Bu anket çalışması, Hatay ili İskenderun halkının balık tüketim
alışkanlık ve tercihinin belirlenmesi amacı ile yapıldı. Çalışma,
Basit Tesadüfi Örnekleme Metoduyla, ilçe merkezinde
ikamet eden farklı sosyal ve ekonomik temele sahip, 350 kişiye 29 soruluk anket
uygulanarak gerçekleştirildi. İskenderun'daki tüketicilerin % 32’sinin
hayvansal ağırlıklı %27'sinin bitkisel ağırlıklı ve %41'inin ise hem hayvansal
hem de bitkisel ağırlıklı ürün tükettikleri belirlendi. Katılımcıların% 95'inin
balıketi tükettiği ve% 5'inin ise balıketi tüketmediği tespit edildi.
Balıketinin, insanların % 79,2'si tarafından sevildiği ve % 11'i tarafından
sevilmediği görüldü. Halkın % 1’inin ise hiç hayvansal ürün tüketmedikleri
tespit edildi. Tüketicilerin, hayvansal gıda ürünlerinden öncelik sırasıyla,
%34’ü kırmızı eti, %27’si beyaz eti (kanatlı), %5’i balıketini ve %33’ünün de
her üç et türünü eşit ağırlıklı tükettiği anlaşıldı. Tüketiciler öncelikli
olarak, %48 deniz balığı, %9 tatlı su balığı ve %38 her iki türü de
tüketmektedir. %5'lik tüketici diliminin ise; hiçbir türü tercih etmediği
görüldü. Tüketimi en fazla olan balık türleri sırasıyla hamsi (%26), çipura
(%19), levrek (%15), alabalık (%14), barbun (%9), istavrit (%7), uskumru, lüfer
(% 4 ) ve sazandır (% 2) . Ayrıca, tüketicilerin% 47'sinin balık dışında diğer
su ürünlerini de (midye, karides, ıstakoz vb.) tükettiği tespit edildi.
Bölüm | Araştırma Makalesi |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 17 Sayı: 3 |