BibTex RIS Kaynak Göster

Tavuk ve Bıldırcının Yumurta Sarısında Total Kolesterol Düzeyi

Yıl 1998, Cilt: 4 Sayı: 1-2, 39 - 43, 14.06.1998

Öz

Çalışmada Veteriner Fakültesi çiftliğinde bulunan Normal White Leghorn ve Albino bıldırcınlarından toplanan toplam 26 yumurtanın sarısında Gaz Likit Kromatografı ile kolesterol miktarına bakıldı. Ortalama total kolesterol miktarı tavuk yumurtası sarısında 336.76 mg, bıldırcın yumurtası sarısında ise 104.92 mg bulunmuştur. Bulgular sonucunda tavuk yumurtası sarı ağırlığı ile içerdiği kolesterol miktarı arasında önemli ölçüde pozitif ilişki saptanırken, bıldırcın yumurtası sarı ağırlığı ile içerdiği kolesterol miktarı arasında aynı şekilde bir ilişki saptanamamıştır

Kaynakça

  • Ersoy E., Bayşu N., Ertürk K., Üstdal KM: Biyokimya, p 142, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Yayınları : 358, Ankara, (1979).
  • Gözükara EM : Biyokimya, p 998-1002, 3. Baskı, Nobel Tıp Kitapevi, İstanbul, (1997).
  • Zubay G : Biochemistry, p 545-554, Addison Wesley Publishing Company, (1983).
  • Anderson WP, Reid CM, Jeıınings GL : Pet ownership and risk factors for cardiovascular disease, Medical Journal of Australia, 157, 5, 298- , (1992).
  • Zavarey AHT : Effect of dietary protein and dietary energy on blood proteins, urea, lipids, glucose, electrolytes and three eıızymes in the blood serum of bıoiler hybrid and layer hybıid chicks, p 107, Inaugural Dissertation Tieıarztliche Hochschule, Hannover, (1984).
  • Becker W A, Spencer JV, Verstrate JA, Mirosh LW : Genetic analysis of chicken egg yolk cholesterol, Poultry Sci., 56, 895- 901, (1977).
  • Harris PC, Wilcox FH : Studies on yolk cholesterol, 2. İnfluence of season, Poultry Sci, 42, 182-185, (1963).
  • Nix DF, Thornton EJ, Washburn KW, Marks HL : The influence of molting on yolk cholesterol level, Poultry Sci., 53, 412-414, 1974.
  • Edwards HM, Jones V : Effect of dietary cholesterol on serum and egg cholesterol levels över a peı iod of time, Poultry Sci., 43, 477-480, 1964.
  • Harris PC, Wilcox FH : Studies on egg yolk cholesterol. 3. Effect of dietary cholesterol, Poultry Sci., 42, 186-189, 1963.
  • Edwards HM, Driggers JC, Dean R, Carmon JL : Studies on the cholesterol content of eggs from various breeds and or strains of chickens, Poultry Sci., 39, 487-489, (1960).
  • Ansah GA, Chan CW, Touchbum SP, Buckland RB : Selection for low yolk cholesterol in Leghorn-Type chickens, Poultry Sci., 64, 1-5, (1985).
  • Caruzzo C, Guarda F, Bertello F, Cassader M, Conti MA : Effect of animal protein and cholesterol in the diet on plasma lipids and atheıosclerosis in pigs, Summa, 1, 2, 109-113, (1984).
  • Onno T, Inno Y : Compari~on of determination methods of cholesterol in avian eggs and the total cholesterol content in those eggs, J. jpn. Soc. Nutr. Food Sci., 37, 475-478, (1984).
  • Washburn KW, Marks HL : Changens in egg composition of lines selected for divergence in yolk cholesterol concentration, Poultry Sci., 64, 21 1, (1985).

Egg Yolk Total Clıolesterol Levels in Chicken and Quail

Yıl 1998, Cilt: 4 Sayı: 1-2, 39 - 43, 14.06.1998

Öz

Egg Yolk Total Clıolesterol Levels in Chicken and Quail Cholesterol levels in egg york of 26 eggs of Normal White Leghorn and Albino quils from Faculty of Veterinary far m were examined with Gas Licpıid Chromatography. Average total cholesterol amount in chicken egg york was 336.76 mg and quail egg york was 104.92 mg. The fındings indicated that there was a close relationship betvveen the weight of chicken egg york and its cholesterol content. While the relationship between quail egg york and its cholesterol content was found to be different

