Bu çalışmada, Van'da tüketime sunulan çiğ köftelerin hijyenik kalltelerini belirlemek amacıyla toplam 40 adet çiğ köfte örneği mikrobiyolojik yönden incelendi. Örneklerdeki ortalama toplam aerob mikroorganizma, fekal streptokok, koliform grubu mikroorganizma, E. coli, stafilokok ve koagulaz pozitif stafilokok sayılan sırasıyla 3.3xl03 /gr, 7.9xl03 /gr, 5.2xl03 /gr, 3.0xl03 /gr, 1.8xl03 /gr ve 3.7xl03 /grolarak bulundu. Sonuç olarak, Van'da tüketime sunulan çiğ köftelerin hijyenik kalltesinin kötü olduğu ve halk sağlığı açısından potansiyel bir tehlike oluşturduğu kanaatina vanldı.
In this study, 40 ran meat ball samples nhich nere consumed in Van nere examined to fınd out the hygienic quallty. Average numbers of aerob microorganism, fecal streptocoç, coliforms, E. coli, staphylococcus and coagulase positive staphylococcus nere 3.3xl03 /gr, 7.9xl03 /gr, 5.2xl03 /gr, 3.0xl03 /gr, 1.8xl03 /gr and 3.7xl03 /gr respectively. As a result, hygienic auallty of ran meat ball consumed in Van nas found to be bad and has potantial danger for public health
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Haziran 1997 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1997 Cilt: 3 Sayı: 1 |