BibTex RIS Kaynak Göster

Van’da Satışa Sunulan Torba Yoğurtlarının Kimyasal ve Mikrobiyolojik Kalitesi Üzerinde Araştırmalar

Yıl 1998, Cilt: 4 Sayı: 1-2, 48 - 51, 14.06.1998

Öz

Bu çalışmada, Van piyasasında satışa sunulan toplam 30 adet torba yoğurdunun kimyasal ve mikrobiyolojik kalite nitelikleri incelenerek, Gıda Maddeleri Tüzüğüne GMT uygunlukları araştırıldı. Mikrobiyolojik analizler sonucunda, ortalama maya ve küf sayısı 3.0 xl O7 kob/g, koliform grubu mikroorganizma sayısı 1.0 x 103 kob/g ve fekal streptokok sayısı 6.0 x 102 kob/g olarak saptandı. Kimyasal analizler sonucunda ise ortalama kuru madde miktarı % 27.15, yağ miktarı %7. 72, yağsız kuru madde miktarı % 19.43, asidite değeri % 2.02 LA ve pH değeri 3.32 olarak belirlendi. Torba yoğurtlarının tamamı kimyasal ve mikrobiyolojik yönden Gıda Maddeleri Tüzüğünde bildirilen kriterlere uygun bulunmadı. Sonuç olarak, torba yoğurdunun geleneksel yöntemlerle ve hijyenik kurallara uyulmadan üretilmesinin, halk sağlığı açısından potansiyel bir risk oluşturabileceği kanısına varıldı

Kaynakça

  • Yöney Z: Türkiye Sütçülüğü ve Sorunları. A.Ü. Zir. Fak.Yay. No: 452, Yardımcı Ders Kitabı: 154, A.Ü. Basım evi, Ankara (1967).
  • SSY Bakanlığı Gıda Maddelerinin Umumi Sağlığı İlgilendiren Eşya ve Levazımın Hususi Vasıflarını Gösteren Tüzük. Yayın No: 161, SSYB, Ankara (1952).
  • Eralp M: Torba Yoğurdu. A.Ü. Zir.Fak. Süt ve Mam. Kürsüsü Çalışmaları. Nur Matbaası, Ankara (1953).
  • Kayıkçılar E: İzmir’de Torba Yoğurdunun Yapılışı ve Özellikleri Üzerinde İncelemeler. Mezuniyet Tezi. E.Ü. Zir. Fak. Zir.Tek. Böl., İzmir (1971).
  • Tatlı F: Süzme (Torba) Yoğurtların Yapılışı ve Özellikleri Üzerine Araştırmalar. Mezuniyet Tezi. A.Ü. Zir. Fak., Ankara (1984).
  • Töral AR, Tekbıyık L, İldeş Z: Denizli ve Bölgesi Torba Yoğurtları Üzerinde Kimyasal ve Teknolojik Araştırmalar. Pendik Vet. Mik. Enst. Derg., 17 (1-2), 23-34 (1985).
  • Atamer M, Sezgin E, Yetişmeyen A: Torba Yoğurtlarının Bazı Niteliklerinin Araştırılması. Gıda Der. 11(41), 283-288 (1988).
  • Yalçın S, Tekinşen OC, Nizamlıoğlu M: Konya’da Tüketime Sunulan Torba Yoğurtlarının Kalitesi. S.Ü. Vet.Fak.Derg., Cilt:4, Sayı:l, 143- 147 (1988).
  • Türk Standartları Enstitüsü: Yoğurt Standardı, TS. 1330, TSE, Ankara (1984).
  • Harrigan WF, and Mc Cance ME: Laboıatory Methods in Food and Dairy Microbiology Revised Ed., Academic Press, London (1976).
  • Koburger JA: Yeasts and Moulds In Compendium of Methods For The Microbiological Examination of Foods. Ed. By M.I., Speck, American Puplic Health Assocition, New York (1977).
  • American Puplic Health Association (APHA): Standard Methods for the Examination of Dairy Products. 13th Ed. APHA Inc., New York (1974).
  • Kurt A, Çakmakçı S, Çağlar A: Süt ve Mamülleri Muayene ve Analiz Metotları Rehberi. Atatürk Üni., Yay. No: 252/d Zir. Fak. Yay. No: 18, Erzurum (1993).

Chemical and Microbiological Qualities of Straiııed Yoghurt Sold in Van

Yıl 1998, Cilt: 4 Sayı: 1-2, 48 - 51, 14.06.1998

Öz

In this study, Chemical and microbiological yualities of totally 30 strained yoghurt samples sold in Van market w ere determined and researched as to availibility to Food Regulatioııs. The result of microbiological analysis were as follovvs; the number of yeast and mould 3.0xl07cfu/g, of coliform nıicroorganism’ 1.0xlO3cfu/g, of fecal streptococcus 6.0xl02cfu/g in turn. The result of Chemical analysis were as folloyv s; the average amount moistııre 72.85 %, of drymatter 27.15%, of fat 7.72%, of nonfat drymatter 19.43 %, value of acidity as lactic acid 2.02 % and value of pil 3.32. Ali of them with regard to chemically and microbiologically of strained yoghurt were ııotfound suitable with regard to Food Regulatioııs. As a result it was coııcluded that having strained yoghurt with primitive methods and it’s not beiııg suitable to hygenic rules might result in a potential risk with respect to public health

