BibTex RIS Kaynak Göster

Toklu rasyonlarmda ekmek mayası kullanımının besin maddelerinin sindirilme dereceleri, azot birikimi, rumen sıvısı parametreleri ve kan metabolitleri üzerine etkisi

Yıl 2001, Cilt: 7 Sayı: 1-2, 114 - 120, 01.06.2001

Öz

Bu çalışma, tokluların konsantre yemlerinde protein kaynağı olarak soya küspesi yerine ekmek mayasının kullanılma olanaklarını araştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırma. 4 erkek toklu kullanılarak yürütülmüş ve 4x4 latin kare deneme planı uygulanmıştır. Denemede kullanılan konsantre yemlerin bileşiminde canlılık oranı 3.56 x 108 Saccharomyces cerevisiae hücre/g olan ekmek mayası % 0.0 Kontrol yemi , % 6.6 l.yem , % 13.2 2.yem ve % 19.8 3.yem oranlarında bulundurulmuştur. Kaba yem olarak yonca kuru otu kullanılmıştır. Hayvanlara günlük kuru madde ihtiyaçlarının % 804 kadar kaba ve konsantre yem iki öğün halinde yedirilmiştir. Besin maddelerinin sindirilme dereceleri ve azot birikimi bakımından kontrol yemi ve mayalı yemleri tüketen hayvanlar arasında bir farklılık bulunmamış, 3. yemi tüketen hayvanlarda azot sindirilebilirliğinin düşük olduğu saptanmıştır p

