Elazığ İli Keban Baraj Gölü, Karakaya Baraj Gölü ve bu baraj
göllerini besleyen birçok akarsu ve Hazar Gölü ile 105.616 ha.’lık yüzey
alanına sahip bir yarımada görünümündedir. Elazığ’da son yıllarda yüksek
kapasite ve üretim artışına bağlı olarak büyük gelişmeler yaşanmıştır. Gıda,
Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın su ürünleri yetiştiriciliğine verdiği destekle
Elazığ’da su ürünleri yetiştiricilik tesislerinin kapasitesi 22.385 ton/yıl’a
(Eylül 2011) ulaşmıştır. Sanayi ve turizm sektörünün gelişmediği İlde, su
ürünleri yetiştiriciliğinden kaynaklanan istihdam ve gelir artışına bağlı
olarak sağlanan katma değer Elazığ ve bölge ekonomisi için anlamlıdır. Bu
çalışma ile Elazığ İlinde faaliyet
gösteren alabalık işletmelerinin sosyal, yapısal ve ekonomik analizi
yapılmıştır. Veriler 111 işletmeden anket yolu ile ve tam sayım yöntemi
kullanılarak elde edilmiştir. Alabalık işletmelerinin %51,4’ü Keban Baraj Gölü,
%46,8’i ise Karakaya Baraj Gölü üzerinde kurulan ağ kafeslerde yetiştiricilik
yapmaktadır. İşletmelerin %45’i 2010 yılında faaliyete geçmiştir. Ağ kafeslerde
üretim yapan işletmelerde aktif sermaye içerisindeki en büyük pay % 86,6 ile
balık sermayesidir. Karadaki alabalık işletmelerinde, özellikle
kuluçkahanelerdeki üretimin proje kapasitesinin çok üzerinde olmasından aktif
sermaye içerisinde en büyük pay yine balık sermayesi olmuş ve % 80,5 olarak
gerçekleşmiştir. Karasal işletmelerde gayrisaf hasıla içerisindeki en büyük pay
%99,25 oranında yavru balık satışından oluşmaktadır. Ağ kafes işletmelerinde
ise gayrisaf hasılanın %99,95’i porsiyonluk balık satışından elde edilmiştir.
İşletme masrafları içerisindeki en yüksek pay karadaki işletmelerde %31,68 ile yem
ve %24,10 ile işçilik olarak hesaplanmıştır. Ağ kafeslerde ise en yüksek pay %64,72
ile yem ve %10,00 ile yavru balık olmuştur. Karadaki işletmelerin üretim
masrafları içerisindeki en yüksek payı %21,86 yem ve %16,62 işçilikten oluşmuştur.
Ağ kafes işletmelerinde üretim masraflarının %60,08’i yem ve %9,30’u yavru
balık masrafıdır. Rantabilite oranları; karadaki işletmelerde %69,82 olurken ağ
kafes işletmelerinde %21,99 olarak hesaplanmıştır.
Trout farms structural and economic analysis production and marketing
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Nisan 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 |