Elazığ İli Su Ürünleri Kooperatiflerinin Mevcut Durumu
Öz
Bu çalışma; Elazığ İlinde su ürünleri avcılığı yapan balıkçılık kooperatiflerinin mevcut durumlarını belirlemek amacıyla 2013-2014 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırma; Keban, Karakaya, Kralkızı Baraj Gölü ve Hazar Gölü’nde avcılık faaliyetlerinde bulunan 15 adet Su Ürunleri Kooperatif başkanı ile yüz yüze görüşülerek, anket yöntemi ile elde edilen verilerden oluşmaktadır. Anket formları, Su Ürunleri Kooperatiflerinin isimlerine, kuruluş yıllarına, faal olup olmadıklarına, balıkçı ve tekne sayılarına, avlak sahalarının adlarına, alanlarına, parsel no ve kira durumlarına yönelik soruları içermektedir. Çalışma sonucunda; Keban Baraj Gölü’nde 11adet su ürunleri kooperatifi ve bu kooperatiflere bağlı 214 balıkçı ve 126 tekne olduğu tespit edilmiştir. Kooperatiflerin 1974-1999 tarihleri arasında kurulduğu ve 9 adet kooperatifin faal, 2 adet kooperatifin yarı faal olarak çalıştığı tespit edilmiştir. Toplam avlak alanı 30.530 hektar olduğu, 9 adet avlak sahasının kooperatif, 2 adet avlak sahasının şahıslar tarafından kiralandığı belirlenmiştir. Karakaya Baraj Gölü’nde 2 adet su ürunleri kooperatifi ve bu kooperatiflere bağlı 24balıkçı ve 24 tekne olduğu tespit edilmiştir. Kooperatiflerin 1989-1990 tarihleri arasında kurulduğu ve 2 adet kooperatifin yarı faal olarak çalıştığı tespit edilmiştir. Toplam avlak alanı 12.400 hektar olduğu, 2 adet avlak sahasının şahıslar tarafından kiralandığı belirlenmiştir. Kralkızı Baraj Gölü’nde 1adet su ürunleri kooperatifi ve bu kooperatiflere bağlı 24 balıkçı ve 7 tekne olduğu tespit edilmiştir. Kooperatifin 2000 tarihinde kurulduğu ve kooperatifin faal olmadığı tespit edilmiştir. Toplam avlak alanı 920 hektar olduğu ve avlak sahasının kooperatif tarafından kiralanmadığı belirlenmiştir. Hazar Gölü’nde ise 1 adet su ürunleri kooperatifi ve bu kooperatiflere bağlı 10 balıkçı ve 10 tekne olduğu tespit edilmiştir. Kooperatifin 2001 tarihinde kurulduğu, ve kooperatifin yarı faal olarak çalıştığı tespit edilmiştir. Toplam avlak alanı 8.600 hektar olduğu ve avlak sahasının şahıs tarafından kiralandığı, belirlenmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Celayir, Y., Pala, M. ve Yüksel, F. 2004. Keban Baraj Gölü Balıkçılığı, Devlet Su İşleri IX. Bölge Müdürlüğü Su Ürünleri Şube Müdürlüğü 23700 Keban/Elazığ.
- Geray, C. 1992. Kooperatifçiliğin Dünya’da ve Türkiye’deki Nicel Gelişimi.
- Kardemir, M. ve Arat, M. E. 2014. Su Ürünleri Kooperatiflerinde Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri: İstanbul İli Örneği, M.Ü. Öneri Dergisi, Cilt 2, Sayı 41, ss.133-156.
- Seçer, S., Korkmaz, A.Ş., Dinçer, C., Atar, H. H., Seçer, F. S. ve Keskin, E. 2010. Türkiye’de Sürdürülebilir Su Ürünleri Avcılığı, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Türkiye Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi, 2. Cilt, Sayfa: 789-807, 11-15 Ocak 2010, Ankara.
- Ural, M. ve Canpolat, İ. 2009. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki Su Ürünleri Kooperatiflerinin Yapısı ve Av Araçları İle Balıkçı Teknelerinin Teknik Özellikleri, TÜBAV Bilim Dergisi, Yıl: 2009, Cilt: 2, Sayı:4, Sayfa: 372-384.
- Ünal, V. ve Yercan, M. 2006. Türkiye’de Su Ürünleri Kooperatifleri ve Balıkçılar İçin Önemi, Ege Üniversitesi, Su Ürünleri Dergisi 23 (1-2): 221–227.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Erdem Memişoğlu
Bu kişi benim
Selahattin Gürçay
Bu kişi benim
Nevim Birici
Bu kişi benim
Gülden Arısoy
Bu kişi benim
Yayımlanma Tarihi
10 Mart 2015
Gönderilme Tarihi
18 Haziran 2014
Kabul Tarihi
28 Ekim 2014
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2015 Cilt: 15 Sayı: 1