Bu araştırma broyler yemlerine katılan katı ve sıvı yağlar ile antioksidanların besi performansı, abdominal yağ oranı ve kesim sonrası saklama döneminde abdominal yağların peroksit değerleri ile refraksiyon sayılarındaki değişiklikler üzerine etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada 200 adetRoss broyler civciv kullanılmıştır. Her grupta eşit sayıda erkek ve dişi civciv bulundurulmasına özen gösterilerek dört deneme grubu oluşturulmuştur. Denemede hayvanlara yedirilen civciv başlangıç yemleri 3100 Kkal/kg Metabolize olabilir enerji ME ve %22 Ham protein HP , piliç büyütme yemleri ise 3200 Kkal/kg ME ve % 19.5 HP içermiştir. I ve II nolu grupların civciv başlangıç ve piliç geliştirme yemlerine sırasıyla % 3 ve % 5 oranında hayvansal yağ katkısı, III ve IV nolu grupların civciv başlangıç ve piliç geliştirme yemlerine ise sırasıyla % 3 ve % 5 oranında bitkisel yağ katkısı yapılmştır. I ve III nolu grupların yemlerine antioksidan Butylated Hydroxyanisole, Ethoxyquine, Sitrik asid, Formik asid ve Yüzey gerilimini azaltıcı maddeler içermiştir ilave edilirken II ve IV nolu grupların yemlerine antioksidan konmamıştır. Bu araştırmanın sonuçlan broyler yemlerine katılan yağ tipinin ve antioksidanın canlı ağırlık, karkas ağırlığı ve abdominalyağ birikimini etkilemediğini göstermiştir. I, II, III ve IV nolu gruplann yemden yararlanma oranlan sırasıyla 1.77, 1.76, 1.69 ve 1.76 olarak bulunmuştur. Kesimden sonraki birinci günde abdominal yağlardaki peroksit düzeyleri, I ve III nolu gruplarda II ve IV nolu gruplara göre daha düşük bulunmuştur. Abdominal yağ refraksiyon sayılan dört deneme grubunda da birbirine yakın bulunmuştu
This research yvas conducted to determine the effects of vegetable oil, animal fat and antioksidants in broiler feed on broiler fattening performance, abdominal fat ratio and peroxide and refractive index values of abdominal fat after slaughter. In the experiment day-old 100 male and 100 female Ross broiler chicks yvere used. Four experimental groups yvere formed yvith maintaining uniformity. All groups consumed starter feeds containing 3100 kcal / kg Metabolizable Energy ME and 22 % Crude Protein CP betyveen l5t - 21st days and groyver feeds containing 3200 kcal ME / kg and 19.5 % CP betyveen 21st - 42"d days ad libitum . Treatment I and II yvere fed fınisher feed yvith 3 % supplemental animal fat S.A.F. and groyver feed yvith 5 % S.A.F..Treatment III and IV yvere fedfinisherfeed yvith 3 % supplemental soybean oil SSO and groyver feed yvith 5 % SSO. Feeds of Treatment I and III included antioksidants mixed Butylated Hydroxyanisole, Ethoxyquine, Citric acide, Formic acide and Surfactants but feeds of treatment II and IV had no antioxidants. The differences betiveen live yveights, carcass yveights, and abdominal fat ratios yvere statistically insignifıcant at 42 nd day. Feed conversion ratios yvere 1.77 Treat. I , 1.76 Treat. II , 1.69 Treat. III and 1.76 Treat. IV . Peroxide values of Treatment I and III yvere loyver than Treatment II and IV P
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Haziran 1997 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1997 Cilt: 3 Sayı: 1 |