Araştırma Makalesi

İstanbul’da Yaşlılık ve Yaşlılığın Yapısal Değişimi

Cilt: 2 Sayı: 1 16 Nisan 2018
PDF İndir
EN TR

İstanbul’da Yaşlılık ve Yaşlılığın Yapısal Değişimi

Öz

Günümüzde hem dünyanın pek çok yerinde hem de Türkiye’de ortalama yaşam beklentisi ve yaşlı nüfus artmakta yani toplumsal yaşlanma görülmektedir. Dolayısıyla yaşlılık konusu toplumsal açıdan önem kazanmaktadır. Yaşlılarımızın sorunlarına ve beklentilerine yönelik kurumsal çalışmalar yapılması, toplumsal ve kültürel yapımıza uygun yaşlılık politikası ve yaşlı hizmetleri geliştirilmesi beklenmektedir. Bu makalede modernleşme sürecinde toplumumuzda görülen yaşlılıktaki yapısal değişime ve bununla birlikte ortaya çıkan kurumsallaşma ihtiyacına değinilmektedir. Bu araştırmada hem dökümantasyon hem de derinlemesine görüşme yönteminden yararlanılmıştır. Araştırmanın örneklem grubu İstanbul’un çeşitli bölgelerinde yaşayan 65+ yaşta 45 katılımcıdan oluşmaktadır. Bu katılımcılarla İstanbul’da yüz yüze derinlemesine görüşme yapılmış, böylece yaşlıların mevcut durumunun detaylı açıklanması hedeflenmiştir. Sonuçta modernleşme sürecinden yaşlılarımızın hem olumlu hem de olumsuz yönde etkilendiği, toplumumuzdaki geleneksel yaşlı imajının değişmekte olduğu ve yaşlılıkta yapısal değişim görüldüğü anlaşılmaktadır. Toplumumuzdaki bu yaşlılığın yapısal değişiminin -özellikle yaşlılığın farklılaşması, yalnızlaşması, gençleşmesi, bireyselleşmesi ve çoğullaşması- şeklinde olduğu söylenebilir. Ancak toplumsal kurumlarımızın yaşlılarımızın maddi ve manevi ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kaldığını; özellikle ekonomi, siyaset ve din kurumlarının hizmetlerinin yetersiz bulunduğunu söyleyebiliriz. Yaşlılarımız sağlık hizmetlerinden görece memnundur. Genelde kurumsallaşmaya ve yaşlı hizmetlerine olumlu yaklaşılmakta, kurumsallaşma arttıkça yaşlı sorunlarının azalması beklenmektedir. 

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Abduşoğlu, A. (2012). Türkiye’de yaşlılık dönemine ilişkin beklentiler araştırması. 81- 115 (Metin, A., Özmete, E. vd. Der. 2012, 18-24 Mart Yaşlılara saygı haftası: Kuşaklar arası dayanışma ve aktif yaşlanma sempozyumu bildirileri.Ankara Ü. Yaşlılık Çalışmaları UAM, Ankara).
  2. Akdemir, N., Çınar, F. İ. & Görgülü, Ü. (2007). Yaşlılığın algılanması ve yaşlı ayrımcılığı. Turkish Journal of Geriatrics, 10(4), 215-222.
  3. Amman, M. T. (2007). Yaşlılıkta serbest zaman faaliyetleri. 161-175 (Bayraktar, M. F. Ed. 2007,Yaşlılık dönemi ve problemleri. N. 51, İstanbul: Ensar).
  4. Arslan, M. (2009). Geleneksellik ve yaşlı dindarlığı: Taşrada sosyal hizmet alamayan yaşlıların dindarlık durumları üzerine uygulamalı bir inceleme. Yaşlı Sorunları Araştırma Dergisi, 2009(2), 112-125.
  5. Aydemir, B. (Ed.) (2014). İstatistiklerle yaşlılar, elderly statistics 2013. Türkiye İstatistik Kurumu, Y. No. 4158, Nisan 2014, i-18, 1-91, Ankara.
  6. Aydın, Ö. G. (2011). Yaşamı sürdürmede dini inancın rolü. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Ankara Ü. SBE, Felsefe ve Din B. ABD, 1-194, Ankara.
  7. Bacanlı, H. & Terzi, Ş. I. (Ed.) (2012). Yetişkinlik ve yaşlılık: Gelişimi ve psikolojisi. İstanbul: Açılım.
  8. Bahar, G., Bahar, A. & Savaş, H. A. (2009). Yaşlılık ve yaşlılara sunulan sosyal hizmetler. Fırat Sağlık Hizmetleri Dergisi, 2009, 4(12). 85-98.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

16 Nisan 2018

Gönderilme Tarihi

21 Şubat 2018

Kabul Tarihi

30 Temmuz 2018

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Müftüler, H. G. (2018). İstanbul’da Yaşlılık ve Yaşlılığın Yapısal Değişimi. Yıldız Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2(1), 58-80. https://izlik.org/JA94XZ58LM
AMA
1.Müftüler HG. İstanbul’da Yaşlılık ve Yaşlılığın Yapısal Değişimi. Yıldız Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2018;2(1):58-80. https://izlik.org/JA94XZ58LM
Chicago
Müftüler, Habibe Gülsüm. 2018. “İstanbul’da Yaşlılık ve Yaşlılığın Yapısal Değişimi”. Yıldız Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 2 (1): 58-80. https://izlik.org/JA94XZ58LM.
EndNote
Müftüler HG (01 Nisan 2018) İstanbul’da Yaşlılık ve Yaşlılığın Yapısal Değişimi. Yıldız Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 2 1 58–80.
IEEE
[1]H. G. Müftüler, “İstanbul’da Yaşlılık ve Yaşlılığın Yapısal Değişimi”, Yıldız Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, c. 2, sy 1, ss. 58–80, Nis. 2018, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA94XZ58LM
ISNAD
Müftüler, Habibe Gülsüm. “İstanbul’da Yaşlılık ve Yaşlılığın Yapısal Değişimi”. Yıldız Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 2/1 (01 Nisan 2018): 58-80. https://izlik.org/JA94XZ58LM.
JAMA
1.Müftüler HG. İstanbul’da Yaşlılık ve Yaşlılığın Yapısal Değişimi. Yıldız Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2018;2:58–80.
MLA
Müftüler, Habibe Gülsüm. “İstanbul’da Yaşlılık ve Yaşlılığın Yapısal Değişimi”. Yıldız Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, c. 2, sy 1, Nisan 2018, ss. 58-80, https://izlik.org/JA94XZ58LM.
Vancouver
1.Habibe Gülsüm Müftüler. İstanbul’da Yaşlılık ve Yaşlılığın Yapısal Değişimi. Yıldız Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi [Internet]. 01 Nisan 2018;2(1):58-80. Erişim adresi: https://izlik.org/JA94XZ58LM