BibTex RIS Kaynak Göster

Kaşar Peynirlerinde Aflatoksin Bl Kalıntılarının Araştırılması

Yıl 1997, Cilt: 3 Sayı: 1, 39 - 42, 15.06.1997

Öz

Bu çalışmada Kars yöresinde tüketilen kaşar peynirlerinde aflatoksin Bl düzeyleri araştırıldı. Araştırmada toplam 50 adet peynir örneği kullanıldı. Kaşar peynirleri marketlerden 100 g miktarında alınarak laboratuvara getirildi. Laboratuvarda iyice ufalanıp karıştırıldıktan sonra 20 g alındı ve metanol, fosfattampon ve dimetilformamid karışımından hazırlanan ekstrakt solüsyonu ile ekstrakte edildi. Ekstrakt yüzeyi antikorlar ile kaplanmış pleytlere uygulandı, yıkama yapıldı. Daha sonra pleytler konjugat solüsyonu ile kaplandı ve tekrar yıkandı. Pleytlere substrat solüsyonu ilave edildi. Oluşan rengin 405 nm dalga boyunda konsantrasyonları ölçüldü. Numunelerin hiçbirinde aflatoksin Bl 'e rastlanmadı

Kaynakça

  • 1. Anon.: The thereat of aflatoxins. J.A.V.M.A. 194(6):743- 746,(1989).
  • 2. Bauer, JundGareis,M. :Untersuchungsmethoden fur Mykotoxinen. Deutsch. Tierartzl. Wschr. 96, 346-349,(1989).
  • 3. Burfening,P.J.: Ergotism. J.A.V.M.A. 163(11): 1288- 1290,(1973).
  • 4. Carlton,W.W., Tuite,J. and Caldwell,R.: Penicillium viridicatum toxins and mold nephrosis. J.A.V.M.A. 163(11): 1297- 1299,(1973).
  • 5. Habermehl,G.: Die Bedeutung von Mykotoxikosen fur Mensch und Tier. Dtsch.Tierarztl. Wochenschrieft. 96, 335-338,(1989).
  • 6. Shreeve,B.J. and Patterson,D.S.P.: Mycotoxicosis. The Vet. Rec. October 11, 279-280,(1975).
  • 7. Blaney,B.J., Bloomfıeld,R.C. and Moore,C.J.: Zearalenone intoxication ofpigs. Aust. Vet. J. 61(1): 24-27,(1984).
  • 8. Cysewski,S.J.: Paspalum staggers andtremorgen intoxication inanimals. J.A.V.M.A. 163(11): 1291-1292,(1993).
  • 9. Heeschen,W. und Blüthgen,A.: Bedeutung einer Mykotoxin fur dieKontamination von Milch und Milchprodukten. Dtsch. Tierarztl. Wsch. 96, 355-360,(1989).
  • 10. Kaya,S.: Süt yemi ve çiğ sütte aflatoksin kalıntılarının kromatografik yöntem ile araştırılması. A.Ü. Vet. Fak. Derg. 29(3-4): 443- 457(1982).
  • 11. Kaya,S.: Yem ve besinlerdeki mikotoksinler: İnsan ve hayvan sağlığı için önemleri. A.Ü. Vet.Fak. Derg. 36(1): 226-253,(1989).
  • 12. Nelson,G.H.,Christensen,C.M. and Mirocha,C.J. : Fusarium and estrogenism in swine. J.A.V.M.A. 163(11): 1276-1277,(1973).
  • 13. Schuh,M.: Bedeutung der Mykotoxinaufhame fur Leistung und Gesundheit.Dtsch. Tierarztl. Wschr. 96, 353-355,(1989).
  • 14.Smalley, E.B.: T-2 toxin. J.A.V.M.A. 163(11): 1278- 1280,(1973).
  • 15. Tapia,M.O. and Seawnght,A.A.: Experimental ochratoxicosis A in pigs. Aust. Vet. J. 61(7): 219-222,(1984).
  • 16. Böhm, K.H.: Entwicklungsbedingungen fur toxinbildende Pilze . Dtsch. Tierarztl.Wschr. 96, 339-341,(1989).
  • 17. Crump, M. H.: Slaframine (Slobbcr Factor) Toxicosis. J.A.V.M.A. 163(11):1300-1302,(1973).
  • 18. Munro,I.C., Scott,P.M., Moodie,C:A. and Willes,R.F.: Ochratoxin A-occurrence and toxicity. J.A.V.M.A. 163(11): 1269- 1273,(1973).
