Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Hatay İlinde, İskenderun Halkının Balıkçılık Ürünleri Tüketim Alışkanlığı ve Tercihlerinin Belirlenmesi

Yıl 2017, , 233 - 243, 01.09.2017
https://doi.org/10.17693/yunusae.vi.311009

Öz

Bu anket çalışması, Hatay ili İskenderun halkının balık tüketim
alışkanlık ve tercihinin belirlenmesi amacı ile yapıldı. Çalışma,

Basit Tesadüfi Örnekleme Metoduyla, ilçe merkezinde
ikamet eden farklı sosyal ve ekonomik temele sahip, 350 kişiye 29 soruluk anket
uygulanarak gerçekleştirildi. İskenderun'daki tüketicilerin % 32’sinin
hayvansal ağırlıklı %27'sinin bitkisel ağırlıklı ve %41'inin ise hem hayvansal
hem de bitkisel ağırlıklı ürün tükettikleri belirlendi. Katılımcıların% 95'inin
balıketi tükettiği ve% 5'inin ise balıketi tüketmediği tespit edildi.
Balıketinin, insanların % 79,2'si tarafından sevildiği ve % 11'i tarafından
sevilmediği görüldü. Halkın % 1’inin ise hiç hayvansal ürün tüketmedikleri
tespit edildi. Tüketicilerin, hayvansal gıda ürünlerinden öncelik sırasıyla,
%34’ü kırmızı eti, %27’si beyaz eti (kanatlı), %5’i balıketini ve %33’ünün de
her üç et türünü eşit ağırlıklı tükettiği anlaşıldı. Tüketiciler öncelikli
olarak, %48 deniz balığı, %9 tatlı su balığı ve %38 her iki türü de
tüketmektedir. %5'lik tüketici diliminin ise; hiçbir türü tercih etmediği
görüldü. Tüketimi en fazla olan balık türleri sırasıyla hamsi (%26), çipura
(%19), levrek (%15), alabalık (%14), barbun (%9), istavrit (%7), uskumru, lüfer
(% 4 ) ve sazandır (% 2) . Ayrıca, tüketicilerin% 47'sinin balık dışında diğer
su ürünlerini de (midye, karides, ıstakoz vb.) tükettiği tespit edildi.


Kaynakça

  • Yavuz, G. G., Yasan Ataseven, Z., Gül, U. ve Gülaç, Z. N. 2015. Su Ürünleri Tüketiminde Tüketici Tercihlerini Etkileyen Faktörler: Ankara İli Örneği. Yunus Araştırma Bülteni, 2015(1):73-82.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Şükran Çakır Arıca

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017

Kaynak Göster

APA Çakır Arıca, Ş. (2017). Hatay İlinde, İskenderun Halkının Balıkçılık Ürünleri Tüketim Alışkanlığı ve Tercihlerinin Belirlenmesi. Aquaculture Studies, 17(3), 233-243. https://doi.org/10.17693/yunusae.vi.311009
AMA Çakır Arıca Ş. Hatay İlinde, İskenderun Halkının Balıkçılık Ürünleri Tüketim Alışkanlığı ve Tercihlerinin Belirlenmesi. AquaST. Ağustos 2017;17(3):233-243. doi:10.17693/yunusae.vi.311009
Chicago Çakır Arıca, Şükran. “Hatay İlinde, İskenderun Halkının Balıkçılık Ürünleri Tüketim Alışkanlığı Ve Tercihlerinin Belirlenmesi”. Aquaculture Studies 17, sy. 3 (Ağustos 2017): 233-43. https://doi.org/10.17693/yunusae.vi.311009.
EndNote Çakır Arıca Ş (01 Ağustos 2017) Hatay İlinde, İskenderun Halkının Balıkçılık Ürünleri Tüketim Alışkanlığı ve Tercihlerinin Belirlenmesi. Aquaculture Studies 17 3 233–243.
IEEE Ş. Çakır Arıca, “Hatay İlinde, İskenderun Halkının Balıkçılık Ürünleri Tüketim Alışkanlığı ve Tercihlerinin Belirlenmesi”, AquaST, c. 17, sy. 3, ss. 233–243, 2017, doi: 10.17693/yunusae.vi.311009.
ISNAD Çakır Arıca, Şükran. “Hatay İlinde, İskenderun Halkının Balıkçılık Ürünleri Tüketim Alışkanlığı Ve Tercihlerinin Belirlenmesi”. Aquaculture Studies 17/3 (Ağustos 2017), 233-243. https://doi.org/10.17693/yunusae.vi.311009.
JAMA Çakır Arıca Ş. Hatay İlinde, İskenderun Halkının Balıkçılık Ürünleri Tüketim Alışkanlığı ve Tercihlerinin Belirlenmesi. AquaST. 2017;17:233–243.
MLA Çakır Arıca, Şükran. “Hatay İlinde, İskenderun Halkının Balıkçılık Ürünleri Tüketim Alışkanlığı Ve Tercihlerinin Belirlenmesi”. Aquaculture Studies, c. 17, sy. 3, 2017, ss. 233-4, doi:10.17693/yunusae.vi.311009.
Vancouver Çakır Arıca Ş. Hatay İlinde, İskenderun Halkının Balıkçılık Ürünleri Tüketim Alışkanlığı ve Tercihlerinin Belirlenmesi. AquaST. 2017;17(3):233-4.