Kaynakça

  • Yöney Z: Türkiye Sütçülüğü ve Sorunları. A.Ü. Zir. Fak.Yay. No: 452, Yardımcı Ders Kitabı: 154, A.Ü. Basım evi, Ankara (1967).
  • SSY Bakanlığı Gıda Maddelerinin Umumi Sağlığı İlgilendiren Eşya ve Levazımın Hususi Vasıflarını Gösteren Tüzük. Yayın No: 161, SSYB, Ankara (1952).
  • Eralp M: Torba Yoğurdu. A.Ü. Zir.Fak. Süt ve Mam. Kürsüsü Çalışmaları. Nur Matbaası, Ankara (1953).
  • Kayıkçılar E: İzmir’de Torba Yoğurdunun Yapılışı ve Özellikleri Üzerinde İncelemeler. Mezuniyet Tezi. E.Ü. Zir. Fak. Zir.Tek. Böl., İzmir (1971).
  • Tatlı F: Süzme (Torba) Yoğurtların Yapılışı ve Özellikleri Üzerine Araştırmalar. Mezuniyet Tezi. A.Ü. Zir. Fak., Ankara (1984).
  • Töral AR, Tekbıyık L, İldeş Z: Denizli ve Bölgesi Torba Yoğurtları Üzerinde Kimyasal ve Teknolojik Araştırmalar. Pendik Vet. Mik. Enst. Derg., 17 (1-2), 23-34 (1985).
  • Atamer M, Sezgin E, Yetişmeyen A: Torba Yoğurtlarının Bazı Niteliklerinin Araştırılması. Gıda Der. 11(41), 283-288 (1988).
  • Yalçın S, Tekinşen OC, Nizamlıoğlu M: Konya’da Tüketime Sunulan Torba Yoğurtlarının Kalitesi. S.Ü. Vet.Fak.Derg., Cilt:4, Sayı:l, 143- 147 (1988).
  • Türk Standartları Enstitüsü: Yoğurt Standardı, TS. 1330, TSE, Ankara (1984).
  • Harrigan WF, and Mc Cance ME: Laboıatory Methods in Food and Dairy Microbiology Revised Ed., Academic Press, London (1976).
  • Koburger JA: Yeasts and Moulds In Compendium of Methods For The Microbiological Examination of Foods. Ed. By M.I., Speck, American Puplic Health Assocition, New York (1977).
  • American Puplic Health Association (APHA): Standard Methods for the Examination of Dairy Products. 13th Ed. APHA Inc., New York (1974).
  • Kurt A, Çakmakçı S, Çağlar A: Süt ve Mamülleri Muayene ve Analiz Metotları Rehberi. Atatürk Üni., Yay. No: 252/d Zir. Fak. Yay. No: 18, Erzurum (1993).
Toplam 13 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Sema Ağaoğlu Bu kişi benim

Yakup Can Sancak Bu kişi benim

Kamil Ekici Bu kişi benim

Süleyman Alemdar Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 14 Haziran 1998
Yayımlandığı Sayı Yıl 1998 Cilt: 4 Sayı: 1-2

Kaynak Göster

APA Ağaoğlu, S., Sancak, Y. C., Ekici, K., Alemdar, S. (1998). Van’da Satışa Sunulan Torba Yoğurtlarının Kimyasal ve Mikrobiyolojik Kalitesi Üzerinde Araştırmalar. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 4(1-2), 48-51.
AMA Ağaoğlu S, Sancak YC, Ekici K, Alemdar S. Van’da Satışa Sunulan Torba Yoğurtlarının Kimyasal ve Mikrobiyolojik Kalitesi Üzerinde Araştırmalar. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi. Haziran 1998;4(1-2):48-51.
Chicago Ağaoğlu, Sema, Yakup Can Sancak, Kamil Ekici, ve Süleyman Alemdar. “Van’da Satışa Sunulan Torba Yoğurtlarının Kimyasal Ve Mikrobiyolojik Kalitesi Üzerinde Araştırmalar”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi 4, sy. 1-2 (Haziran 1998): 48-51.
EndNote Ağaoğlu S, Sancak YC, Ekici K, Alemdar S (01 Haziran 1998) Van’da Satışa Sunulan Torba Yoğurtlarının Kimyasal ve Mikrobiyolojik Kalitesi Üzerinde Araştırmalar. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi 4 1-2 48–51.
IEEE S. Ağaoğlu, Y. C. Sancak, K. Ekici, ve S. Alemdar, “Van’da Satışa Sunulan Torba Yoğurtlarının Kimyasal ve Mikrobiyolojik Kalitesi Üzerinde Araştırmalar”, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 4, sy. 1-2, ss. 48–51, 1998.
ISNAD Ağaoğlu, Sema vd. “Van’da Satışa Sunulan Torba Yoğurtlarının Kimyasal Ve Mikrobiyolojik Kalitesi Üzerinde Araştırmalar”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi 4/1-2 (Haziran 1998), 48-51.
JAMA Ağaoğlu S, Sancak YC, Ekici K, Alemdar S. Van’da Satışa Sunulan Torba Yoğurtlarının Kimyasal ve Mikrobiyolojik Kalitesi Üzerinde Araştırmalar. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 1998;4:48–51.
MLA Ağaoğlu, Sema vd. “Van’da Satışa Sunulan Torba Yoğurtlarının Kimyasal Ve Mikrobiyolojik Kalitesi Üzerinde Araştırmalar”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 4, sy. 1-2, 1998, ss. 48-51.
Vancouver Ağaoğlu S, Sancak YC, Ekici K, Alemdar S. Van’da Satışa Sunulan Torba Yoğurtlarının Kimyasal ve Mikrobiyolojik Kalitesi Üzerinde Araştırmalar. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 1998;4(1-2):48-51.