  • 19. Richard,J.L.: Mycotoxin photosensitivity. J.A.V.M.A. 163(11): 1298-1299,(1973).
  • 20.Shreeve,B.J.,Patterson,D.S.P. and Roberts,B.A.: Investigation of suspected cases of mycotoxicosis in farm animals in Britain. The Veterinary Record. October 11, 275-278,(1975).
  • 21. Wilson, B.J. and Harbison,R.D. : Rubratoxins. J.A.V.M.A. 163(11): 1274-1275,(1973).
  • 22. Wilson,B.J., Maronpot,R.R. and Hildebrandt,P.K.: Equine leukoencephalomalacia. J.A.V.M.A. 163(11): 1293-1294,(1973).
  • 23. Kaya,S., Yavuz,H. ve Akar,F.: Bazı yağlı tohum küspelerinde mikotoksin kalıntıları. A.Ü. Vet. Fak. Derg. 37(1): 173- 180,(1990).
  • 24. Lillehoj,E.B.: Feed sourcas and coditions conducive to production of aflatoxin, ochratoxin, fusarium toxins and zearalenone. J.A.V.M.A. 163(11): 1281-1283,(1973).
  • 25. Pier,A.C.: An overvievv of the mycotoxicoses of domestic animals. J.A.V.M.A. 163(11): 1250-1261,(1973).
  • 26. Blüthgen,A. ,Schrader,W. ,Aman,I. ,Heeschen,W. und Hahn,G. : Zum enzymimmunologischen Nachweis von Aflatoxin B1 in Futtermitteln fîir Milchtiere. I.Entvricklung und Bevvertung eines Perlen- ELISA. Kieler Milchvrirtschaftliche Forschungsberichte. 42(3):339- 349,(1990).
  • 27. Thalmann,A.: Bedingungen fur die Bildung von Mykotoxinen in Futtermitteln. Dtsch. Tierarztl. Wschr. 96, 341- 343,(1989).
  • 28. Trucksess,M.W., Young,K., Donahue,K.F., Morris.D.K. and Lewis,E.: Comparation of two ımmunochemical methods with thinn- layer chromatographic methods for determination of aflatoxins. J. Assoc. Off. Anal. Chem. 73(3): 425-428,(1990).
  • 29. Müller,H-M.: Massnahmen zur Minderung von Mykotoxinbildung und -anreicherung in Futtermitteln. Dtsch. Tierarztl. Wsch.96, 363-368,(1989).
  • 30. Ergün,Ö.: Sütte ELÎSA testi ile aflatoksin Mİ tesbiti. Pendik Hayvan Hastalıkları Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 18(1- 2):60-65,(1987).
  • 31. Fınk-Gremmels,J.: Bedeutung der Mykotoxinaufnahme fîir das Schlachttier. Dtsch. Tierarztl. Wsch. 96, 360-363,(1989).
  • 32. Madden,U.A. and Stahr,H.M.: Retention and distribution of aflatoxin intissues of chicks fed aflatoxin-contaminated poultry rations amended with soil. Vet.Human Toxicol. 37(1): 24-29,(1995).
  • 33.Steimer, J., Blüthgen,A., Heeschen,W., Wetzel,S. and Hamann,J.: Untersuchungen zur beeinflussung der aussheidung von aflatoxin Mİ durch polychlorierte biphenyle beim lactierenden rind. Kieler Milchvrirtschaftliche Forschungsberichte. 42(49: 543-552,(1990).
  • 34. Wessel,J.R. and Stoloff,L.:Regulatory surveillance for aflatoxin and other mycotoxins in feeds, meat and milk. J.A.V.M.A. 163(11): 1284- 1287,(1973).
  • 35. Kaya,S., Bilgili,A. ve Çetin İ.: Etlik piliç yetiştiriciliğinde altlıktan kaynaklanabilecek
  • 36. mikotoksin riskinin araştınlması.TÜBİTAK VHAG Proje No: VHAG-783,(1990)

Die Untersuchungen von Aflatoksin Bl in der geblichen Kases.

