal reddedilmektedir. Bu aşamaların sonunda editörlük süreci başlar ve gerekli düzeltmeler sonrasında da makale en az iki hakeme yollanır. Geri dönüşler sonucunda, eğer hakemlerden bir adet ret gelirse, makale son bir bir hakeme daha yollanır. Buna göre makalenin yayını kabul/ret gördükten sonra yayınlanır/yayınlanamaz. Hakemlere yollanan makalelerde kör sistem tercih edilmektedir. 
Dergimizde müzik, müzik tartışmaları, derlemler, çeviri makaleleri, araştırma yazıları, eleştiri ve yeni oluşumlar değerlendirilmektedir. İnterdisipliner alanlarda araştırma notu, tez tanıtımları, sempozyum etkinliği değerlendirmeleri vb. çalışmalara da yer verilmektedir. Her bir makale, Türkçe/İngilizce 150-250 kelime arasında öz/abstract içermelidir. 
Dergimiz şu an, EBSCO Host bünyesinde olan Rilm, Music Index with Full Text ve DOAJ (Directory of Open Access Journals vb. önemli indekslerde taranmaktadır . Scopus ve Ulakbim TR Dizini için de başvurusunu yapmış ve sürecin sonuçlanmasını beklemektedir.

  1. 1. Ulusal ve Uluslararası faaliyetlerini yürüten hakemli bir dergidir.
    2. Yılda dört kez olmak üzere Mart, Haziran, Eylül  ve Aralık aylarında  yayın yapar.
    3. Dergimizde müzik, müzik tartışmaları, derlemeler, araştırma yazıları, eleştiri ve yeni oluşumlar değerlendirilmektedir. İnterdisipliner alanlarda araştırma notu, tez tanıtımları, sempozyum etkinliği değerlendirmeleri vb. çalışmalara da yer verilmektedir.
    4. Yazarlar ad ve soyadları ile birlikte unvanları ve görev yaptıkları yeri, isteğe bağlı ise Orcid'lerini belirtirler.
    5. Bir yazarın yıl içerisinde dört adet makalesi kabul edilebilmektedir.
    6. Her makalede hem Türkçe hem de İngilizce başlık, öz (150-250 kelime) ve anahtar kelimeler (5-7 kelime) verilmelidir.
    7.
    2022 yılı itibarı ile; dergimizde kaynaklar sonrasında ayrıca "genişletilmiş özet" zorunlu hale gelmiş olup, sınırı en az 800 kelime olmalıdır. Bunun altında özet yollayan yazarlarımızın makaleleri ret alır.
    8. Yazılarda Dil ve imla kılavuzu makaler yollama esnasında döküman olarak verilmektedir ve bu esaslara göre sistem olarak "APA" kullanılmaktadır.
    9. Yayımlanan yazıların her türlü yayın ve telif hakkı Yegah Müzikoloji Dergisi'ne. Makalelerin her türlü sorumluluğu yazarlarına aittir.
    10. Yazılar, çeviriler orijinal metinleriyle olmak üzere, Dergipark sistemi üzerinden editörlere ulaştırılır.


    Kurallar ve Değerlendirme Süreci
    1. Dergiye gönderilen makaleler daha önce herhangi bir yerde yayımlanmamış ve yayımına karar verilmemiş olmalıdır.
    2. Derginin yazı dili Türkçe olmakla beraber, dergimiz bir makaleyi yazarın izni doğrultusunda dilerse hem Türkçe hem de İngilizce veya Almanca dilinde yayınlama hakkına sahiptir.
    3. İki farklı dilde yazılmış olan makaleler ayrı ayrı makaleler yerine, sayfalarda karşılıklı olarak yayına alınırlar. Yabancı dildeki makale sayfaları derginin sol kısmında Türkçesi ise sağ kısmında yer almaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki Yabancı dillerdeki bazı kelimelerin tam olarak karşılıkları dilimizde bulunmamaktadır. Bu sebeple, yazarlardan özellikle Türkçeye uygun en yakın çeviriyi yapmaları istenmektedir.
    4. Dergiye yayınlanmak üzere gönderilen yazılar amaç, kapsam, içerik, yöntem, yazım kurallarına uygunluk açılarından yayın kurulunca incelenir. Uygun bulunan yazılar bilimsel yetkinlikleri açısından değerlendirilmek üzere alanında uzman iki hakeme gönderilir. Hakem raporlarının olumlu olması durumunda çalışma yayınlanır; hakemlerden birinin olumsuz rapor vermesi durumunda yazı üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakemin kararı doğrultusunda yazının yayınlanıp yayınlanmamasına karar verilir. Yayınlanma kararı alınan çalışma, yayın sırasına alınır. Hakem raporları gizlidir. Yazar(lar)a çalışmalarıyla ilgili dönem içerisinde cevap verilir.
    5. Yazarlar, yayın kurulu ve hakemlerin raporlarını dikkate almak zorundadırlar. Yayınlanan yazıların bilimsel ve yasal açıdan sorumluluğu yazarına aittir. Yayın kurulu gönderilen yazıyı yayınlayıp yayınlamamakta serbesttir. Gönderilen yazılar yayınlansın veya yayınlanmasın iade edilmez. Yazarların yayınlanan yazıları yayın kurulu kararı doğrultusunda yayından kaldırılabilir. Yayınlanan yazılar Yayın Kurulu Kararı dışında geri çekilemez. Yazarlara telif ücreti ödenmez.
    6. Yayınlanmış yazıların her türlü hakkı Yegah Müzikoloji Dergisi'ne aittir. Dergide yayınlanmış yazılardan kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz.

    Yayın sıklığı
    Yegah Müzikoloji Dergisi, yılda 4 kez yayınlanan hakemli akademik bir dergidir.
    Açık erişim politikası
    Bu dergi yayınlanma ile birlikte açık erişimi sağlama politikasını benimsemiştir. Açık erişim bilginin küresel değişimini arttırarak insanlık için yararlı sonuçlar doğuracaktır.

Yayımlanma Ayları
Mart Haziran Eylül Aralık
Son Güncelleme Zamanı: 2.03.2024 12:22:07