BibTex RIS Kaynak Göster

Gear Mesh Size Measurement Methods and Its Important to on the Fisheries Management

Yıl 2013, Cilt: 2013 Sayı: 3, 0 - 0, 01.06.2013
https://doi.org/10.17693/yunusae.v2013i21904.235414

Öz

Gear Mesh Size Measurement Methods and Its Important to on the Fisheries ManagementDünya denizel balıkçılık kaynaklarının yaklaşık %50'si tamamıyla sömürülmüş, %25'i aşırı sömürülmekte ve yaklaşık %25'i de yüksek sömürülme düzeyinde olduğu bildirilmektedir (Sinclair ve Valdirmasson, 2003). Binlerce yıldır, insanoğlunun yürüttüğü balıkçılık faaliyetlerinin, hedef türler ve bu türlerin yerleştiği habitatlar üzerinde yıkıcı etkiye neden olduğu bilinmektedir (Pauly vd., 2002). Gerçektende eski kaynaklar, bugün aşırı avcılık baskısının göstergeleri olarak sayılan, ağ göz açıklıklarının küçülmesi ve zamanla balık miktarının azalması gibi çok sayıda kayıt içermektedir (Jackson vd., 2001).İnsanlık tarihinin ilk yıllarında başlangıçta sadece küçük ölçekli balıkçılık üzerinde yarattığı bu etki, özellikle İkinci Dünya Savaşından sonra sanayi tipi balıkçılığında gelişmesiyle, bugün daha ciddi boyutlara ulaşmıştır. Bugüne kadarki gelinen süreçte, insan davranışlarının, su kaynaklarını kullanma konusunda çok önemli bir kaygı taşımadığını, konjektürel anlamda günü kurtarmaya, en yüksek faydayı sağlama üzerine şekillendiği görülmektedir. Bu durum, sucul kaynaklardan en iyi şekilde yararlanmak için, balıkçılıkla ilgili acil yasal düzenlemelerin yapılmasını ve etkili bir kontrol mekanizmasının oluşturulması gerektiğini de ortaya koymaktadır

Kaynakça

  • Pauly, D., Chrıstensen, V., Guenette, S., Pitcher, T. J., The ICES Mesh Gauge. Charlottenlund Slot, Sumaila, U. R., Walters, C. J., Watson, R. ve ICES. Zeller, D. 2002. Towards Sustainability İn World Yüksel, F. ve Aydın, F. 2012.Galsama Ağlarının Fisheries. Nature, 418: 689-695. Seçiciliği ve Seçiciliği Etkileyen Faktörler. ESinclair, M. ve Valdirmasson, G. 2003.Responsible Journal of New World Sciences Academy, 7: Fisheries In The Marine Ecosystem. Part I. Number: 2. Global Overview Of Marine Fisheries Serge M Zengin, M. 2001. Japonya'daki Balıkçılık Yönetim Garcia And I De Leiva Moreno, Food And Modeli ve Bu Modeli Oluşturan Değerler. Agriculture Organization (FAO) Of The United SÜMAE Yunus Araştırma Bülteni, 1:1, Eylül Nations, Rome, Italy1-25PP. Bedford Institute Of 200 Oceanography, Nova Scotia, Canada. 448p, Templeman, W. 1957. Other Trawls and Mesh Measurements For Selection Experiments. Icnaf Meeting, Lisbon, No: S-38.
  • Tokaç, A. 2011. Ağ Yapımı Ve Donam Tekniği). Balıkçılık II) Ege Üniv. Su Ürün. Fak. Yay. No: 321s. Ege Üniv. Basımevi. İzmir.
  • Westhoff, C.J.W., Pope, J.A. and Beverton, R.J.H., 1962.
  • Zengin, M., Gümüş, A., Süer, S., Dağtekin, M. ve Dalgıç, G. 20 Karadeniz'deki Trol Balıkçılığını İzleme Projesi, Ara Rapor. Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Trabzon, Proje No: TAGEM / HAYSÜD / 2010/09/01/04. TAGEM 2011 Yılı Program Değerlendirme Toplantısı, 7-11 Şubat, 2011, Antalya. 31