Yıl 1997, Cilt: 3 Sayı: 1, 39 - 42, 15.06.1997

Öz

und zur Labor gekommen. Im Labor wurde das gebliche Kases gemischt, davon 20 g ausgewogen und wurde mit metanol, fosfattampon und dimethylformamide gemische als extrakt Solutions extraktion. Extrakt wurde zur Polystrolperlenen, denen Obeıflache von Antikarper bedeckt wurde, gegeben. Das Polystrolperlen wurde ausgeyvascht. Dann yvurde das Kongugat zur Polystrolperlen gegeben und es noch einmal ausgeyvascht. Zur Polystrolperlen wurde Substrat solution gegeben. Die farbene Solution wurde 405 nm mit der maschinen von ELISA vermessen

Kaynakça

  • 1. Anon.: The thereat of aflatoxins. J.A.V.M.A. 194(6):743- 746,(1989).
  • 2. Bauer, JundGareis,M. :Untersuchungsmethoden fur Mykotoxinen. Deutsch. Tierartzl. Wschr. 96, 346-349,(1989).
  • 3. Burfening,P.J.: Ergotism. J.A.V.M.A. 163(11): 1288- 1290,(1973).
  • 4. Carlton,W.W., Tuite,J. and Caldwell,R.: Penicillium viridicatum toxins and mold nephrosis. J.A.V.M.A. 163(11): 1297- 1299,(1973).
  • 5. Habermehl,G.: Die Bedeutung von Mykotoxikosen fur Mensch und Tier. Dtsch.Tierarztl. Wochenschrieft. 96, 335-338,(1989).
  • 6. Shreeve,B.J. and Patterson,D.S.P.: Mycotoxicosis. The Vet. Rec. October 11, 279-280,(1975).
  • 7. Blaney,B.J., Bloomfıeld,R.C. and Moore,C.J.: Zearalenone intoxication ofpigs. Aust. Vet. J. 61(1): 24-27,(1984).
  • 8. Cysewski,S.J.: Paspalum staggers andtremorgen intoxication inanimals. J.A.V.M.A. 163(11): 1291-1292,(1993).
  • 9. Heeschen,W. und Blüthgen,A.: Bedeutung einer Mykotoxin fur dieKontamination von Milch und Milchprodukten. Dtsch. Tierarztl. Wsch. 96, 355-360,(1989).
  • 10. Kaya,S.: Süt yemi ve çiğ sütte aflatoksin kalıntılarının kromatografik yöntem ile araştırılması. A.Ü. Vet. Fak. Derg. 29(3-4): 443- 457(1982).
  • 11. Kaya,S.: Yem ve besinlerdeki mikotoksinler: İnsan ve hayvan sağlığı için önemleri. A.Ü. Vet.Fak. Derg. 36(1): 226-253,(1989).
  • 12. Nelson,G.H.,Christensen,C.M. and Mirocha,C.J. : Fusarium and estrogenism in swine. J.A.V.M.A. 163(11): 1276-1277,(1973).
  • 13. Schuh,M.: Bedeutung der Mykotoxinaufhame fur Leistung und Gesundheit.Dtsch. Tierarztl. Wschr. 96, 353-355,(1989).
  • 14.Smalley, E.B.: T-2 toxin. J.A.V.M.A. 163(11): 1278- 1280,(1973).
  • 15. Tapia,M.O. and Seawnght,A.A.: Experimental ochratoxicosis A in pigs. Aust. Vet. J. 61(7): 219-222,(1984).
  • 16. Böhm, K.H.: Entwicklungsbedingungen fur toxinbildende Pilze . Dtsch. Tierarztl.Wschr. 96, 339-341,(1989).
  • 17. Crump, M. H.: Slaframine (Slobbcr Factor) Toxicosis. J.A.V.M.A. 163(11):1300-1302,(1973).
  • 18. Munro,I.C., Scott,P.M., Moodie,C:A. and Willes,R.F.: Ochratoxin A-occurrence and toxicity. J.A.V.M.A. 163(11): 1269- 1273,(1973).
  • 19. Richard,J.L.: Mycotoxin photosensitivity. J.A.V.M.A. 163(11): 1298-1299,(1973).
  • 20.Shreeve,B.J.,Patterson,D.S.P. and Roberts,B.A.: Investigation of suspected cases of mycotoxicosis in farm animals in Britain. The Veterinary Record. October 11, 275-278,(1975).
  • 21. Wilson, B.J. and Harbison,R.D. : Rubratoxins. J.A.V.M.A. 163(11): 1274-1275,(1973).
  • 22. Wilson,B.J., Maronpot,R.R. and Hildebrandt,P.K.: Equine leukoencephalomalacia. J.A.V.M.A. 163(11): 1293-1294,(1973).
  • 23. Kaya,S., Yavuz,H. ve Akar,F.: Bazı yağlı tohum küspelerinde mikotoksin kalıntıları. A.Ü. Vet. Fak. Derg. 37(1): 173- 180,(1990).
  • 24. Lillehoj,E.B.: Feed sourcas and coditions conducive to production of aflatoxin, ochratoxin, fusarium toxins and zearalenone. J.A.V.M.A. 163(11): 1281-1283,(1973).
  • 25. Pier,A.C.: An overvievv of the mycotoxicoses of domestic animals. J.A.V.M.A. 163(11): 1250-1261,(1973).
