Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Comparison of The Amount of Special Consumption Tax-Free Fuel (Without Sct) and The Amount of Fishery Consumed in Marine Fishery

Yıl 2017, Cilt: 17 Sayı: 4, 511 - 520, 02.12.2017
https://doi.org/10.17693/yunusae.v17i31121.369750

Öz

In the 10-years period, between 2007 and 2016,
Turkey’s exclusive economic zone (the Black Sea, the Marmara, the Aegean and
the Mediterranean), it was examined the amount of SCT fuel bought by fishing
vessels from a total of 10.924 SCT fuel points, then the amount of fuel
subvention to fishing vessels and their fishery landings were investigated. As
the amount of SCT fuel (tons) – the amount of subvention (₺) - amount of
fishery landings (tons), respectively; It was calculated 273.098 tons -
427.239.647 ₺ - 3.113.476 tons for the Black Sea, 232.951 ton - 356.733.841₺ -
387.840 tons for the Marmara, 172.072 tons - 265.278.577 ₺ - 378.133 tons for
the Aegean and 152.382 tons - 228.406.677 ₺ - 211.819 tons for the
Mediterranean. From the entire fishery areas, the total amount of 830,503 tons
fuel was consumed for a total of 4,091,268 tons of fishery landings. The
average quantity of fishery landing obtained per liter of fuel was calculated
9.58 kg for the Black Sea, 1.40 kg for the Marmara, 1.85 kg for the Aegean and
1.17 kg for the Mediterranean. Comparing the kg fishing landing obtained per
liter of the fishing areas by year, it was found that there was a significant
difference (P <0.05) between the areas in all years except for the year of
2016. This difference was due to the fact that the amount of product obtained
in the Black Sea was considerably higher than the other areas. In the ten years
period, the monetary value of the fishing landings from all of Turkey’s exclusive
economic zone was calculated to be 10.560.952.248₺ 

Kaynakça

  • Referans1 Akyol, O., Ceyhan, T., Ünal, V. 2006. Marmara Bölgesi Su Ürünleri Kooperatif ve Derneklerinin Lüfer Balıkçılığındaki Rolleri. E.Ü. Su Ürünleri Dergisi, Cilt 23, Sayı (3-4): 379–383.
  • Referans2 Atay, D. ve Korkmaz, A. Ş. 2001. Su ürünleri üretimi: Türkiye'de ve dünyada son trendler. Türkiye Su Ürünleri Vakfı Dergisi 1: 3-15.
  • Referans3 Aydın İ. 2012. Karadeniz’de Balıkçılık Araştırmaları. Yakakent Deniz Balıkçılığı Sempozyumu, Yakakent-Samsun.
  • Referans4 Bilgin, S., Sümer, Ç., Bektaş, S., Satılmış, H.H, Bircan, Recep. 2016. Karadeniz’de Hamsi (Engraulis encrasicolus) popülasyon dinamiği üzerine yapılmış çalışmaların (1985-2015) balıkçılık yönetimi açısından değerlendirilmesi, Ege Journal of Fisheries Sciences,33(2): 169-182 2106. DOI: 10.12714/egejfas.2016.33.2.12
  • Referans5 BSGM, 2017. https://www.tarim.gov.tr/sgb/Belgeler/SagMenuVeriler/BSGM.pdf
  • Referans6 D.P.T. 2007. 9.Kalkınma Planı 2007-2013: Balıkçılık, yayın No: 2719-ÖİK:672, s.3.
  • Referans7 Gelir İdaresi Başkanlığı. 2017. http://www.gib.gov.tr/fileadmin/mevzuatek/otv_oranlari_tum/ozeltuketimoranlari-OpenPage.htm
  • Referans8 Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği. 2017. Sirküler, Tarih/No: 31.03.2017/262, Sayı:2785, P: 1-12, İstanbul.
  • Referans9 Göktay, S., Göncüoğlu, H., Ünal, V. 2015. Türkiye’de Birinci Kuşak Balıkçı Gemileri Geri Alım Programının Değerlendirilmesi, 18. Su Ürünleri Ulusal Sempozyumu, EgeÜniversitesi Su ÜrünleriFakültesi,1-4 Eylül 2015, İzmir.
  • Referans10 Hidden Harvest The Global Contribution of Capture Fisheries, Economıc And Sector Work. 2016. Report No. 66469-Glb, S. 1-92.
  • Referans11 Kalkınma Bakanlığı. 2014. Su Ürünleri Özel İhtisas Komisyonu Raporu, Onuncu Kalkınma Planı, 2014-2018.
  • Referans12 Kınacıgil, H.T, İlkyaz, A.T. 1997. Ege Denizi Balıkçılığı ve Sorunları, Ege Üniversitesi, Su Ürünleri Dergisi, Cilt No: 14, Sayı:3-4 351-367, İzmir.
  • Referans13 Okay, A.I., Mater, B., Artüz, O.BN., Artüz, M.L., Okay N. 2007.Bilimsel Açıdan Marmara Denizi.148-167. s. Ankara.
  • Referans14 Schau, E.M., Ellingsen, H., Endal, A., & Aanondsen, S.A. 2009. Energy consumption in the Norwegian fisheries, Journal of Cleaner Production, 17, 325-334.
  • Referans15 Su Ürünleri Özel İhtisas Komisyonu Raporu. 2014. Onuncu Kalkınma Planı 2014-2018, Kalkınma Bakanlığı.
  • Referans16 Suuronen, P., Chopin, F., Glass, C., Løkkeborg, S., Matsushita, Y., Queirolo, D., Rihan, D. 2012. Low impact and fuel efficient fishing—Looking beyond the horizon, Fisheries Research, 119-12, 135-146.
  • Referans17 Şahin, Y. 2011 AB ve İş Dünyası: Balıkçılık sektörü, İKV Değerlendirme Notu, p. 1-4. 2011.
  • Referans18 Taşdemir Y. 2002. Marmara Denizi: Kirleticiler Ve Çevre Açısından Alınabilecek Tedbirler. Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, Cilt 7, Sayı 1, 2002
  • Referans19 Tüik, 2017. https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=97&locale=tr
  • Referans20 Tyedmers, P. Fisheries and Energy Use, Encyclopedia of Energy, Volume 2. r .2004. Elsevier Inc.
  • Referans21 Tyedmers, P., Watson, R., and Pauly, D. 2005. Fuelling global fishing fleets. Ambio, 34: 59–62.
  • Referans22 UDHB. 2017: https://atlantis.udhb.gov.tr/OTV2/_public/stat.asp
  • Referans23 Yılmaz, A.B. 2015. Avrupa Birliği Ve Türkiye’de Gıda Güvenliği Kapsamında Balıkçılık Yönetimi ve Desteklemeleri, A.B. Uzmanlık Tezi. Ankara.
  • Referans24 Zengin, M.1995. Marmara Denizi’ndeki Av ve Avcılık Potansiyelinin Karşılaştırılması. Doğu Anadolu Bölgesi II. Su Ürünleri Sempozyumu, Erzurum.