Kaynakça

  • Waterworth DG: Single celi protein. 1CI Agric Division 403- 408, (1981).
  • Reed G: Yeast technology. 2th Ed Van Nostrand Reinfıeld, Nagodawithana, (1991).
  • Harrison GA, Hemken RW, Dawson KA and Harmon RJ: Influence of yeast culture supplement to diets of lactating cows on ruminal fermentation and microbial populations. J Dairy Sci 71(11): 2967-2975,(1988).
  • Hatch CF, Perry TW, Mohler MT and Beeson WM: Effect of corn diştillers solubles and brevvers dıied grains with yeast in ıırea containing rations on steer performance. J Anim Sci 34(2): 327- 331, (1972).
  • Wiedemeier RD, Arambcl MJ and Walters JL: Effect of yeast culture and Aspergillus oryzea fermentation extract on ruminal characteristics and nutrient digestibility. J Dairy Sci 70(10): 2063- 2068,(1987).
  • Mpofo IDT and Ndlovu L R: The potantial of yeast and natuıal fungi for enhancing fıbre digestibility of forage and roughages. Anim. Feed Sci Technol 48:39-47, (1994).
  • Olson KC, Caton JS, Kirby DR and Norton PL: Influence of yeast culture supplementation and advancing season on steers grazing mixed-grass in the noılhern great plains: ii ruminal fermentation, site of digestion and microbial effıciency. J Anim Sci 72( 8): 2158-2170, (1994).
  • Yalçın S, Koçak D, Önol AG, Şehu A ve Akdeniz C: Ekmek mayasının erkek toklulaıda besi performansı ve bazı rumen metabolitleri üzerine etkisi. Lalahan Hay Araş Derg 32(1- 4): 40- 50, (1992).
  • Johnson DE and Remillard RL: Nutrient digestibility of brewers single celi protein. J Anim Sci 56(3): 735-739, (1983).
  • Adams DC, Galyean ML, Kiesling HE, Wallace JD and Finker M D: Influence of viable yeast culture, sodium bicarbonate and monensin on liquid dilution ıate, rumen fermentation and feedlot performance of growing steers and digestibility in lambs. J Anim Sci 53(3): 780 -789, (1981).
  • Piva G, Masoero F, Belladonna S, Fuscani G and Prandini A: Effects of inactivates yeasts on ruminal fermentation: in vitro and in vivo trials. Microbiol Aliment Nutr 7: 303-310, (1989).
  • Steckley JE, Macleod GGK and Moran ET: Brewer’s yeast slurry II A source of supplementary protein for lactating dairy cattle. J Dairy Sci 62(6): 947-953, (1979).
  • Cartwright C, Juroszek J, Beavan M, Rugby F, Morais DS and Rose A: Ethanol dissipates the proton motive force across the plazma membrane of Saccharomyc.es cerevisiae. J Gen Microbiol 132: 369-377, (1986).
  • Seymour WM, Nocek JE and Jones JS: Effects of colostrum substitute and dietary brewer’s yeast on the health and performance of dairy calves. J Dairy Sci 78(2): 412- 420, (1993).
  • West JW, Ely LO and Martin SA: Wet brevvers grain for lactating dairy cows during hot, humid, weather. J Dairy Sci 7(1): 197- 204,(1994).
  • Kobayashi T, Oda S, Takenaka A and Itabashi H: Effects of yeast culture supplements on milk protein yield, ruminal fermentation and blood components in early and mid lactation dairy cows. Dairy Sci Abstr 57(8): 4860, (1995).
  • Petukhova EA, Veıkin VA, Avdeeva EP and Kurilova NM: Majör element metabolism in male calves kept on diets containing yeasts, gaprin or kkl-g feed lysine concentıate. Nutr Abstr Rev (Series B) 64(2): 776, (1991).
  • Bruning CL and Yokoyama MT: Characteristics of live and killed brevver’s yeast slurries and intoxication by intıa ruminal administration to cattle. J Anim Sci 66(2): 585-591. (1988).
  • Randby AT, Selmerolsen I and Baevre L: Effect of ethanol in feed on milk flavor and Chemical composition. J Dairy Sci 82(2): 420- 428, (1999).
  • Gültekin F, Giirbilek M, Vatansev H, Akkuş î, Karaeren Z ve Kalak S: Alkolün indıiklediği oksidatif stresin bazı antioksi- danlar üzerine etkileri. Genel Tıp Derg. 8(3): 105-109, (1998).
  • Anonim: Approved methods of the American association of cereal chemistry. 9 111 Ed Knob Road, (1995).
  • National Research Council : Nutrient ıequirements of sheep. National Academy Press, Washington, DC, (1985)
  • Akkılıç M ve Sürmen S: Yem maddeleri ve hayvan besleme laboratuvar kitabı. Ankara Üniv Vet Fak Yayın No: 357, Ankara, (1979).
  • Cloge WH and Menke, KH: Selected topics in animal nutrition. 2th ed, Inst Anim Nutr Hohenheim, (1986).
  • Markham R: A steam distillation appaıatus suitable for micro- kjeldahl analysis. J Biochem 36: 790, (1942).
  • SAS : Sas user’s guide:statistics (version 5 ed) SAS Inst. Inc, Carry, NC, (1985).
  • Başbakanlık Türk Standartları Enstitüsü: Hayvan Yemleri Meta- bolik Enerji Tayini. TSE 9610, Ankara, (1991).
  • Fiems LO, Cottyn BG, Dussert L and Vanacker, JM: Effect of a viable yeast culture on digestibility and rumen fermentation in sheep fed different types of diets. Repıod. Nutr Division 33: 43- 49, (1993).
  • Wohlt JE, Finkelstein AD and Chung CH:Yeast culture to improve intake, nutrient digestibility, and performance by dairy cattle during early lactation. J Dairy Sci 74(4): 395-400, (1991).
  • Williams PEU, Tait CAG, Innes GM and Newbold CJ: Effects of inclusion of yeast culture (Saccharomyces cerevisiae plus growth medium) in the diet of dairy cows on milk yield and forage degradation and fermentation pattems in the rumen of steers. J Anim Sci 69(7): 3016-3026, (1991).
  • Erasmus LJ, Botha PM and Kistner A: Effect of yeast culture supplement on pıoduction, rumen fermentation, and duodenal nitrogen flow in dairy cows. J Dairy Sci 75(11): 3056-3062, (1992).
  • Anonim: Veterinary reference guide conventional units Kodak Diagnostics Estman Kodak Co Nevvyork, (1993).

The effects of baker’s yeast suppiementation in rams diets on digestibility of nutrients, nitrogen retention, some ruıııen fluid parameters and blood metabolites

Yıl 2001, Cilt: 7 Sayı: 1-2, 114 - 120, 01.06.2001

Öz

The objeetive of this study was to investigate the possible use of baker’s yeast as protein supplement in rams diets instead of soybean meal. Four rams were utilized in 4x4 Latin Square desing in experiment. Diets ineluded 0.0 % Control Diet , 6.6 % Diet 1 , 13.2 % Diet 2 , and 19.8 % Diet 3 baker’s yeast containing 3.56xl08 live Saccharomyces cerevisiae cell/g. Eighty percentage of dry matter intake of rams was supplied from forage alfalfa hay and concentrate twice a day in experiment. Digestibility’s of nutrients and nitrogen retention were not significantly different among diets, but N digestibility was significantly lower p

