BibTex RIS Kaynak Göster

Van’da Tüketime Sunulan Çiğ Köftelerin Hijyenik Kallteleri Üzerine Bir Araştırma

Yıl 1997, Cilt: 3 Sayı: 1, 64 - 67, 15.06.1997

Öz

Bu çalışmada, Van'da tüketime sunulan çiğ köftelerin hijyenik kalltelerini belirlemek amacıyla toplam 40 adet çiğ köfte örneği mikrobiyolojik yönden incelendi. Örneklerdeki ortalama toplam aerob mikroorganizma, fekal streptokok, koliform grubu mikroorganizma, E. coli, stafilokok ve koagulaz pozitif stafilokok sayılan sırasıyla 3.3xl03 /gr, 7.9xl03 /gr, 5.2xl03 /gr, 3.0xl03 /gr, 1.8xl03 /gr ve 3.7xl03 /grolarak bulundu. Sonuç olarak, Van'da tüketime sunulan çiğ köftelerin hijyenik kalltesinin kötü olduğu ve halk sağlığı açısından potansiyel bir tehlike oluşturduğu kanaatina vanldı.

Kaynakça

  • Göktan D ve Tuncel G: Effect of ingredients on quantitative recovery of salmonella in raw meat balls, Meat Sci 22: 155-160 (1988).
  • Öcal HM: Özellikleri ve güzellikleriyle çiğ köftemiz, Özlem Kitabevi, Urfa, s.27-70 (1997).
  • Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Dergisi, 3 (1): 64-67,1997
  • Arslan A, Güven A, Saltan S ve Patır B: Elazığ'da tüketime sunulan çiğ köftelerin mikrobiyolojik kalltesi. FÜ Sağlık Bil Derg 6 (1,2): 13- (1992).
  • Tekinşen OC, Yurtyeri A ve Mutluer B: Ankara'da satılan hazır kıymaların bakteriyolojik kalltesi, AÜ Vet Fak Derg, 27 (1-2): 45-63 (1980).
  • Hayes PR: Food Microbiology and Hygiene, Elsevier Applied Science Publishers Ltd. England, pp.80-99 (1985).
  • Dinçer B: Et Bilimi ve Teknolojisi. AÜ Vet Fak Teksir, Ankara (1992).
  • Nortje GL, Nel L, Jondan E and Naude RT: A microbiological survey o fresh meat in the süpermarket trade. Part: 2 Beef retail cuts. Meat Sci, :99-112 (1989).
  • Akıllı A: Ankara'da süpermarketlerde satılan hazır kıymaların mikrobiyolojik ve kimyasal kallteleri ile tek tırnaklı hayvan etleri yönünden incelenmesi üzerine araştırmalar. Etlik Vet Mikrob Enst Derg 5 (4-5): 125- 141 (1982).
  • Summer JL: Microbiological evaluation of retail ground beet in İzmir, Turkey, J Food Protect, 41: 104-106 (1978).
  • Mutluer B, Öztaşman İ, Şarer E, Akkuş M, Ersen S ve Kaya B: İyonize radyasyonla baharatların sterilizasyonu. I. Gama ışınlarının karabiber ve kırmızı biberin mikrobiyel flora, uçucu yağ ve duyusal niteliklerine etkisi, AÜ Vet Fak Derg 33 (3): 464-476 (1986).
  • Tekinşen OC ve Sarıgöl C: Elazığ yöresinde tüketime sunulan bazı öğütülmüş baharatın mikrobiyel florası, FÜ Vet Fak Derg 7 (1- 2): 149- (1982). Başoğlu F: Gıdalarda kullanılan bazı baharatların Hampshire, p.285-286 (1982).

A Study on Hygienic Quallty of Ran Meat BaUs Consumed in Van

Yıl 1997, Cilt: 3 Sayı: 1, 64 - 67, 15.06.1997

Öz

In this study, 40 ran meat ball samples nhich nere consumed in Van nere examined to fınd out the hygienic quallty. Average numbers of aerob microorganism, fecal streptocoç, coliforms, E. coli, staphylococcus and coagulase positive staphylococcus nere 3.3xl03 /gr, 7.9xl03 /gr, 5.2xl03 /gr, 3.0xl03 /gr, 1.8xl03 /gr and 3.7xl03 /gr respectively. As a result, hygienic auallty of ran meat ball consumed in Van nas found to be bad and has potantial danger for public health