  • 26. Blüthgen,A. ,Schrader,W. ,Aman,I. ,Heeschen,W. und Hahn,G. : Zum enzymimmunologischen Nachweis von Aflatoxin B1 in Futtermitteln fîir Milchtiere. I.Entvricklung und Bevvertung eines Perlen- ELISA. Kieler Milchvrirtschaftliche Forschungsberichte. 42(3):339- 349,(1990).
  • 27. Thalmann,A.: Bedingungen fur die Bildung von Mykotoxinen in Futtermitteln. Dtsch. Tierarztl. Wschr. 96, 341- 343,(1989).
  • 28. Trucksess,M.W., Young,K., Donahue,K.F., Morris.D.K. and Lewis,E.: Comparation of two ımmunochemical methods with thinn- layer chromatographic methods for determination of aflatoxins. J. Assoc. Off. Anal. Chem. 73(3): 425-428,(1990).
  • 29. Müller,H-M.: Massnahmen zur Minderung von Mykotoxinbildung und -anreicherung in Futtermitteln. Dtsch. Tierarztl. Wsch.96, 363-368,(1989).
  • 30. Ergün,Ö.: Sütte ELÎSA testi ile aflatoksin Mİ tesbiti. Pendik Hayvan Hastalıkları Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 18(1- 2):60-65,(1987).
  • 31. Fınk-Gremmels,J.: Bedeutung der Mykotoxinaufnahme fîir das Schlachttier. Dtsch. Tierarztl. Wsch. 96, 360-363,(1989).
  • 32. Madden,U.A. and Stahr,H.M.: Retention and distribution of aflatoxin intissues of chicks fed aflatoxin-contaminated poultry rations amended with soil. Vet.Human Toxicol. 37(1): 24-29,(1995).
  • 33.Steimer, J., Blüthgen,A., Heeschen,W., Wetzel,S. and Hamann,J.: Untersuchungen zur beeinflussung der aussheidung von aflatoxin Mİ durch polychlorierte biphenyle beim lactierenden rind. Kieler Milchvrirtschaftliche Forschungsberichte. 42(49: 543-552,(1990).
  • 34. Wessel,J.R. and Stoloff,L.:Regulatory surveillance for aflatoxin and other mycotoxins in feeds, meat and milk. J.A.V.M.A. 163(11): 1284- 1287,(1973).
  • 35. Kaya,S., Bilgili,A. ve Çetin İ.: Etlik piliç yetiştiriciliğinde altlıktan kaynaklanabilecek
  • 36. mikotoksin riskinin araştınlması.TÜBİTAK VHAG Proje No: VHAG-783,(1990)
Toplam 36 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Abdullah Doğan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 15 Haziran 1997
Yayımlandığı Sayı Yıl 1997 Cilt: 3 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Doğan, A. (1997). Kaşar Peynirlerinde Aflatoksin Bl Kalıntılarının Araştırılması. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 3(1), 39-42.
AMA Doğan A. Kaşar Peynirlerinde Aflatoksin Bl Kalıntılarının Araştırılması. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi. Haziran 1997;3(1):39-42.
Chicago Doğan, Abdullah. “Kaşar Peynirlerinde Aflatoksin Bl Kalıntılarının Araştırılması”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi 3, sy. 1 (Haziran 1997): 39-42.
EndNote Doğan A (01 Haziran 1997) Kaşar Peynirlerinde Aflatoksin Bl Kalıntılarının Araştırılması. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi 3 1 39–42.
IEEE A. Doğan, “Kaşar Peynirlerinde Aflatoksin Bl Kalıntılarının Araştırılması”, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 3, sy. 1, ss. 39–42, 1997.
ISNAD Doğan, Abdullah. “Kaşar Peynirlerinde Aflatoksin Bl Kalıntılarının Araştırılması”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi 3/1 (Haziran 1997), 39-42.
JAMA Doğan A. Kaşar Peynirlerinde Aflatoksin Bl Kalıntılarının Araştırılması. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 1997;3:39–42.
MLA Doğan, Abdullah. “Kaşar Peynirlerinde Aflatoksin Bl Kalıntılarının Araştırılması”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 3, sy. 1, 1997, ss. 39-42.
Vancouver Doğan A. Kaşar Peynirlerinde Aflatoksin Bl Kalıntılarının Araştırılması. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 1997;3(1):39-42.