Kaynakça

  • Ersoy E., Bayşu N., Ertürk K., Üstdal KM: Biyokimya, p 142, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Yayınları : 358, Ankara, (1979).
  • Gözükara EM : Biyokimya, p 998-1002, 3. Baskı, Nobel Tıp Kitapevi, İstanbul, (1997).
  • Zubay G : Biochemistry, p 545-554, Addison Wesley Publishing Company, (1983).
  • Anderson WP, Reid CM, Jeıınings GL : Pet ownership and risk factors for cardiovascular disease, Medical Journal of Australia, 157, 5, 298- , (1992).
  • Zavarey AHT : Effect of dietary protein and dietary energy on blood proteins, urea, lipids, glucose, electrolytes and three eıızymes in the blood serum of bıoiler hybrid and layer hybıid chicks, p 107, Inaugural Dissertation Tieıarztliche Hochschule, Hannover, (1984).
  • Becker W A, Spencer JV, Verstrate JA, Mirosh LW : Genetic analysis of chicken egg yolk cholesterol, Poultry Sci., 56, 895- 901, (1977).
  • Harris PC, Wilcox FH : Studies on yolk cholesterol, 2. İnfluence of season, Poultry Sci, 42, 182-185, (1963).
  • Nix DF, Thornton EJ, Washburn KW, Marks HL : The influence of molting on yolk cholesterol level, Poultry Sci., 53, 412-414, 1974.
  • Edwards HM, Jones V : Effect of dietary cholesterol on serum and egg cholesterol levels över a peı iod of time, Poultry Sci., 43, 477-480, 1964.
  • Harris PC, Wilcox FH : Studies on egg yolk cholesterol. 3. Effect of dietary cholesterol, Poultry Sci., 42, 186-189, 1963.
  • Edwards HM, Driggers JC, Dean R, Carmon JL : Studies on the cholesterol content of eggs from various breeds and or strains of chickens, Poultry Sci., 39, 487-489, (1960).
  • Ansah GA, Chan CW, Touchbum SP, Buckland RB : Selection for low yolk cholesterol in Leghorn-Type chickens, Poultry Sci., 64, 1-5, (1985).
  • Caruzzo C, Guarda F, Bertello F, Cassader M, Conti MA : Effect of animal protein and cholesterol in the diet on plasma lipids and atheıosclerosis in pigs, Summa, 1, 2, 109-113, (1984).
  • Onno T, Inno Y : Compari~on of determination methods of cholesterol in avian eggs and the total cholesterol content in those eggs, J. jpn. Soc. Nutr. Food Sci., 37, 475-478, (1984).
  • Washburn KW, Marks HL : Changens in egg composition of lines selected for divergence in yolk cholesterol concentration, Poultry Sci., 64, 21 1, (1985).
Toplam 15 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Nurhayat Atasoy Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 14 Haziran 1998
Yayımlandığı Sayı Yıl 1998 Cilt: 4 Sayı: 1-2

Kaynak Göster

APA Atasoy, N. (1998). Tavuk ve Bıldırcının Yumurta Sarısında Total Kolesterol Düzeyi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 4(1-2), 39-43.
AMA Atasoy N. Tavuk ve Bıldırcının Yumurta Sarısında Total Kolesterol Düzeyi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi. Haziran 1998;4(1-2):39-43.
Chicago Atasoy, Nurhayat. “Tavuk Ve Bıldırcının Yumurta Sarısında Total Kolesterol Düzeyi”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi 4, sy. 1-2 (Haziran 1998): 39-43.
EndNote Atasoy N (01 Haziran 1998) Tavuk ve Bıldırcının Yumurta Sarısında Total Kolesterol Düzeyi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi 4 1-2 39–43.
IEEE N. Atasoy, “Tavuk ve Bıldırcının Yumurta Sarısında Total Kolesterol Düzeyi”, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 4, sy. 1-2, ss. 39–43, 1998.
ISNAD Atasoy, Nurhayat. “Tavuk Ve Bıldırcının Yumurta Sarısında Total Kolesterol Düzeyi”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi 4/1-2 (Haziran 1998), 39-43.
JAMA Atasoy N. Tavuk ve Bıldırcının Yumurta Sarısında Total Kolesterol Düzeyi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 1998;4:39–43.
MLA Atasoy, Nurhayat. “Tavuk Ve Bıldırcının Yumurta Sarısında Total Kolesterol Düzeyi”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 4, sy. 1-2, 1998, ss. 39-43.
Vancouver Atasoy N. Tavuk ve Bıldırcının Yumurta Sarısında Total Kolesterol Düzeyi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 1998;4(1-2):39-43.