Ağ Gözü Açıklığı Ölçüm Yöntemleri ve Bunun Balıkçılık Yönetimi Üzerindeki Etkileri

Yıl 2013, Cilt: 2013 Sayı: 3, 0 - 0, 01.06.2013
https://doi.org/10.17693/yunusae.v2013i21904.235414

Öz

Balıkçılık yönetiminde esas alınan uygulamalardan birisi
üreme kuramıdır. Üreme kuramına göre stokun büyüklüğünün korunabilmesi için her
bireye hayatında en bir kez üreme şansı verilmesi gerekmektedir. Bunun
sağlanabilmesi için stok üzerinde etkili av aracının ilk eşeysel olgunluk
boyundan küçük bireyleri avlamaması gerekmektedir. Bu durum hangi ağ göz
açıklığının ilk eşeysel olgunluk boyundan küçük bireyleri yakalamayacağı ve
daha da temel olarak ağ göz açıklığının nasıl bir yöntem veya teknik ile
ölçülebileceği sorularını ortaya çıkarmaktadır. Ağ göz açıklığı ölçümünde
bugüne kadar farklı teknikler kullanılmıştır ve bu konuyla ilgili gelişmeler
halen devam etmektedir. Bu çalışmada kullanılan bu alet ve yöntemlerin neler
olduğu, birbirlerine göre avantaj ve dezavantajları derlenmiştir. Tarihsel
sürece bakıldığında, ağ gözü açıklığı ölçümünde kullanılan ilk aletin kamalar
(wedgegauge) olduğu söylenebilir. Aletin ölçümlerinin kişiden kişiye görece
farklılık göstermesi ve sabit bir kuvvet kullanımı gerektirmesinden dolayı,
uygulamadaki zorlukları bu cihazı hep tartışmalı hale getirmiştir. Ancak halen
kullanım pratikliği ve kolay elde edilebilirliği nedeniyle yaygın olarak tercih
edilmektedir. Kamaları takiben geliştirilen ağ göz açıklığı ölçüm aleti ise
ICES (The International Council For The Exploration Of The Sea) tarafından
önerilen ağ göz açıklığı ölçüm tabancasıdır. Bu alet ölçüm değerlerinin kişiden
kişiye bağlı olarak değişmesi sorununa genel olarak çözüm getirse de balıkçılık
sektörü içerisinde yaygınlaşmamıştır. Ayrıca standart bir kalibrasyon prosedürü
bulunmadığı için zamanla uluslararası bir geçerlilik de kazanamamıştır. En son
geliştirilen ağ göz açıklığı ölçüm aleti ise OMEGA (objective mesh gauge)’dır.
Diğer iki ölçüm aletinin dezavantajlarını ortadan kaldırmasına rağmen kullanımı
yasal değil sadece tavsiye düzeyindedir. 

Kaynakça

  • Pauly, D., Chrıstensen, V., Guenette, S., Pitcher, T. J., The ICES Mesh Gauge. Charlottenlund Slot, Sumaila, U. R., Walters, C. J., Watson, R. ve ICES. Zeller, D. 2002. Towards Sustainability İn World Yüksel, F. ve Aydın, F. 2012.Galsama Ağlarının Fisheries. Nature, 418: 689-695. Seçiciliği ve Seçiciliği Etkileyen Faktörler. ESinclair, M. ve Valdirmasson, G. 2003.Responsible Journal of New World Sciences Academy, 7: Fisheries In The Marine Ecosystem. Part I. Number: 2. Global Overview Of Marine Fisheries Serge M Zengin, M. 2001. Japonya'daki Balıkçılık Yönetim Garcia And I De Leiva Moreno, Food And Modeli ve Bu Modeli Oluşturan Değerler. Agriculture Organization (FAO) Of The United SÜMAE Yunus Araştırma Bülteni, 1:1, Eylül Nations, Rome, Italy1-25PP. Bedford Institute Of 200 Oceanography, Nova Scotia, Canada. 448p, Templeman, W. 1957. Other Trawls and Mesh Measurements For Selection Experiments. Icnaf Meeting, Lisbon, No: S-38.
  • Tokaç, A. 2011. Ağ Yapımı Ve Donam Tekniği). Balıkçılık II) Ege Üniv. Su Ürün. Fak. Yay. No: 321s. Ege Üniv. Basımevi. İzmir.
  • Westhoff, C.J.W., Pope, J.A. and Beverton, R.J.H., 1962.
  • Zengin, M., Gümüş, A., Süer, S., Dağtekin, M. ve Dalgıç, G. 20 Karadeniz'deki Trol Balıkçılığını İzleme Projesi, Ara Rapor. Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Trabzon, Proje No: TAGEM / HAYSÜD / 2010/09/01/04. TAGEM 2011 Yılı Program Değerlendirme Toplantısı, 7-11 Şubat, 2011, Antalya. 31
Toplam 4 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