Deniz Balıkçılığında Sarf Edilen Özel Tüketim Vergisiz Yakıt (ÖTV’siz) ve Avlanan Ürün Miktarlarının Karşılaştırılması

Yıl 2017, Cilt: 17 Sayı: 4, 511 - 520, 02.12.2017
https://doi.org/10.17693/yunusae.v17i31121.369750

Öz

Türkiye’nin münhasır
ekonomik bölgelerinde (Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz), 2007-2016 yılları
arasındaki 10 yıllık süreçte toplam 10.924 adet ÖTV’siz yakıt alım
istasyonundan balıkçı gemilerine verilen ÖTV’siz yakıt miktarları ile teşvik
tutarları ve avcılık miktarları incelenmiştir. Sırasıyla ÖTV’siz yakıt miktarı
(ton) - teşvik tutarı (₺) - avcılık miktarı (ton); Karadeniz’de 273.098 ton - 427.239.647
₺ - 3.113.476 ton, Marmara’da 232.951 ton - 356.733.841 ₺ - 387.840 ton, Ege’de
172.072 ton - 265.278.577 ₺ - 378.133 ton ve Akdeniz’de 152.382 ton -
228.406.677 ₺ - 211.819 ton olarak hesaplanmıştır.
Tüm balıkçılık sahalarından elde edilen toplam 4.091.268 ton ürün için
harcanan yakıt miktarı 830.503 ton hesaplanmıştır.
Sarf edilen her litre yakıt için elde edilen ortalama
ürün miktarları, Karadeniz’de 9,58 kg, Marmara’da 1,40 kg, Ege’de 1,85 kg,
Akdeniz’de 1,17 kg’dır. Yıl bazında bölgelere
göre litre başına
elde edilen ürün miktarları karşılaştırıldığında 2016 yılı dışında diğer tüm
yıllarda Bölgeler arasında önemli farklılık olduğu (
P<0,05) tespit edilmiştir. Bu farklılığın
temel kaynağı da Karadeniz’de elde edilen ürün miktarının diğer bölgelere
nazaran oldukça yüksek olmasıdır. On yıllık periyotta
Türkiye’nin tüm denizel balıkçılık alanlarında elde
edilen ürünlerin maddi değerinin 10.560.952.248₺ olduğu belirlenmiştir.


