Bu çalışmada, Van’da tüketime sunulan hazır kıymalarda enterotoksijenik S. aureus’lan ve bunların oluşturduğu toksinleri araştırmak amaçlanmıştır. Bu amaç ile, kasap ve marketlerden sağlanan 100’er adet sığır ve koyun kıymasından S. aureus izole edilmiş ve izole edilen suşlar içerisinden enterotoksijenik S. aureusAmn ve toksin tiplerinin belirlenmesi Reversed Passive Latex Agglutination test kiti ile gerçekleştirilmiştir. S. aureus, incelenen sığır kıyma örneklerinden 17 örnekte bulunmuş ve 7’si % 41,2 enteroksijenik nitelikte belirlenmiştir. Bunların 3’ü enterotoksin tip A, 2’si enterotoksin Tip B ve l’er adedi de enterotoksin Tip D ve AB olarak saptanmıştır. Koyun kıymalarında 5. aureus 14 örnekte bulunmuştur. Bunların 4’ü % 28,6 enterotoksin oluşturmuş ve bunlar da enterotoksin tip A, enterotoksin Tip B, enterotoksin Tip C ve AD olarak saptanmıştır. Sonuç olarak, enterotoksijenik S. aureusA&nn hazır kıyma örneklerindeki varlığı, bu ürünlerin mikrobiyal kaynaklı besin zehirlenmelerinde halk ağlığı açısından risk oluşturabileceği kanaatine varılmıştır. Tedbir olarak, kıyma üretiminde hijyen kurallarına titizlikle uyulması, kıymaların önceden büyük miktarlarda hazırlanmaması ve çiğ olarak yada yeteri kadar ısıl işlemi görmeden tüketilmemesi önerilebilir
It was to investigate the prevalences of enterotoxigenic S. aureus in minced meat samples prepared in Van. The minced meat samples obtained from retail markets and butcheries were subjected to the S. aureus isolation. Of the isolates, the enterotoxigenic and the types of toxins were described by using the Reversed Passive Latex Agglutination RPLA, Oxoid test kit. S. aureus 17% were found to be represented in beef minced meat samples. Of the S. aureus isolates, 7 strains 41,2% were found to be enterotoxigenic while 3 of them were detected as enterotoxin type A, 2 as type B and 1 from each type enterotoxin D and AB. In lamb minced meat samples, S. aureus 14% were exist. Four of S. aureus strains 28,6% were found to be enterotoxgenic and these were described as type A, B, C and AD. The results have revealed that contamination of minced meat samples with enterotoxigenic S. aurues is quite high and pose the health risks for consumers. For avoiding any health risks, it is suggested that food hygiene rules and regulations must be observed very strictly during the production and minced meat should not prepared in bulk amounts in advance and not consumed raw or before adequate heat processing
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Haziran 2007 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2007 Cilt: 10 Sayı: 1-2 |