Seafoods are consumed as raw, semi-cooked or cooked in different societies and they are valuable animal protein sources. They are suitable foods for growing of microorganisms because of their high water and protein contents, near neutral pH value. Pathogen microorganisms cause adverse effect (causing disease) on human body. Some pathogens are only effective in human, some species are only in animal while some of harmful to both animal and human. Pathogen microorganisms and their toxins are dangerous for people consuming these foods especially as raw or semi-cooked. Pathogen microorganisms could be observed in seafoods caught newly fresh and also could be transmitted by cross contamination from human or substances added during marketing, transporting, heading, eviscerating or processing. The type and natural habitats of seafoods pathogens are so variable. Staphlococcus aureus, Salmonella spp., Clostridium perfringens, Clostridium botulinum, Vibrio parahaemolyticus, Vibrio cholerae, Vibrio vulnificus, Listeria monocytogenes are among the some seafood pathogen microorganism. Seafood toxins formed by algae and bacteria, cause huge economic losses. This study provide information concerning with seafood pathogens and their toxins and food poisoning caused by them
Su
ürünleri farklı toplumlarda çiğ, yarı pişmiş ya da pişmiş olarak tüketilen
değerli hayvansal protein kaynaklarıdır. Su ürünleri yüksek nem ve protein
içerikleri, nötre yakın pH değerleri nedeniyle birçok mikroorganizmanın
gelişmesi için elverişli besinlerdir. Patojen mikroorganizmalar insan vücudunda
istenmeyen etki oluşturan (hastalık yapan) mikroorganizmalardır. Bazı
patojenler sadece insanda, bazıları sadece hayvanda etkili iken, bazı türler
hem hayvan hem de insanda zararlı olmaktadırlar. Su ürünleri kaynaklı patojen
mikroorganizmalar ile toksinleri ise özellikle çiğ ve yarı pişmiş gıdalardan
insanlara geçerek tehlike oluşturmaktadırlar. Patojen mikroorganizmalar yeni
avlanmış taze su ürünlerinde bulunabildiği gibi, çapraz kontaminasyonla taşıma,
iç organların ayrılması, balıkçı tezgâhlarında satış aşamalarında insanlardan
ya da su ürünlerinin işlenmesi esnasında eklenen maddelerden bulaşabilmektedir.
Su ürünleri kaynaklı patojen
mikroorganizmaların cinsi ve bulundukları koşullar çok değişkendir. Staphlococcus
aureus, Salmonella spp., Clostridium perfringens, Clostridium
botulinum, Vibrio parahaemolyticus, Vibrio cholerae, Vibrio vulnificus, Listeria
monocytogenes su ürünleri kaynaklı patojen mikroorganizmalar arasında
sayılabilir. Su ürünlerinde bulunan toksinler alg ve bakteriler tarafından
oluşturulmakta ve ekonomik açıdan oldukça büyük kayıplara neden olmaktadır. Bu
çalışmada; su ürünleri kaynaklı patojen mikroorganizmalar ve toksinler ile
bunların neden olduğu gıda zehirlenmeleri hakkında bilgi verilmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 2013 Sayı: 3 |