Kaynakça

  • Referans1 Akyol, O., Ceyhan, T., Ünal, V. 2006. Marmara Bölgesi Su Ürünleri Kooperatif ve Derneklerinin Lüfer Balıkçılığındaki Rolleri. E.Ü. Su Ürünleri Dergisi, Cilt 23, Sayı (3-4): 379–383.
  • Referans2 Atay, D. ve Korkmaz, A. Ş. 2001. Su ürünleri üretimi: Türkiye'de ve dünyada son trendler. Türkiye Su Ürünleri Vakfı Dergisi 1: 3-15.
  • Referans3 Aydın İ. 2012. Karadeniz’de Balıkçılık Araştırmaları. Yakakent Deniz Balıkçılığı Sempozyumu, Yakakent-Samsun.
  • Referans4 Bilgin, S., Sümer, Ç., Bektaş, S., Satılmış, H.H, Bircan, Recep. 2016. Karadeniz’de Hamsi (Engraulis encrasicolus) popülasyon dinamiği üzerine yapılmış çalışmaların (1985-2015) balıkçılık yönetimi açısından değerlendirilmesi, Ege Journal of Fisheries Sciences,33(2): 169-182 2106. DOI: 10.12714/egejfas.2016.33.2.12
  • Referans5 BSGM, 2017. https://www.tarim.gov.tr/sgb/Belgeler/SagMenuVeriler/BSGM.pdf
  • Referans6 D.P.T. 2007. 9.Kalkınma Planı 2007-2013: Balıkçılık, yayın No: 2719-ÖİK:672, s.3.
  • Referans7 Gelir İdaresi Başkanlığı. 2017. http://www.gib.gov.tr/fileadmin/mevzuatek/otv_oranlari_tum/ozeltuketimoranlari-OpenPage.htm
  • Referans8 Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği. 2017. Sirküler, Tarih/No: 31.03.2017/262, Sayı:2785, P: 1-12, İstanbul.
  • Referans9 Göktay, S., Göncüoğlu, H., Ünal, V. 2015. Türkiye’de Birinci Kuşak Balıkçı Gemileri Geri Alım Programının Değerlendirilmesi, 18. Su Ürünleri Ulusal Sempozyumu, EgeÜniversitesi Su ÜrünleriFakültesi,1-4 Eylül 2015, İzmir.
  • Referans10 Hidden Harvest The Global Contribution of Capture Fisheries, Economıc And Sector Work. 2016. Report No. 66469-Glb, S. 1-92.
  • Referans11 Kalkınma Bakanlığı. 2014. Su Ürünleri Özel İhtisas Komisyonu Raporu, Onuncu Kalkınma Planı, 2014-2018.
  • Referans12 Kınacıgil, H.T, İlkyaz, A.T. 1997. Ege Denizi Balıkçılığı ve Sorunları, Ege Üniversitesi, Su Ürünleri Dergisi, Cilt No: 14, Sayı:3-4 351-367, İzmir.
  • Referans13 Okay, A.I., Mater, B., Artüz, O.BN., Artüz, M.L., Okay N. 2007.Bilimsel Açıdan Marmara Denizi.148-167. s. Ankara.
  • Referans14 Schau, E.M., Ellingsen, H., Endal, A., & Aanondsen, S.A. 2009. Energy consumption in the Norwegian fisheries, Journal of Cleaner Production, 17, 325-334.
  • Referans15 Su Ürünleri Özel İhtisas Komisyonu Raporu. 2014. Onuncu Kalkınma Planı 2014-2018, Kalkınma Bakanlığı.
  • Referans16 Suuronen, P., Chopin, F., Glass, C., Løkkeborg, S., Matsushita, Y., Queirolo, D., Rihan, D. 2012. Low impact and fuel efficient fishing—Looking beyond the horizon, Fisheries Research, 119-12, 135-146.
  • Referans17 Şahin, Y. 2011 AB ve İş Dünyası: Balıkçılık sektörü, İKV Değerlendirme Notu, p. 1-4. 2011.
  • Referans18 Taşdemir Y. 2002. Marmara Denizi: Kirleticiler Ve Çevre Açısından Alınabilecek Tedbirler. Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, Cilt 7, Sayı 1, 2002
  • Referans19 Tüik, 2017. https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=97&locale=tr
  • Referans20 Tyedmers, P. Fisheries and Energy Use, Encyclopedia of Energy, Volume 2. r .2004. Elsevier Inc.
  • Referans21 Tyedmers, P., Watson, R., and Pauly, D. 2005. Fuelling global fishing fleets. Ambio, 34: 59–62.
  • Referans22 UDHB. 2017: https://atlantis.udhb.gov.tr/OTV2/_public/stat.asp
  • Referans23 Yılmaz, A.B. 2015. Avrupa Birliği Ve Türkiye’de Gıda Güvenliği Kapsamında Balıkçılık Yönetimi ve Desteklemeleri, A.B. Uzmanlık Tezi. Ankara.
  • Referans24 Zengin, M.1995. Marmara Denizi’ndeki Av ve Avcılık Potansiyelinin Karşılaştırılması. Doğu Anadolu Bölgesi II. Su Ürünleri Sempozyumu, Erzurum.
Toplam 24 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Erhan Çiloğlu 0000-0002-9995-0377

