Bu çalışma, yaygın olarak kullanılan yağ kaynaklarından ham zeytin, fındık ve ayçiçeği yağları ile don yağının normal koşullardaki oksidatif seyrini saptamak amacıyla gerçekleştirildi. Bir yağ fabrikasından alınan ham zeytin, fındık ve ayçiçeği yağları ve rendering ünitesinden elde edilen don yağı örnekleri iki ay süreyle normal koşullarda tutularak haftalık malondialdehit MDA düzeyleri ve çalışma başlangıç ile bitimindeki lipid peroksit LP miktarları spektrofotometrik yöntemle belirlendi. Kontrol numunelerinde en yüksek MDA düzeyi don yağında saptanırken, en düşük MDA ise fındık yağında tespit edilmiştir. MDA verileri doğrultusundaki oksidasyona yatkınlık, çalışma bitiminde don yağında 0.687; zeytin yağında 0.314; fındık yağında 0.792 ve ayçiçek yağında 0.582 olarak; LP düzeyleri açısından yatkınlık ise, don yağında 0.656; zeytin yağında 0.240; fındık yağında 0.744 ve ayçiçek yağında ise 0.560 olarak bulunmuştur. Oksidasyona yatkınlık en düşük zeytin yağında; en yüksek ise, fındık yağında ortaya çıkmıştır. Fındık yağı en düşük MDA ve LP düzeylerine sahip olan yağ tipi olmasına rağmen, fındık yağında birinci haftadaki oksidasyon yatkınlığı, 0.430 düzeyinde bozulma oranıyla diğer yağlara göre yüksek oluşmuştur. Don yağında ise, oksidasyona yatkınlık her hafta artmaktadır. Sonuç olarak; yem endüstrisi gibi alanlarda oksidasyona karşı dirençli ham yağların tercih edilmesinin ya da yem ve gıda sanayinde kullanılacak ham yağların oksidatif özelliklerine uygun olarak kullanım süresine dikkat edilmesinin yararlı olacağı kanaatine varılmıştır
Don yağı Zeytin yağı Fındık yağı Ayçiçek yağı Oksidasyon Bekletme süresi
In this study, the oxidative quality of raw hazelnut, olive, sunflower oils and animal fat commonly used in Turkey was examined. Fat and raw oil samples were stored two months at room conditions. Malondialdehyde MDA concentration was measured weekly and lipid peroxide LP was analyzed spectrophotometrically at the beginning and end of the study. At the beginning of the study, MDA value was the highest in animal fat and the lowest in hazelnut oil. At the last week of storage, oxidation tendency due to MDA was 0.687 in animal fat; 0.314 in olive oil; 0.792 in hazelnut oil and 0.582 in sunflower oil, and oxidation tendency due to LP was 0.656 in animal fat; 0.240 in olive oil; 0.744 in hazelnut oil, and 0.560 in sunflower oil. We have found that raw olive and sunflower oils are the most stabile oil types against to oxidation. We concluded that fodder industry should select the oils with low oxidation tendency. It would be more useful for them, as well as for other companies, to take into account appropriate using time period and storage conditions determined according to oxidative characteristics of each oil when using it
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2001 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2001 Cilt: 7 Sayı: 1-2 |