GPS SİNYAL YANSIMA (MULTİPATH) HATASI VE GİDERİLME YOLLARI

Cilt: 2 Sayı: 2 22 Haziran 2016
  • İbrahim Tiryakioğlu
  • Fatih Taktak
  • Füsun Çetintaş
PDF İndir
TR

GPS SİNYAL YANSIMA (MULTİPATH) HATASI VE GİDERİLME YOLLARI

Öz

GPS (Global Positioning System) alıcıları ile birlikte kullanılan antenlerin hemen tamamı tüm yönlerden gelen uydu sinyallerini eşzamanlı alabilme (omnidirectional) özelliğine sahiptir. Antenin kurulduğu arazi yapısına ve sinyal yükseklik açısına (cutoff angle; elevation angle) bağlı olarak kaydedilen uydu sinyallerinde arzu edilmeyen sinyal yansımalarının da karışması söz konusudur. İstenmeyen sinyallerin GPS alıcısına ulaşmasına Sinyal Yansıma Hatası (Multipath) denir. GPS etki eden başka hatalarda vardır. Ancak multipath hatası gerek zor tespit edilişi gerekse düzensiz bir hata oluşu nedeniyle diğer hatalardan ayırmak gerekir. Bu çalışmada multipath hatasının nasıl tesbit edildiği ve bu hatanın nasıl minimize edileceği hakkında literatür taraması yapılmış ve bulunan sonuçlar hakkında bilgi verilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

İbrahim Tiryakioğlu Bu kişi benim
Afyon Kocatepe Üniversitesi, Mühendislik Fakultesi, Jeodezi ve Fotogrametri Bölümü, Afyonkarahisar, Türkiye

Fatih Taktak Bu kişi benim
Afyon Kocatepe Üniversitesi, Mühendislik Fakultesi, Jeodezi ve Fotogrametri Bölümü, Afyonkarahisar, Türkiye

Füsun Çetintaş Bu kişi benim
Afyon Kocatepe Üniversitesi, Mühendislik Fakultesi, Jeodezi ve Fotogrametri Bölümü, Afyonkarahisar, Türkiye

Yayımlanma Tarihi

22 Haziran 2016

Gönderilme Tarihi

22 Haziran 2016

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2006 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Tiryakioğlu, İ., Taktak, F., & Çetintaş, F. (2016). GPS SİNYAL YANSIMA (MULTİPATH) HATASI VE GİDERİLME YOLLARI. Yapı Teknolojileri Elektronik Dergisi, 2(2), 35-41. https://izlik.org/JA26TC96DP
AMA
1.Tiryakioğlu İ, Taktak F, Çetintaş F. GPS SİNYAL YANSIMA (MULTİPATH) HATASI VE GİDERİLME YOLLARI. yted. 2016;2(2):35-41. https://izlik.org/JA26TC96DP
Chicago
Tiryakioğlu, İbrahim, Fatih Taktak, ve Füsun Çetintaş. 2016. “GPS SİNYAL YANSIMA (MULTİPATH) HATASI VE GİDERİLME YOLLARI”. Yapı Teknolojileri Elektronik Dergisi 2 (2): 35-41. https://izlik.org/JA26TC96DP.
EndNote
Tiryakioğlu İ, Taktak F, Çetintaş F (01 Haziran 2016) GPS SİNYAL YANSIMA (MULTİPATH) HATASI VE GİDERİLME YOLLARI. Yapı Teknolojileri Elektronik Dergisi 2 2 35–41.
IEEE
[1]İ. Tiryakioğlu, F. Taktak, ve F. Çetintaş, “GPS SİNYAL YANSIMA (MULTİPATH) HATASI VE GİDERİLME YOLLARI”, yted, c. 2, sy 2, ss. 35–41, Haz. 2016, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA26TC96DP
ISNAD
Tiryakioğlu, İbrahim - Taktak, Fatih - Çetintaş, Füsun. “GPS SİNYAL YANSIMA (MULTİPATH) HATASI VE GİDERİLME YOLLARI”. Yapı Teknolojileri Elektronik Dergisi 2/2 (01 Haziran 2016): 35-41. https://izlik.org/JA26TC96DP.
JAMA
1.Tiryakioğlu İ, Taktak F, Çetintaş F. GPS SİNYAL YANSIMA (MULTİPATH) HATASI VE GİDERİLME YOLLARI. yted. 2016;2:35–41.
MLA
Tiryakioğlu, İbrahim, vd. “GPS SİNYAL YANSIMA (MULTİPATH) HATASI VE GİDERİLME YOLLARI”. Yapı Teknolojileri Elektronik Dergisi, c. 2, sy 2, Haziran 2016, ss. 35-41, https://izlik.org/JA26TC96DP.
Vancouver
1.İbrahim Tiryakioğlu, Fatih Taktak, Füsun Çetintaş. GPS SİNYAL YANSIMA (MULTİPATH) HATASI VE GİDERİLME YOLLARI. yted [Internet]. 01 Haziran 2016;2(2):35-41. Erişim adresi: https://izlik.org/JA26TC96DP