Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Elazığ İli Balık Eti Tüketim Alışkanlığı ve Tercihinin Belirlenmesi

Yıl 2014, , 1 - 11, 02.03.2014
https://doi.org/10.17693/yunus.21364

Öz

Bu
anket çalışması, Elazığ ili balık tüketim alışkanlığı ve tercihinin belirlenmesi
amacı ile yapılmıştır. Çalışma, rastgele örnekleme yöntemiyle, il merkezinde
ikamet eden 350 kişiye 23 soruluk anket uygulanarak gerçekleştirilmiştir. Elazığ’daki
tüketicilerin % 16’sı hayvansal gıda ağırlıklı, %13’ü bitkisel gıda ağırlıklı ve
% 71’i her iki tür ürünü de birlikte tükettikleri belirlenmiştir. Tüketiciler,
hayvansal gıda ürünlerinden öncelik sırasıyla %41 kırmızı eti,  %23 beyaz eti (kanatlı), %3 balık eti ve %32 her
üç et türünü de eşit ağırlıklı tüketmektedir. % 1’inin ise hiçbir hayvansal
ürünü tüketmedikleri tespit edilmiştir. Katılımcıların %95’inin balık eti
tükettiği, % 5’inin ise hiç balık eti tüketmediği belirlenmiştir. Balık etini,
%86 çoğunluğun sevdiği, % 14 azınlığın ise sevmediği ortaya çıkmıştır.
Tüketiciler öncelikli olarak %38 deniz balığı, %22  tatlı su balığı ve %35 her iki türü de tüketmektedir.
%5’lik bir tüketici diliminin hiçbir türü tercih etmediği görülmüştür. Tüketimi
en fazla olan balık türleri  %28 hamsi, %28
alabalık, %14 istavrit, %11 sazan, %7 çipura ve %12 diğerleridir. Tüketicilerin
% 10’unun ise balık haricinde diğer (midye, karides, istakoz, kalamar v.b) su
ürünlerini de tükettiği belirlenmiştir. Çalışma sonucuna göre Elazığ’da kişi başına
yıllık balık tüketimi 3.30 kg/yıl olarak hesaplanmıştır.

Fish Meat Consumption Habits in Elazığ

Yıl 2014, , 1 - 11, 02.03.2014
https://doi.org/10.17693/yunus.21364

Öz

This questionnaire was carried out to determine the habit and the preference of fish consumption in Elazýð. The study was achieved by asking 23 questions to 350 people who lived in city center. It has been determined that 16% percent of the consumers in Elazýð use the food of animal origin, 13% percent of them use phytonutrient, and 71% percent consume both products. The consumers eat food of animal origin, in turn, 41% red meat, 23% white meat, 3% plump, and 32% all three kinds. It has been found that 1% proportion of people consume no any food of animal origin. 95% percent of the participants consume plump, and 5% percent of them do not eat any plump. It turned out that the majority 86% likes plump, and the minority 14% does not. The consumers primarily eat 38% water fish, 22% freshwater fish, and 35% both. It has been seen that 5% percent of the consumers do not prefer any kind. Mostly-consumed types of fish are 28% anchovy, 28% salmon, 14% horse mackerel, 11% carp, 7% bream, and 12% the others. It has been determined that 10% percent of the consumers eat other (mussels, shrimp, lobster, squid and so on.) seafood except for fish. According to the study result, the annual fish consumption per person in Elazýð was estimated 3.30 kg.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Emin Çiçek Bu kişi benim

Hakan Akgün Bu kişi benim

Salih İlhan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 2 Mart 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014

Kaynak Göster

APA Çiçek, E., Akgün, H., & İlhan, S. (2014). Elazığ İli Balık Eti Tüketim Alışkanlığı ve Tercihinin Belirlenmesi. Aquaculture Studies, 2014(1), 1-11. https://doi.org/10.17693/yunus.21364
AMA Çiçek E, Akgün H, İlhan S. Elazığ İli Balık Eti Tüketim Alışkanlığı ve Tercihinin Belirlenmesi. AquaST. Şubat 2014;2014(1):1-11. doi:10.17693/yunus.21364
Chicago Çiçek, Emin, Hakan Akgün, ve Salih İlhan. “Elazığ İli Balık Eti Tüketim Alışkanlığı Ve Tercihinin Belirlenmesi”. Aquaculture Studies 2014, sy. 1 (Şubat 2014): 1-11. https://doi.org/10.17693/yunus.21364.
EndNote Çiçek E, Akgün H, İlhan S (01 Şubat 2014) Elazığ İli Balık Eti Tüketim Alışkanlığı ve Tercihinin Belirlenmesi. Aquaculture Studies 2014 1 1–11.
IEEE E. Çiçek, H. Akgün, ve S. İlhan, “Elazığ İli Balık Eti Tüketim Alışkanlığı ve Tercihinin Belirlenmesi”, AquaST, c. 2014, sy. 1, ss. 1–11, 2014, doi: 10.17693/yunus.21364.
ISNAD Çiçek, Emin vd. “Elazığ İli Balık Eti Tüketim Alışkanlığı Ve Tercihinin Belirlenmesi”. Aquaculture Studies 2014/1 (Şubat 2014), 1-11. https://doi.org/10.17693/yunus.21364.
JAMA Çiçek E, Akgün H, İlhan S. Elazığ İli Balık Eti Tüketim Alışkanlığı ve Tercihinin Belirlenmesi. AquaST. 2014;2014:1–11.
MLA Çiçek, Emin vd. “Elazığ İli Balık Eti Tüketim Alışkanlığı Ve Tercihinin Belirlenmesi”. Aquaculture Studies, c. 2014, sy. 1, 2014, ss. 1-11, doi:10.17693/yunus.21364.
Vancouver Çiçek E, Akgün H, İlhan S. Elazığ İli Balık Eti Tüketim Alışkanlığı ve Tercihinin Belirlenmesi. AquaST. 2014;2014(1):1-11.