BibTex RIS Kaynak Göster

-

Yıl 2014, Cilt: 2014 Sayı: 4, 0 - 0, 10.04.2014
https://doi.org/10.17693/yunusae.v2014i21954.235729

Öz

-

Kaynakça

  • Kaynakça
  • Anonim, 2011. DSİ GAP 15. Bölge Müdürlüğü Su Ürünleri Başmühendisliği kayıtları.
  • Anonim, 2012. Su Ürünleri İstatistikleri, Türkiye İstatistik Kurumu, yayın no:4118, Ankara, 59 s.
  • Anonim, 2013-a. Nüfus İstatistikleri, Türkiye İstatistik Kurumu.
  • Anonim, 2013-b. DSİ GAP 15. Bölge Müdürlüğü Su Ürünleri Başmühendisliği kayıtları.
  • Anonim, 2013-c. Adıyaman Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü kayıtları.
  • Bayhan, Y.K. ve Göçer, M. 2012. Atatürk Baraj Gölü (Adıyaman) Balıkçılığı ve Kullanılan Av Araçlarının Teknik Özellikleri. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 6(3): 232-242.
  • Can, M. F. ve İğne K. D.2005. Atatürk Baraj Gölü’nde Kullanılan Aynı Donam Faktörüne Sahip Dört Farklı Göz Açıklığındaki Sade Uzatma Dip Ağlarının Yakaladıkları Türlerin Kompozisyonu, Avlanma Etkinlikleri ve Ekonomik Analizleri. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 22(1-2): 143-147.
  • Canpolat, İ., Yüce, S., Yıldırım, T. ve Şeker, T. 2003. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde Av Araç ve Gereçlerinin Mevcut Durumlarının Belirlenmesi Sonuç Raporu. Elazığ Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü. TAGEM/HAYSUD/2001/07/03/01, Elazığ, 178 s.
  • Çelik, A. ve Duman, E. 2001. Atatürk Baraj Gölü Bozova Bölgesinde Kullanılan Balık Yakalama Aletlerinin Yapısı. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 18(3-4): 407-419.
  • Duman, E. ve Çelik, A. 2001. Atatürk Baraj Gölü Bozova Bölgesi’nde Avlanan Balıklar ve Verimlilikleri. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 18(1-2): 65-69.
  • Olgunoğlu, İ. A., Artar, E., Olgunoğlu, M. P. ve Korkmaz, S. 2009. Adıyaman İli Balık Avcılığı Durumu ve Avcılığı Yapılan Ekonomik Balık Türleri. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 13(2): 29-34.
  • Olgunoğlu, İ.A., Bayhan Y.K., Olgunoğlu M.P., Artar, E. ve Ukav, İ. 2013. Adıyaman İli’nde Balık
  • Eti Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, Cilt: 9, No: 1, 21-25.

Adıyaman İli Balıkçılıgının Mevcut Durumu ve Sorunları

Yıl 2014, Cilt: 2014 Sayı: 4, 0 - 0, 10.04.2014
https://doi.org/10.17693/yunusae.v2014i21954.235729

Öz

Abstract

The Current Situation of Fisheries in Adıyaman Province and Its Problems

In this study carried out between January 01, 2013 and March 01, 2014, production quantity, marketing and sale of the fished and farmed fish species as well as technical features of fishing gears and problems of fisheries have been investigated in Adiyaman province. At the end of the study it has been determined that 1408 tons fish are obtained by fishing and aquaculture in Adiyaman province annually, trout barb (Capoetta spp.), golden barb (Carasobarbus luteus), carp (Cyprinus spp.), catfish (Silirus triostegus) and shabbout (Barbus grypus) are among the most catched fish species, only monofilament and multifilament PA gill nets are used in fishing made with 169 fishing boats totally. It’s also resulted that the leading problems are that fishing areas aren’t used actively, cooperatives don’t work actively and fishermen don’t have sufficient technical background and information.

 

Keywords: Adiyaman, inland fishery, fishing cooperative

 

Özet

01 Ocak 2013–01 Mart 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilen bu çalışma kapsamında; Adıyaman ili’nde yetiştiriciliği yapılan ve avlanan balık türleri, bunların üretim miktarları, satış ve pazarlanması, kullanılan av araç-gereçlerinin kapasite ve teknik özellikleri ve balıkçılıkla ilgili sorunlar araştırılmıştır. Çalışma sonucunda; Adıyaman ili’nde avcılık ve yetiştiricilik yolu ile yıllık toplam 1408 ton balık elde edildiği, avlanan balık türleri içerisinde miktar olarak en çok siraz (Capoetta spp.), bizir (Carasobarbus luteus), sazan (Cyprinus spp.), şabut (Barbus grypus), Mezopotamya yayını (Silirus triostegus)nın ilk sıralarda yer aldığı, toplam 169 adet tekne ile yapılan avcılıkta yalnızca monofilament ve multifilament PA sade uzatma ağların kullanıldığı belirlenmiştir. Sorunların başında ise, avlak sahalarının etkin işletilemediği, kooperatiflerin etkin çalışamadığı, balıkçıların yeterli teknik donanım ve bilgiye sahip olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

 