Kaynakça

  • Göktan D ve Tuncel G: Effect of ingredients on quantitative recovery of salmonella in raw meat balls, Meat Sci 22: 155-160 (1988).
  • Öcal HM: Özellikleri ve güzellikleriyle çiğ köftemiz, Özlem Kitabevi, Urfa, s.27-70 (1997).
  • Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Dergisi, 3 (1): 64-67,1997
  • Arslan A, Güven A, Saltan S ve Patır B: Elazığ'da tüketime sunulan çiğ köftelerin mikrobiyolojik kalltesi. FÜ Sağlık Bil Derg 6 (1,2): 13- (1992).
  • Tekinşen OC, Yurtyeri A ve Mutluer B: Ankara'da satılan hazır kıymaların bakteriyolojik kalltesi, AÜ Vet Fak Derg, 27 (1-2): 45-63 (1980).
  • Hayes PR: Food Microbiology and Hygiene, Elsevier Applied Science Publishers Ltd. England, pp.80-99 (1985).
  • Dinçer B: Et Bilimi ve Teknolojisi. AÜ Vet Fak Teksir, Ankara (1992).
  • Nortje GL, Nel L, Jondan E and Naude RT: A microbiological survey o fresh meat in the süpermarket trade. Part: 2 Beef retail cuts. Meat Sci, :99-112 (1989).
  • Akıllı A: Ankara'da süpermarketlerde satılan hazır kıymaların mikrobiyolojik ve kimyasal kallteleri ile tek tırnaklı hayvan etleri yönünden incelenmesi üzerine araştırmalar. Etlik Vet Mikrob Enst Derg 5 (4-5): 125- 141 (1982).
  • Summer JL: Microbiological evaluation of retail ground beet in İzmir, Turkey, J Food Protect, 41: 104-106 (1978).
  • Mutluer B, Öztaşman İ, Şarer E, Akkuş M, Ersen S ve Kaya B: İyonize radyasyonla baharatların sterilizasyonu. I. Gama ışınlarının karabiber ve kırmızı biberin mikrobiyel flora, uçucu yağ ve duyusal niteliklerine etkisi, AÜ Vet Fak Derg 33 (3): 464-476 (1986).
  • Tekinşen OC ve Sarıgöl C: Elazığ yöresinde tüketime sunulan bazı öğütülmüş baharatın mikrobiyel florası, FÜ Vet Fak Derg 7 (1- 2): 149- (1982). Başoğlu F: Gıdalarda kullanılan bazı baharatların Hampshire, p.285-286 (1982).
Toplam 12 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Emrullah Sağun Bu kişi benim

Yakup Can Sancak Bu kişi benim

Hüsamettin Durmaz Bu kişi benim

Levent Akkaya Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 15 Haziran 1997
Yayımlandığı Sayı Yıl 1997 Cilt: 3 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Sağun, E., Sancak, Y. C., Durmaz, H., Akkaya, L. (1997). Van’da Tüketime Sunulan Çiğ Köftelerin Hijyenik Kallteleri Üzerine Bir Araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 3(1), 64-67.
AMA Sağun E, Sancak YC, Durmaz H, Akkaya L. Van’da Tüketime Sunulan Çiğ Köftelerin Hijyenik Kallteleri Üzerine Bir Araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi. Haziran 1997;3(1):64-67.
Chicago Sağun, Emrullah, Yakup Can Sancak, Hüsamettin Durmaz, ve Levent Akkaya. “Van’da Tüketime Sunulan Çiğ Köftelerin Hijyenik Kallteleri Üzerine Bir Araştırma”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi 3, sy. 1 (Haziran 1997): 64-67.
EndNote Sağun E, Sancak YC, Durmaz H, Akkaya L (01 Haziran 1997) Van’da Tüketime Sunulan Çiğ Köftelerin Hijyenik Kallteleri Üzerine Bir Araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi 3 1 64–67.
IEEE E. Sağun, Y. C. Sancak, H. Durmaz, ve L. Akkaya, “Van’da Tüketime Sunulan Çiğ Köftelerin Hijyenik Kallteleri Üzerine Bir Araştırma”, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 3, sy. 1, ss. 64–67, 1997.
ISNAD Sağun, Emrullah vd. “Van’da Tüketime Sunulan Çiğ Köftelerin Hijyenik Kallteleri Üzerine Bir Araştırma”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi 3/1 (Haziran 1997), 64-67.
JAMA Sağun E, Sancak YC, Durmaz H, Akkaya L. Van’da Tüketime Sunulan Çiğ Köftelerin Hijyenik Kallteleri Üzerine Bir Araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 1997;3:64–67.
MLA Sağun, Emrullah vd. “Van’da Tüketime Sunulan Çiğ Köftelerin Hijyenik Kallteleri Üzerine Bir Araştırma”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 3, sy. 1, 1997, ss. 64-67.
Vancouver Sağun E, Sancak YC, Durmaz H, Akkaya L. Van’da Tüketime Sunulan Çiğ Köftelerin Hijyenik Kallteleri Üzerine Bir Araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 1997;3(1):64-7.