Araştırma Makalesi

TARİHSEL SÜREÇLERE GÖRE UŞŞAK MAKAMI

Cilt: 8 Sayı: 2 30 Haziran 2025
PDF İndir
EN TR

TARİHSEL SÜREÇLERE GÖRE UŞŞAK MAKAMI

Öz

Türk Müziği'nin teorik ve pratik tarihinde Uşşak makamı için teorik bir alt yapı bulunmamaktadır. Bu durum, Uşşak kavramının en doğru bilgilerle açıklanması ve öğrenilmesinde “ön bilgi eksikliği” ve “kavram yanılgısı/yanlış anlama” gibi sorunlara yol açmaktadır. Uşşak makamının, tarihi süreç içerisinde müzik teorisiyle ilgili çeşitli kaynaklarda cins, tabaka, dörtlü, beşli, daire, perde ve makam gibi kavramlarla birlikte kullanıldığı bilinmektedir. Safiyüddîn Abdülmü'mîn Urmevî (1216-1294) Uşşak’ı 13. yüzyıldan itibaren önce Tanînî-Tanînî-Bakiyye (TTB) aralıklarından oluşan bir cins, tabaka, dörtlü, sonra da bir daire olarak tanımlamıştır. 15. yüzyıldan sonra yazılan edvâr ve risâlelerde bu işlevler terk edilmiş, zamanla 13. yüzyılda “Nevrûz”, 15. yüzyılda “Rekb/Çargâh-ı Rekb”, 18. yüzyılda “Dügâh-ı Kadîm” ve “Hûzî” makamlarının “Uşşak” makamı olarak kullanıldığı ve günümüze kadar ulaştığı tespit edilmiştir. Yani Uşşak ismi asırlar boyunca aynı kalsa da melodik yapısının sürekli değişip dönüşerek günümüze kadar ulaştığı anlaşılmaktadır. Bu çalışmada, kuramsal kaynaklardan elde edilen bulgular doğrultusunda Uşşak makamının tarihsel değişim sürecini ortaya koymak amacıyla nitel veri tabanlı, ilişkisel tarama, doküman analizi ve literatür taraması yöntemleri kullanılmıştır. Bu yöntemle, teorisyenlerin Uşşak makamını açıklarken kullandıkları yaklaşım ve sınıflandırmalar ile bestecilerin pratik uygulamaları esas alınarak makama ilişkin doğrular tespit edilmiş ve açıklanmıştır.

Anahtar Kelimeler

Teşekkür

Teşekkürler. Kolay gelsin.

Kaynakça

  1. Arel, H. S. (1993). Türk Mûsıkîsi Nazariyatı Dersleri (Hzl. Onur Akdoğu). Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları.
  2. Akdoğan, B. (2009). “Fethullah Şirvânî ve Mecelletun Fi’l-Mûsîka adlı eserinin XV. Yüzyıl Türk Mûsikîsi Nazariyatındaki Yeri”. (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  3. Arısoy, M. (1988). Seydî’nin, El-Matla’ Adlı Eseri Üzerine Bir Çalışma, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  4. Arslan, F. (2004). Safiyyüddîn Abdülmümin el-Urmevî er-Risâleyü’ş- Şerefiyye’si. (Yayınlanmamış Doktora Tezi), Ankara Üniversitesi İslam Tarihi ve Sanatları, Ankara.
  5. Atcherson, W. T. (1970). Theory accommodates practice: “Confinalis” theory in Renaissance music treatises. Journal of American Musicological Society.
  6. Bahçeci, D., Kaya, V. H. (2010). Kavramsal algılamalar ve kavram yanılgıları. Bilim ve Teknik Dergisi.
  7. Behar, C. (2017). Kantemiroğlu (1673-1723) ve Edvâr'ının Sıra Dışı Müzikal Serüveni, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul.
  8. Bardakçı, M. (1986). Maragalı Abdülkâdir ve Câmiü’l-Elhân Adlı Eseri, Pan Yayıncılık, İstanbul.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Müzik Teorileri , Müzikoloji ve Etnomüzikoloji

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

3 Haziran 2025

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2025

Gönderilme Tarihi

20 Nisan 2025

Kabul Tarihi

1 Haziran 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Cilt: 8 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
İrden, S. (2025). TARİHSEL SÜREÇLERE GÖRE UŞŞAK MAKAMI. Yegah Müzikoloji Dergisi, 8(2), 780-818. https://doi.org/10.51576/ymd.1680574

 

  36130 SCImago Journal & Country Rank