BibTex RIS Kaynak Göster

Agrega Granülometrisinin Beton Bileşimindeki Teorik Malzeme Miktarları ile Betonun Kompasite ve Porozite Değerleri Üzerindeki Etkilerinin İncelenmesi

Yıl 2012, Cilt: 8 Sayı: 1, 1 - 15, 22.06.2016

Öz

Ülkemizde inşaat sektöründe en çok tercih edilen yapı sistemi, beton ve yapı çeliğinin birlikte kullanıldığı betonarme yapı sistemidir. Yapı çeliği fabrikalarda üretildiğinden dolayı, çoğunlukla yeterli çekme mukavemeti özeliklerini sağlamaktadır. Beton ise şantiye koşullarında üretilmektedir. Bileşimindeki malzemelerin türü ve özellikleri, iklim koşulları, üretiminde kullanılan teknoloji ve işçilerin bilgi donanımına göre özellikleri farklılıklar göstermektedir. Betonun özelliklerini en çok etkileyen bileşeni hacminin % 60-70’ini oluşturan agregadır. Betonun fiziksel yapısı ne kadar yoğun olursa kompasitesi ve basınç mukavemeti de aynı oranda yüksek olmaktadır. Betonun bileşimindeki malzemelerin miktarlarını, kompasitesini ve porozitesini belirleyen temel unsur, taşıyıcı iskeletini oluşturan agreganın granülometrik özellikleridir. Standartlar doğrultusunda yapılan karışım hesapları ile agrega taneleri arasındaki boşluk miktarı yani porozite minimum düzeye indirilerek, maksimum kompasiteye sahip beton elde edilebilmektedir. Taneler arasındaki boşluk miktarı azaldıkça, çimento miktarı ve çimentoyu hamur haline getiren su miktarı azalmaktadır. Bu çalışmada, agrega granülometrisinin beton bileşimindeki malzeme miktarları ile betonun kompasite ve porozite değerleri üzerindeki etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır

Investigating Effect of the Aggregate Granulometry on Theoretical Material Quantities in Composition of a Concrete and Also on Compactness and Porosity Values of the Concrete

Yıl 2012, Cilt: 8 Sayı: 1, 1 - 15, 22.06.2016

Öz

Most frequently preferred construction system in our nation is the reinforced concrete construction system in which concrete and construction steel are used together. Because the construction steel is manufactured in factories, it generally provides the required tensile strength specifications. However, concrete is produced under construction site conditions. Types and features of the ingredients vary depending on climatic conditions, technology in the use and knowledge level of labors. The ingredient, which has the most significant effect on features of a concrete, is aggregate accounting for 60-70% of its volume. The more physical structure of a concrete is dense, the higher its compactness and pressure strength are. The basic factor determining quantities of the ingredients in a concrete’s composition, and its compactness and porosity is granulometric features of the aggregate creating its carrying framework. Quantity of gaps between grains of an aggregate, in other words porosity, may be minimized by making mixture calculations according to the standards to produce a concrete having maximum compactness. As the quantity of gaps between grains decreases, quantity of cement and quantity of water used in making cement paste decrease. The object of this study is to determine effect of the aggregate granulometry on theoretical material quantities in a concrete composition and also on compactness and porosity values of the concrete.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA27CA93GP
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Selçuk Usta

Yayımlanma Tarihi 22 Haziran 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 8 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Usta, S. (2016). Agrega Granülometrisinin Beton Bileşimindeki Teorik Malzeme Miktarları ile Betonun Kompasite ve Porozite Değerleri Üzerindeki Etkilerinin İncelenmesi. Yapı Teknolojileri Elektronik Dergisi, 8(1), 1-15.
AMA Usta S. Agrega Granülometrisinin Beton Bileşimindeki Teorik Malzeme Miktarları ile Betonun Kompasite ve Porozite Değerleri Üzerindeki Etkilerinin İncelenmesi. yted. Haziran 2016;8(1):1-15.
Chicago Usta, Selçuk. “Agrega Granülometrisinin Beton Bileşimindeki Teorik Malzeme Miktarları Ile Betonun Kompasite Ve Porozite Değerleri Üzerindeki Etkilerinin İncelenmesi”. Yapı Teknolojileri Elektronik Dergisi 8, sy. 1 (Haziran 2016): 1-15.
EndNote Usta S (01 Haziran 2016) Agrega Granülometrisinin Beton Bileşimindeki Teorik Malzeme Miktarları ile Betonun Kompasite ve Porozite Değerleri Üzerindeki Etkilerinin İncelenmesi. Yapı Teknolojileri Elektronik Dergisi 8 1 1–15.
IEEE S. Usta, “Agrega Granülometrisinin Beton Bileşimindeki Teorik Malzeme Miktarları ile Betonun Kompasite ve Porozite Değerleri Üzerindeki Etkilerinin İncelenmesi”, yted, c. 8, sy. 1, ss. 1–15, 2016.
ISNAD Usta, Selçuk. “Agrega Granülometrisinin Beton Bileşimindeki Teorik Malzeme Miktarları Ile Betonun Kompasite Ve Porozite Değerleri Üzerindeki Etkilerinin İncelenmesi”. Yapı Teknolojileri Elektronik Dergisi 8/1 (Haziran 2016), 1-15.
JAMA Usta S. Agrega Granülometrisinin Beton Bileşimindeki Teorik Malzeme Miktarları ile Betonun Kompasite ve Porozite Değerleri Üzerindeki Etkilerinin İncelenmesi. yted. 2016;8:1–15.
MLA Usta, Selçuk. “Agrega Granülometrisinin Beton Bileşimindeki Teorik Malzeme Miktarları Ile Betonun Kompasite Ve Porozite Değerleri Üzerindeki Etkilerinin İncelenmesi”. Yapı Teknolojileri Elektronik Dergisi, c. 8, sy. 1, 2016, ss. 1-15.
Vancouver Usta S. Agrega Granülometrisinin Beton Bileşimindeki Teorik Malzeme Miktarları ile Betonun Kompasite ve Porozite Değerleri Üzerindeki Etkilerinin İncelenmesi. yted. 2016;8(1):1-15.