Bu çalışmada 4 ayrı grup halinde füme dil ve pastırma üretilerek, üretim aşamalarındaki nitrat ve nitrit miktarları incelendi. Füme dillerde taze dil halinde, kürlemenin 1. günü, 7. günü, 21. giinii yıkama, haşlama ve dumanlama işlemlerinden sonra nitrat ve nitrit miktarı saptandı. Satışa hazır hale gelen dillerde nitrat miktarı ortalama 92.704 ppm., nitrit miktarı ise ortalama 6.028 ppm. olarak bulundu. Üretilen pastırmaların et halinde, tuzlama, yıkama, 1. kurutma, presleme, 11. kurutma ve çemenleme işleminden sonra ortalama nitrat ve nitrit miktarı saptandı. Çemenlenmiş pastırmaların nitrat miktarı ortalama 1437.07 ppm., nitrit miktarı ortalama 1.232 ppm. olarak saptandı. Bu çalışmada satışa hazır hale gelen füme dillere ait nitrat ve nitrit değerleri Türk Gıda Kodeksi'nin rezidual nitrat ve nitrit değerleri için getirdiği sınırlamaların altında bulundu. Pastırmalara ait nitrat değerlerinin ise sınırlamaların üzerinde olduğu saptandı
In this study, four different groups of smoked tongue and pastrami yvere produced and nitrate and nitrite contents yvere recorded. In smoked tongues, the nitrate and nitrite contents yvere determined onfresh tongue, at the lst, 7 th, 9 th, 14 th and 21 st days of during, at the end of vvhasing, boiling and smoking procedures. Average nitrate and nitrit amounts in smoked tongues ready to marketing yvere determined respectively, 92.704 ppm and 6.028 ppm. İn pastramies, nitrate and nitrite amounts yvere also determined in raw ıneat, and folloyving the procedures of curing, yvashing, fırst drying in the air, pressing, second drying in the air and pasting of çemen. Pastramies that yvere ready for marketing had average nitrate amount of 1437.07 ppm and average nitrite amount of 1.232 ppm. Although average amounts of nitrate and nitrite in smoked tongues were found to be less than the limits of residual nitrate and nitrite accepted in Food Codex, the results obtained in this study shoyved that nitrat levels in pastrami made ready for marketing yvere higher than the values accepted in Turkish Food Codex.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 14 Haziran 1998 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1998 Cilt: 4 Sayı: 1-2 |