Araştırma Makalesi

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ ÖRTÜK SEKÜLERLEŞTİRME AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

Cilt: 5 Sayı: 6 30 Haziran 2017
PDF İndir
TR

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ ÖRTÜK SEKÜLERLEŞTİRME AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

Öz

Batı dünyasında sekülerleşme olgusu oldukça geniş boyutlarda tartışılmaktadır. Türkiye’de ise tartışmalar daha çok laiklik üzerinde yoğunlaşmaktadır. Hatta ilgili pek çok konu da laiklik başlığı altında tartışılmaktadır. Bu çalışmada Türkiye’de Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda okutulan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitaplarının içeriğinin sekülerleşmeyi arttırıcı bir içerikle tasarlandığı iddia edilmektedir. Bu iddia, ders kitaplarında bazı İslami temaların özellikle görmezden gelindiği varsayımı üzerinden temellendirilmeye çalışılmaktadır. Çalışma sonucunda eğitim müfredatı aracılığıyla sistematik bir biçimde Müslümanların küresel kapitalizme entegre edilme stratejisinin güdüldüğü ortaya konulmaya çalışılmıştır. 

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Arslan, Abdurrahman (2004), Modern Dünyada Müslümanlar, İstanbul: İletişim Yayınları. Arslan, Abdurrahman (2012), Sabra Davet Eden Hakikat, İstanbul: Pınar Yayınları. Arslan, Abdurrahman (2013), Yeni Bir Anlam Arayışı, İstanbul: Bilge Adamlar. Biçer, Ramazan (2010), Küreselleşen Çağda İslam, İstanbul: Gelenek Yayınları. Gümüşoğlu, Hasan (2013), “Modernizmin Din Politikalarına Etkisi ve İtikad Açısından Sonuçları (Cumhuriyetin İlk Yıllarında)”, Ekev Akademi Dergisi, Yıl: 17, Sayı: 57, 295-310. Karel, Dobbelaere (2006), Sekülerleşmenin Üç Yüzü: Toplumsal, Kurumsal ve Bireysel Sükülerleşme, Laik Ama Kutsal, Haz. Ali Köse, İstanbul: Etkileşim Yayınları. Karel, Dobbelaere (2012), Sekülerleşmenin Anlamı ve Kapsamı, Çev. Mehmet Süheyl Ünal, Din Sosyolojisi Çağdaş Gelişmeler, Der. Peter B. Clarke, Çev. Ed. İhsan Çapcıoğlu, Ankara: İmge Kitabevi. Korkmaz, Abdullah (2006), Değişme ve Farklılaşma, İstanbul: Doğu Kütüphanesi. Küçükcan, Talip (2005), “Modernleşme ve Sekülerleşme Kuramları Bağlamında Din, Toplumsal Değişme ve İslam Dünyası”, İslam Araştırmaları Dergisi, Sayı 13, 109-128. Lewis, Bernard (2011), Ortadoğu, Çev. Selen Y. Kölay, Ankara: Arkadaş Yayınları. MEB (2014a), Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Dersi (4-8. Sınıflar) Öğretim Programı, http://ttkb.meb.gov.tr/www/ogretim-programlari/icerik/72 (Erişim Tarihi: 28: 04.2014). MEB (2014b), Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi (9-12. Sınıflar) Öğretim Programı, http://ttkb.meb.gov.tr/www/ogretim-programlari/icerik/72 (Erişim Tarihi: 28: 04.2014). Perşembe, Erkan (2003), “Modernlik ve Postmodernlikte Din Problemi”, Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, Sayı: 14-15, s. 159-181. Swatos, William H., Christiano, Kevin J. (2002), Sekülerleşme Teorisi: Bir Kavramın Serüveni, Sekülerizm Sorgulanıyor, Haz. Ali Köse, İstanbul: Ufuk Kitapları. Şimşek, Ufuk, Küçük, Birgül ve Topkaya, Yavuz (2012), “Cumhuriyet Dönemi Eğitim Politikalarının İdeolojik Temelleri”, International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, Volume 7/4, Fall 2012, p. 2809-2823.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Din Araştırmaları

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2017

Gönderilme Tarihi

21 Nisan 2017

Kabul Tarihi

20 Kasım 2017

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2017 Cilt: 5 Sayı: 6

Kaynak Göster

APA
Öztürk, M. (2017). DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ ÖRTÜK SEKÜLERLEŞTİRME AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ. Yüzüncü Yıl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 5(6), 34-54. https://izlik.org/JA54BX55SN
AMA
1.Öztürk M. DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ ÖRTÜK SEKÜLERLEŞTİRME AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ. Yüzüncü Yıl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi. 2017;5(6):34-54. https://izlik.org/JA54BX55SN
Chicago
Öztürk, Musa. 2017. “DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ ÖRTÜK SEKÜLERLEŞTİRME AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 5 (6): 34-54. https://izlik.org/JA54BX55SN.
EndNote
Öztürk M (01 Haziran 2017) DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ ÖRTÜK SEKÜLERLEŞTİRME AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ. Yüzüncü Yıl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 5 6 34–54.
IEEE
[1]M. Öztürk, “DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ ÖRTÜK SEKÜLERLEŞTİRME AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ”, Yüzüncü Yıl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, c. 5, sy 6, ss. 34–54, Haz. 2017, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA54BX55SN
ISNAD
Öztürk, Musa. “DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ ÖRTÜK SEKÜLERLEŞTİRME AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 5/6 (01 Haziran 2017): 34-54. https://izlik.org/JA54BX55SN.
JAMA
1.Öztürk M. DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ ÖRTÜK SEKÜLERLEŞTİRME AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ. Yüzüncü Yıl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi. 2017;5:34–54.
MLA
Öztürk, Musa. “DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ ÖRTÜK SEKÜLERLEŞTİRME AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, c. 5, sy 6, Haziran 2017, ss. 34-54, https://izlik.org/JA54BX55SN.
Vancouver
1.Musa Öztürk. DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ ÖRTÜK SEKÜLERLEŞTİRME AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ. Yüzüncü Yıl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi [Internet]. 01 Haziran 2017;5(6):34-5. Erişim adresi: https://izlik.org/JA54BX55SN
Creative Commons Lisansı
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.