C. Enver Özyurt Bu kişi benim

H. Özgür Yeşilçimen Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 2013 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Özyurt, C. E., & Yeşilçimen, H. Ö. (2013). Ağ Gözü Açıklığı Ölçüm Yöntemleri ve Bunun Balıkçılık Yönetimi Üzerindeki Etkileri. Aquaculture Studies, 2013(3). https://doi.org/10.17693/yunusae.v2013i21904.235414
AMA Özyurt CE, Yeşilçimen HÖ. Ağ Gözü Açıklığı Ölçüm Yöntemleri ve Bunun Balıkçılık Yönetimi Üzerindeki Etkileri. AquaST. Haziran 2013;2013(3). doi:10.17693/yunusae.v2013i21904.235414
Chicago Özyurt, C. Enver, ve H. Özgür Yeşilçimen. “Ağ Gözü Açıklığı Ölçüm Yöntemleri Ve Bunun Balıkçılık Yönetimi Üzerindeki Etkileri”. Aquaculture Studies 2013, sy. 3 (Haziran 2013). https://doi.org/10.17693/yunusae.v2013i21904.235414.
EndNote Özyurt CE, Yeşilçimen HÖ (01 Haziran 2013) Ağ Gözü Açıklığı Ölçüm Yöntemleri ve Bunun Balıkçılık Yönetimi Üzerindeki Etkileri. Aquaculture Studies 2013 3
IEEE C. E. Özyurt ve H. Ö. Yeşilçimen, “Ağ Gözü Açıklığı Ölçüm Yöntemleri ve Bunun Balıkçılık Yönetimi Üzerindeki Etkileri”, AquaST, c. 2013, sy. 3, 2013, doi: 10.17693/yunusae.v2013i21904.235414.
ISNAD Özyurt, C. Enver - Yeşilçimen, H. Özgür. “Ağ Gözü Açıklığı Ölçüm Yöntemleri Ve Bunun Balıkçılık Yönetimi Üzerindeki Etkileri”. Aquaculture Studies 2013/3 (Haziran 2013). https://doi.org/10.17693/yunusae.v2013i21904.235414.
JAMA Özyurt CE, Yeşilçimen HÖ. Ağ Gözü Açıklığı Ölçüm Yöntemleri ve Bunun Balıkçılık Yönetimi Üzerindeki Etkileri. AquaST. 2013;2013. doi:10.17693/yunusae.v2013i21904.235414.
MLA Özyurt, C. Enver ve H. Özgür Yeşilçimen. “Ağ Gözü Açıklığı Ölçüm Yöntemleri Ve Bunun Balıkçılık Yönetimi Üzerindeki Etkileri”. Aquaculture Studies, c. 2013, sy. 3, 2013, doi:10.17693/yunusae.v2013i21904.235414.
Vancouver Özyurt CE, Yeşilçimen HÖ. Ağ Gözü Açıklığı Ölçüm Yöntemleri ve Bunun Balıkçılık Yönetimi Üzerindeki Etkileri. AquaST. 2013;2013(3).