Gıda endüstrisinde mikrodalgaların kullanımı hızla yaygınlaşmaktadır. Gıda maddelerinin konvensiyonel ısıtılmasında ısı, gıda maddesinin dışından içine doğru kondüksiyon ve konveksiyonla iletilir. Mikrodalgalarla ısıtmada ise ısı, yüksek elektromanyetik dalgaların dipol moleküllerde meydana getirdiği moleküler sürtünme sonucu gıdanın içinde oluşur. Mikrodalgalar gıda endüstrisinde pişirme, buz çözme, temperleme, pastörizasyon, sterilizasyon, kurutma ve enzim inaktivasyonu gibi çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır. Mikrodalgaların gıda sanayiinde kullanımı bir çok avantajlar sağladığı gibi, bazı dezavantajları da vardır. Bu dezavantajlar, yeni tekniklerin geliştirilmesi ve kombine fırınların kullanımıyla ortadan kaldırılabilir. Böylece bu pratik ve ekonomik ısı kaynağından daha fazla faydalanılabilir
Use of microıvaves in food industry has been rapidly increasing. When foods are conventionaly heated, the heat is transfered from outside to inside by means of conduction or -^nuection. in microuave heating, the heat occurs uithin the food due to molecular friction uhich is creuted by high- frequency electromagnetic uıaves in dipol molecules. Microwaues are used for different a. ıs such as cooking, thaurıng, tempering, pasteurization, steriüzation, dehidrating and emyme inactivation, in food industry. Use of microuıaves in food industry has both advantages and disadvantages. Disadvantages may be accomplished by developing of nem techniques and use of combined ovens. Therefore, this practical and economical heat source can be made more profitable
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 16 Haziran 1996 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1996 Cilt: 2 Sayı: 1-2 - 1996 |