Anahtar Kelimeler: Adıyaman, içsu balıkçılığı, balıkçılık kooperatifi

Kaynakça

  • Kaynakça
  • Anonim, 2011. DSİ GAP 15. Bölge Müdürlüğü Su Ürünleri Başmühendisliği kayıtları.
  • Anonim, 2012. Su Ürünleri İstatistikleri, Türkiye İstatistik Kurumu, yayın no:4118, Ankara, 59 s.
  • Anonim, 2013-a. Nüfus İstatistikleri, Türkiye İstatistik Kurumu.
  • Anonim, 2013-b. DSİ GAP 15. Bölge Müdürlüğü Su Ürünleri Başmühendisliği kayıtları.
  • Anonim, 2013-c. Adıyaman Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü kayıtları.
  • Bayhan, Y.K. ve Göçer, M. 2012. Atatürk Baraj Gölü (Adıyaman) Balıkçılığı ve Kullanılan Av Araçlarının Teknik Özellikleri. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 6(3): 232-242.
  • Can, M. F. ve İğne K. D.2005. Atatürk Baraj Gölü’nde Kullanılan Aynı Donam Faktörüne Sahip Dört Farklı Göz Açıklığındaki Sade Uzatma Dip Ağlarının Yakaladıkları Türlerin Kompozisyonu, Avlanma Etkinlikleri ve Ekonomik Analizleri. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 22(1-2): 143-147.
  • Canpolat, İ., Yüce, S., Yıldırım, T. ve Şeker, T. 2003. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde Av Araç ve Gereçlerinin Mevcut Durumlarının Belirlenmesi Sonuç Raporu. Elazığ Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü. TAGEM/HAYSUD/2001/07/03/01, Elazığ, 178 s.
  • Çelik, A. ve Duman, E. 2001. Atatürk Baraj Gölü Bozova Bölgesinde Kullanılan Balık Yakalama Aletlerinin Yapısı. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 18(3-4): 407-419.
  • Duman, E. ve Çelik, A. 2001. Atatürk Baraj Gölü Bozova Bölgesi’nde Avlanan Balıklar ve Verimlilikleri. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 18(1-2): 65-69.
  • Olgunoğlu, İ. A., Artar, E., Olgunoğlu, M. P. ve Korkmaz, S. 2009. Adıyaman İli Balık Avcılığı Durumu ve Avcılığı Yapılan Ekonomik Balık Türleri. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 13(2): 29-34.
  • Olgunoğlu, İ.A., Bayhan Y.K., Olgunoğlu M.P., Artar, E. ve Ukav, İ. 2013. Adıyaman İli’nde Balık
  • Eti Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, Cilt: 9, No: 1, 21-25.
Toplam 14 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Yusuf Bayhan

Sırrı Korkmaz Bu kişi benim

Mine Olgunoğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 10 Nisan 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 2014 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Bayhan, Y., Korkmaz, S., & Olgunoğlu, M. (2014). Adıyaman İli Balıkçılıgının Mevcut Durumu ve Sorunları. Aquaculture Studies, 2014(4). https://doi.org/10.17693/yunusae.v2014i21954.235729
AMA Bayhan Y, Korkmaz S, Olgunoğlu M. Adıyaman İli Balıkçılıgının Mevcut Durumu ve Sorunları. AquaST. Aralık 2014;2014(4). doi:10.17693/yunusae.v2014i21954.235729
Chicago Bayhan, Yusuf, Sırrı Korkmaz, ve Mine Olgunoğlu. “Adıyaman İli Balıkçılıgının Mevcut Durumu Ve Sorunları”. Aquaculture Studies 2014, sy. 4 (Aralık 2014). https://doi.org/10.17693/yunusae.v2014i21954.235729.
EndNote Bayhan Y, Korkmaz S, Olgunoğlu M (01 Aralık 2014) Adıyaman İli Balıkçılıgının Mevcut Durumu ve Sorunları. Aquaculture Studies 2014 4
IEEE Y. Bayhan, S. Korkmaz, ve M. Olgunoğlu, “Adıyaman İli Balıkçılıgının Mevcut Durumu ve Sorunları”, AquaST, c. 2014, sy. 4, 2014, doi: 10.17693/yunusae.v2014i21954.235729.
ISNAD Bayhan, Yusuf vd. “Adıyaman İli Balıkçılıgının Mevcut Durumu Ve Sorunları”. Aquaculture Studies 2014/4 (Aralık 2014). https://doi.org/10.17693/yunusae.v2014i21954.235729.
JAMA Bayhan Y, Korkmaz S, Olgunoğlu M. Adıyaman İli Balıkçılıgının Mevcut Durumu ve Sorunları. AquaST. 2014;2014. doi:10.17693/yunusae.v2014i21954.235729.
MLA Bayhan, Yusuf vd. “Adıyaman İli Balıkçılıgının Mevcut Durumu Ve Sorunları”. Aquaculture Studies, c. 2014, sy. 4, 2014, doi:10.17693/yunusae.v2014i21954.235729.
Vancouver Bayhan Y, Korkmaz S, Olgunoğlu M. Adıyaman İli Balıkçılıgının Mevcut Durumu ve Sorunları. AquaST. 2014;2014(4).