Kaynakça

  • Waterworth DG: Single celi protein. 1CI Agric Division 403- 408, (1981).
  • Reed G: Yeast technology. 2th Ed Van Nostrand Reinfıeld, Nagodawithana, (1991).
  • Harrison GA, Hemken RW, Dawson KA and Harmon RJ: Influence of yeast culture supplement to diets of lactating cows on ruminal fermentation and microbial populations. J Dairy Sci 71(11): 2967-2975,(1988).
  • Hatch CF, Perry TW, Mohler MT and Beeson WM: Effect of corn diştillers solubles and brevvers dıied grains with yeast in ıırea containing rations on steer performance. J Anim Sci 34(2): 327- 331, (1972).
  • Wiedemeier RD, Arambcl MJ and Walters JL: Effect of yeast culture and Aspergillus oryzea fermentation extract on ruminal characteristics and nutrient digestibility. J Dairy Sci 70(10): 2063- 2068,(1987).
  • Mpofo IDT and Ndlovu L R: The potantial of yeast and natuıal fungi for enhancing fıbre digestibility of forage and roughages. Anim. Feed Sci Technol 48:39-47, (1994).
  • Olson KC, Caton JS, Kirby DR and Norton PL: Influence of yeast culture supplementation and advancing season on steers grazing mixed-grass in the noılhern great plains: ii ruminal fermentation, site of digestion and microbial effıciency. J Anim Sci 72( 8): 2158-2170, (1994).
  • Yalçın S, Koçak D, Önol AG, Şehu A ve Akdeniz C: Ekmek mayasının erkek toklulaıda besi performansı ve bazı rumen metabolitleri üzerine etkisi. Lalahan Hay Araş Derg 32(1- 4): 40- 50, (1992).
  • Johnson DE and Remillard RL: Nutrient digestibility of brewers single celi protein. J Anim Sci 56(3): 735-739, (1983).
  • Adams DC, Galyean ML, Kiesling HE, Wallace JD and Finker M D: Influence of viable yeast culture, sodium bicarbonate and monensin on liquid dilution ıate, rumen fermentation and feedlot performance of growing steers and digestibility in lambs. J Anim Sci 53(3): 780 -789, (1981).
  • Piva G, Masoero F, Belladonna S, Fuscani G and Prandini A: Effects of inactivates yeasts on ruminal fermentation: in vitro and in vivo trials. Microbiol Aliment Nutr 7: 303-310, (1989).
  • Steckley JE, Macleod GGK and Moran ET: Brewer’s yeast slurry II A source of supplementary protein for lactating dairy cattle. J Dairy Sci 62(6): 947-953, (1979).
  • Cartwright C, Juroszek J, Beavan M, Rugby F, Morais DS and Rose A: Ethanol dissipates the proton motive force across the plazma membrane of Saccharomyc.es cerevisiae. J Gen Microbiol 132: 369-377, (1986).
  • Seymour WM, Nocek JE and Jones JS: Effects of colostrum substitute and dietary brewer’s yeast on the health and performance of dairy calves. J Dairy Sci 78(2): 412- 420, (1993).
  • West JW, Ely LO and Martin SA: Wet brevvers grain for lactating dairy cows during hot, humid, weather. J Dairy Sci 7(1): 197- 204,(1994).
  • Kobayashi T, Oda S, Takenaka A and Itabashi H: Effects of yeast culture supplements on milk protein yield, ruminal fermentation and blood components in early and mid lactation dairy cows. Dairy Sci Abstr 57(8): 4860, (1995).
  • Petukhova EA, Veıkin VA, Avdeeva EP and Kurilova NM: Majör element metabolism in male calves kept on diets containing yeasts, gaprin or kkl-g feed lysine concentıate. Nutr Abstr Rev (Series B) 64(2): 776, (1991).
  • Bruning CL and Yokoyama MT: Characteristics of live and killed brevver’s yeast slurries and intoxication by intıa ruminal administration to cattle. J Anim Sci 66(2): 585-591. (1988).
  • Randby AT, Selmerolsen I and Baevre L: Effect of ethanol in feed on milk flavor and Chemical composition. J Dairy Sci 82(2): 420- 428, (1999).
  • Gültekin F, Giirbilek M, Vatansev H, Akkuş î, Karaeren Z ve Kalak S: Alkolün indıiklediği oksidatif stresin bazı antioksi- danlar üzerine etkileri. Genel Tıp Derg. 8(3): 105-109, (1998).
  • Anonim: Approved methods of the American association of cereal chemistry. 9 111 Ed Knob Road, (1995).
  • National Research Council : Nutrient ıequirements of sheep. National Academy Press, Washington, DC, (1985)
  • Akkılıç M ve Sürmen S: Yem maddeleri ve hayvan besleme laboratuvar kitabı. Ankara Üniv Vet Fak Yayın No: 357, Ankara, (1979).
  • Cloge WH and Menke, KH: Selected topics in animal nutrition. 2th ed, Inst Anim Nutr Hohenheim, (1986).
  • Markham R: A steam distillation appaıatus suitable for micro- kjeldahl analysis. J Biochem 36: 790, (1942).
  • SAS : Sas user’s guide:statistics (version 5 ed) SAS Inst. Inc, Carry, NC, (1985).
  • Başbakanlık Türk Standartları Enstitüsü: Hayvan Yemleri Meta- bolik Enerji Tayini. TSE 9610, Ankara, (1991).
  • Fiems LO, Cottyn BG, Dussert L and Vanacker, JM: Effect of a viable yeast culture on digestibility and rumen fermentation in sheep fed different types of diets. Repıod. Nutr Division 33: 43- 49, (1993).
  • Wohlt JE, Finkelstein AD and Chung CH:Yeast culture to improve intake, nutrient digestibility, and performance by dairy cattle during early lactation. J Dairy Sci 74(4): 395-400, (1991).
  • Williams PEU, Tait CAG, Innes GM and Newbold CJ: Effects of inclusion of yeast culture (Saccharomyces cerevisiae plus growth medium) in the diet of dairy cows on milk yield and forage degradation and fermentation pattems in the rumen of steers. J Anim Sci 69(7): 3016-3026, (1991).
  • Erasmus LJ, Botha PM and Kistner A: Effect of yeast culture supplement on pıoduction, rumen fermentation, and duodenal nitrogen flow in dairy cows. J Dairy Sci 75(11): 3056-3062, (1992).
  • Anonim: Veterinary reference guide conventional units Kodak Diagnostics Estman Kodak Co Nevvyork, (1993).
Toplam 32 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Hüseyin Nursoy Bu kişi benim

