Amaç: Bu çalışmada, 6-24 aylık bebeği olan annelerin tamamlayıcı beslenme ile ilgili bilgi, deneyim ve uygulamalarının
belirlenmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel tipte olan bu çalışma, Orta Karadeniz Bölgesindeki bir ilçe merkezinde bulunan
bir Aile Sağlığı Merkezi (ASM)’ne 1 Kasım 2019-30 Mayıs 2020 tarihleri arasında başvuran 152 anne ile yapılmıştır. Veriler
araştırmacılar tarafından hazırlanan Aile Tanıtıcı Özellikler Formu ve Tamamlayıcı Beslenmeye İlişkin Bilgi, Deneyim ve
Uygulamalar Formu ile toplanmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan annelerin ortalama yaşı 29.72±4.81 yıldır. Annelerin
%25.0’ı tamamlayıcı beslenmeye altıncı aydan önce başlamıştır. Tamamlayıcı beslenmeye başlanma zamanı ortalama
5.71±0.76 aydır. Tamamlayıcı beslenmede en sık çorba (%67.1), yoğurt (%56.6) ve sebze püresi (%38.2) verilmektedir.
Annelerin %40.8’i ek gıda hazırlarken rondo kullanmaktadır. Anneler tamamlayıcı beslenmeye başlandığında bebeklerinde
en sık kabızlık (%25.7) ve kusma (%16.4) sorunlarıyla karşılaşmışlardır.
Sonuç: Annelerin bebekleri için tamamlayıcı beslenmeye başlama zamanı, besin seçimi ve besin hazırlama şekilleri farklılık
göstermektedir. Bebeklerin sağlıklı gelişimi için annelere tamamlayıcı beslenmeye başlama zamanı, besinler ve
hazırlanmasına ilişkin eğitim verilmesi önem taşımaktadır.
Anahtar Kelimeler: Anne, Bebek, Tamamlayıcı beslenme uygulamaları.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Hemşirelik |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 9 Ağustos 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 3 Sayı: 2 |