Beyond their nutritional
effects, functional foods are known to provide health benefits and preventive
effects on human body. Nowadays, there is a huge and increasing interest among
consumers and production industry on these products. Marine products,
containing a good amount of omega-3 fatty acids, proteins, vitamins, bioactive
peptides, a variety of minerals and enzymes, are one of the most important
sources of functional foods/ food components. The aim of this revive is to give
information on the most common functional products of marine origin.
Temel beslenme özelliklerinin yanı sıra insan sağlığını iyileştirmede
ve/veya hastalıkların oluşumunu önlemede etkili olan fonksiyonel gıdaların tüm
dünyada üretim ve tüketim düzeyleri hızla artmaktadır. Yapılarında
bulundurdukları omega-3 yağ asitleri, proteinler, vitaminler, biyoaktif peptitler, çeşitli mineral madde ve
enzimlerle deniz ürünleri fonksiyonel gıda veya gıda bileşenlerinin en önemli
kaynaklarındandır. Yapılan bu çalışmada denizel kaynaklı en yaygın fonksiyonel
gıda ve gıda bileşenleri hakkında bilgiler derlenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Şubat 2012 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2012 Cilt: 2012 Sayı: 1 |