Balık beslemesinde dengeli ve ekonomik olan yem formülasyonlarının hazırlanabilmesi için balıkların esansiyel yağ asitleri ihtiyaçlarının belirlenmesi, bu yağ asitlerinin fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerinin bilinmesinin yanısıra balıklardaki yağ metabolizmasının da araştırılması önemli hususların başında gelmektedir. Balıkların büyüme ve üremesini etkileyen esansiyel uzun zincirli doymamış yağ asitlerinden özellikle n-3 serisi yağ asitleri ile ilgili araştırmalar küresel ölçekte yoğun olarak yapılmıştır. Ancak, n-6 serisi doymamış yağ asitlerinden olup eikosanoidlerin ön maddesi olan araşidonik asit (C20:4n-6; AA) üzerine yapılan araştırmalar son yıllarda artan bir ivme göstermiştir. Araştırmalar sonucunda, AA büyüme, gamet ve larva kalitesi, yumurtaların döllenmesi ve çıkışı, çıkan larvaların yaşama oranı, bağışıklık sistemi ile suyun tuzluluk oranı gibi çevresel değişkenlere uyum sağlama gibi birçok fizyolojik olayda önemli rollerinin olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, AA olan ihtiyaç düzeyinin türler arasında farklılık gösterdiği, tür içerisinde de büyüme ve üreme dönemlerinde bu yağ asitine olan ihtiyaç düzeyinin değişebildiği belirlenmiştir. Bu nedenle, özellikle kültürü yapılan balık türleri için verimi artırmak amacıyla AA fizyolojik etkilerinin ve ihtiyaç duyulan düzeylerinin belirlenmesi konusunda araştırmalar yapılmasının gerektiği sonucu ortaya çıkmaktadır. Balık beslemesinde dengeli ve ekonomik olan yem formülasyonlarının hazırlanabilmesi için balıkların esansiyel yağ asitleri ihtiyaçlarının belirlenmesi, bu yağ asitlerinin fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerinin bilinmesinin yanısıra balıklardaki yağ metabolizmasının da araştırılması önemli hususların başında gelmektedir. Balıkların büyüme ve üremesini etkileyen esansiyel uzun zincirli doymamış yağ asitlerinden özellikle n-3 serisi yağ asitleri ile ilgili araştırmalar küresel ölçekte yoğun olarak yapılmıştır. Ancak, n-6 serisi doymamış yağ asitlerinden olup eikosanoidlerin ön maddesi olan araşidonik asit (C20:4n-6; AA) üzerine yapılan araştırmalar son yıllarda artan bir ivme göstermiştir. Araştırmalar sonucunda, AA büyüme, gamet ve larva kalitesi, yumurtaların döllenmesi ve çıkışı, çıkan larvaların yaşama oranı, bağışıklık sistemi ile suyun tuzluluk oranı gibi çevresel değişkenlere uyum sağlama gibi birçok fizyolojik olayda önemli rollerinin olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, AA olan ihtiyaç düzeyinin türler arasında farklılık gösterdiği, tür içerisinde de büyüme ve üreme dönemlerinde bu yağ asitine olan ihtiyaç düzeyinin değişebildiği belirlenmiştir. Bu nedenle, özellikle kültürü yapılan balık türleri için verimi artırmak amacıyla AA fizyolojik etkilerinin ve ihtiyaç duyulan düzeylerinin belirlenmesi konusunda araştırmalar yapılmasının gerektiği sonucu ortaya çıkmaktadır.
Araşidonik asit balık besleme esansiyel yað asitleri su ürünleri yetiştiriciliði.
Arachidonic acid fish nutrition essential fatty acids aquaculture
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 10 Aralık 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 |