TR
Periferik İntravenöz Kateter Uygulanan Hematolojik Onkoloji Hastalarında Flebit Gelişme Durumu ve Etkileyen Faktörler
Öz
Amaç: Bu araştırma periferik intravenöz kateter uygulanan hematolojik onkoloji hastalarında flebit gelişme durumunu ve bunu etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapıldı.
Gereç ve yöntem: Araştırmanın evrenini bir yıl boyunca bir hastanenin hematoloji kliniğine yatan 1050 hasta oluşturdu. Örnekleme ise Temmuz 2018-Nisan 2019 tarihleri arasında yatarak tedavi gören ve araştırmaya dahil edilme kriterlerini taşıyan 150 hasta alındı. Araştırmanın verileri hasta bilgi formu ve görsel infüzyon flebit skalası kullanılarak toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde Shapiro-Wilk, Ki-Kare ve Pearson korelasyon testleri kullanıldı. p<0.05 anlamlılık düzeyinde değerlendirildi.
Bulgular: Hematoloji onkoloji hastalarına uygulanan periferik intravenöz kateterlerin %5.3’ünde flebit gelişmiştir. Araştırma kapsamına alınan hastalara uygulanan periferik intravenöz kateterlerde en fazla 49-72 saatte %2.7 oranında (dört hasta) birinci derece flebit geliştiği belirlenmiştir. Hastalardan obez, hastanede 15 gün ve üzeri yatan, nötropenik, sürekli izotonik sıvı infüzyonu alan, günlük intravenöz yoldan 3 ve üzeri ilaç uygulanan ve intravenöz yoldan geniş spektrumlu antibiyotik kullanan hastalarda flebit gelişme oranı daha yüksek saptandı (p<0.05).
Sonuç: Hastaların %5.3’ünde çeşitli derecelerde flebit saptandı. Hemşirelerin uygun protokol doğrultusunda intravenöz kateterizasyonu sağlaması, intravenöz ilaçları optimal şekilde uygulaması, giriş bölgesinin flebit açısından düzenli takip etmeleri ve hastaları flebit belirtileri yönünden bilgilendirmeleri flebit gelişimini azaltabilir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Özkaraman A, Yeşilbakan Ö. Periferal intravenöz kemoterapi uygulamasına yönelik hemşirelik yönetimi. Osmangazi Tıp Dergisi. 2014; 36(1): 27-34.
- Arpa Y, Cengiz A. İntravenöz infüzyon tedavisine bağlı flebit ve tromboflebit gelişimini önleme ve tanılamada sağlık çalışanlarının bilgi düzeylerinin belirlenmesi. Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma Dergisi. 2016; 13(1): 21-26.
- Di Nisio M, Peinemann F, Porreca E, Rutjes AWS. Treatment for superficial infusion thrombophlebitis of the upper extremity. Cochrane Database of Systematic Reviews 2015;11. (3)
- Kuş B. ve Büyükyılmaz F. Görsel İnfüzyon Flebit Tanılama Skalası: Bağımsız Gözlemciler Arası Uyum Çalışması. Florence Nightingale Hemşirelik Dergisi. 2018; 26(3): 179-186.
- Erdoğan BC, ve Denat Y. Periferik İntravenöz Kateter Komplikasyonlarından İnfiltrasyon ve Hemşirelik Bakımı. Koç Üniversitesi Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma Dergisi (HEAD). 2016;13(2): 157-162.
- Cicolini G, Manzoli L, Simonetti V, Flacco ME, Comparcini D, Capasso L, Di Baldassarre A, ve Eltaji Elfarouki G. Phlebitis risk varies by peripheral venous catheter site and increases after 96 hours: a large multicentre prospective study. Journal of Advanced Nursing. 2014; 70(11): 2539-2549.
- Nassaji-Zavareh M, Ghorbani R. Peripheral intravenous catheter-related phlebitis and related risk factors. Singapore Med J. 2007;48(8):733-6.
- Urbanetto JS, Peixoto CG, May TA. Incidência de flebites durante o uso e após a retirada de cateter intravenoso periférico. Rev Latino-Am Enfermagem. 2016;24:e2746.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Dahili Hastalıklar Hemşireliği
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
4 Aralık 2025
Gönderilme Tarihi
3 Temmuz 2024
Kabul Tarihi
8 Ekim 2025
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2025 Cilt: 6 Sayı: 3
APA
Atay, V., & Kılıç Akça, N. (2025). Periferik İntravenöz Kateter Uygulanan Hematolojik Onkoloji Hastalarında Flebit Gelişme Durumu ve Etkileyen Faktörler. YOBÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, 6(3), 303-315. https://izlik.org/JA47NH69MU
AMA
1.Atay V, Kılıç Akça N. Periferik İntravenöz Kateter Uygulanan Hematolojik Onkoloji Hastalarında Flebit Gelişme Durumu ve Etkileyen Faktörler. YOBÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi. 2025;6(3):303-315. https://izlik.org/JA47NH69MU
Chicago
Atay, Vahide, ve Nazan Kılıç Akça. 2025. “Periferik İntravenöz Kateter Uygulanan Hematolojik Onkoloji Hastalarında Flebit Gelişme Durumu ve Etkileyen Faktörler”. YOBÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi 6 (3): 303-15. https://izlik.org/JA47NH69MU.
EndNote
Atay V, Kılıç Akça N (01 Aralık 2025) Periferik İntravenöz Kateter Uygulanan Hematolojik Onkoloji Hastalarında Flebit Gelişme Durumu ve Etkileyen Faktörler. YOBÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi 6 3 303–315.
IEEE
[1]V. Atay ve N. Kılıç Akça, “Periferik İntravenöz Kateter Uygulanan Hematolojik Onkoloji Hastalarında Flebit Gelişme Durumu ve Etkileyen Faktörler”, YOBÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, c. 6, sy 3, ss. 303–315, Ara. 2025, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA47NH69MU
ISNAD
Atay, Vahide - Kılıç Akça, Nazan. “Periferik İntravenöz Kateter Uygulanan Hematolojik Onkoloji Hastalarında Flebit Gelişme Durumu ve Etkileyen Faktörler”. YOBÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi 6/3 (01 Aralık 2025): 303-315. https://izlik.org/JA47NH69MU.
JAMA
1.Atay V, Kılıç Akça N. Periferik İntravenöz Kateter Uygulanan Hematolojik Onkoloji Hastalarında Flebit Gelişme Durumu ve Etkileyen Faktörler. YOBÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi. 2025;6:303–315.
MLA
Atay, Vahide, ve Nazan Kılıç Akça. “Periferik İntravenöz Kateter Uygulanan Hematolojik Onkoloji Hastalarında Flebit Gelişme Durumu ve Etkileyen Faktörler”. YOBÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, c. 6, sy 3, Aralık 2025, ss. 303-15, https://izlik.org/JA47NH69MU.
Vancouver
1.Vahide Atay, Nazan Kılıç Akça. Periferik İntravenöz Kateter Uygulanan Hematolojik Onkoloji Hastalarında Flebit Gelişme Durumu ve Etkileyen Faktörler. YOBÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi [Internet]. 01 Aralık 2025;6(3):303-15. Erişim adresi: https://izlik.org/JA47NH69MU