Erol Baytok Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2001
Yayımlandığı Sayı Yıl 2001 Cilt: 7 Sayı: 1-2

Kaynak Göster

APA Nursoy, H., & Baytok, E. (2001). Toklu rasyonlarmda ekmek mayası kullanımının besin maddelerinin sindirilme dereceleri, azot birikimi, rumen sıvısı parametreleri ve kan metabolitleri üzerine etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 7(1-2), 114-120.
AMA Nursoy H, Baytok E. Toklu rasyonlarmda ekmek mayası kullanımının besin maddelerinin sindirilme dereceleri, azot birikimi, rumen sıvısı parametreleri ve kan metabolitleri üzerine etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi. Haziran 2001;7(1-2):114-120.
Chicago Nursoy, Hüseyin, ve Erol Baytok. “Toklu Rasyonlarmda Ekmek Mayası kullanımının Besin Maddelerinin Sindirilme Dereceleri, Azot Birikimi, Rumen sıvısı Parametreleri Ve Kan Metabolitleri üzerine Etkisi”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi 7, sy. 1-2 (Haziran 2001): 114-20.
EndNote Nursoy H, Baytok E (01 Haziran 2001) Toklu rasyonlarmda ekmek mayası kullanımının besin maddelerinin sindirilme dereceleri, azot birikimi, rumen sıvısı parametreleri ve kan metabolitleri üzerine etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi 7 1-2 114–120.
IEEE H. Nursoy ve E. Baytok, “Toklu rasyonlarmda ekmek mayası kullanımının besin maddelerinin sindirilme dereceleri, azot birikimi, rumen sıvısı parametreleri ve kan metabolitleri üzerine etkisi”, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 7, sy. 1-2, ss. 114–120, 2001.
ISNAD Nursoy, Hüseyin - Baytok, Erol. “Toklu Rasyonlarmda Ekmek Mayası kullanımının Besin Maddelerinin Sindirilme Dereceleri, Azot Birikimi, Rumen sıvısı Parametreleri Ve Kan Metabolitleri üzerine Etkisi”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi 7/1-2 (Haziran 2001), 114-120.
JAMA Nursoy H, Baytok E. Toklu rasyonlarmda ekmek mayası kullanımının besin maddelerinin sindirilme dereceleri, azot birikimi, rumen sıvısı parametreleri ve kan metabolitleri üzerine etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 2001;7:114–120.
MLA Nursoy, Hüseyin ve Erol Baytok. “Toklu Rasyonlarmda Ekmek Mayası kullanımının Besin Maddelerinin Sindirilme Dereceleri, Azot Birikimi, Rumen sıvısı Parametreleri Ve Kan Metabolitleri üzerine Etkisi”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 7, sy. 1-2, 2001, ss. 114-20.
Vancouver Nursoy H, Baytok E. Toklu rasyonlarmda ekmek mayası kullanımının besin maddelerinin sindirilme dereceleri, azot birikimi, rumen sıvısı parametreleri ve kan metabolitleri üzerine etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 2001;7(1-2):114-20.