İlhan Yandı 0000-0003-1780-3654

Yayımlanma Tarihi 2 Aralık 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 17 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Çiloğlu, E., & Yandı, İ. (2017). Deniz Balıkçılığında Sarf Edilen Özel Tüketim Vergisiz Yakıt (ÖTV’siz) ve Avlanan Ürün Miktarlarının Karşılaştırılması. Aquaculture Studies, 17(4), 511-520. https://doi.org/10.17693/yunusae.v17i31121.369750
AMA Çiloğlu E, Yandı İ. Deniz Balıkçılığında Sarf Edilen Özel Tüketim Vergisiz Yakıt (ÖTV’siz) ve Avlanan Ürün Miktarlarının Karşılaştırılması. AquaST. Aralık 2017;17(4):511-520. doi:10.17693/yunusae.v17i31121.369750
Chicago Çiloğlu, Erhan, ve İlhan Yandı. “Deniz Balıkçılığında Sarf Edilen Özel Tüketim Vergisiz Yakıt (ÖTV’siz) Ve Avlanan Ürün Miktarlarının Karşılaştırılması”. Aquaculture Studies 17, sy. 4 (Aralık 2017): 511-20. https://doi.org/10.17693/yunusae.v17i31121.369750.
EndNote Çiloğlu E, Yandı İ (01 Aralık 2017) Deniz Balıkçılığında Sarf Edilen Özel Tüketim Vergisiz Yakıt (ÖTV’siz) ve Avlanan Ürün Miktarlarının Karşılaştırılması. Aquaculture Studies 17 4 511–520.
IEEE E. Çiloğlu ve İ. Yandı, “Deniz Balıkçılığında Sarf Edilen Özel Tüketim Vergisiz Yakıt (ÖTV’siz) ve Avlanan Ürün Miktarlarının Karşılaştırılması”, AquaST, c. 17, sy. 4, ss. 511–520, 2017, doi: 10.17693/yunusae.v17i31121.369750.
ISNAD Çiloğlu, Erhan - Yandı, İlhan. “Deniz Balıkçılığında Sarf Edilen Özel Tüketim Vergisiz Yakıt (ÖTV’siz) Ve Avlanan Ürün Miktarlarının Karşılaştırılması”. Aquaculture Studies 17/4 (Aralık 2017), 511-520. https://doi.org/10.17693/yunusae.v17i31121.369750.
JAMA Çiloğlu E, Yandı İ. Deniz Balıkçılığında Sarf Edilen Özel Tüketim Vergisiz Yakıt (ÖTV’siz) ve Avlanan Ürün Miktarlarının Karşılaştırılması. AquaST. 2017;17:511–520.
MLA Çiloğlu, Erhan ve İlhan Yandı. “Deniz Balıkçılığında Sarf Edilen Özel Tüketim Vergisiz Yakıt (ÖTV’siz) Ve Avlanan Ürün Miktarlarının Karşılaştırılması”. Aquaculture Studies, c. 17, sy. 4, 2017, ss. 511-20, doi:10.17693/yunusae.v17i31121.369750.
Vancouver Çiloğlu E, Yandı İ. Deniz Balıkçılığında Sarf Edilen Özel Tüketim Vergisiz Yakıt (ÖTV’siz) ve Avlanan Ürün Miktarlarının Karşılaştırılması. AquaST. 2017;17(4):511-20.