Fosfat Çözücü Bakteri Aşılamalarının Sera Domates Yetiştiriciliğinde Bitki Gelişimi, Verim ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri
Öz
Bu çalışma Bacillus megaterium var. phosphaticum içerikli biyolojik gübre olan Symbion-P gübresinin sera domates yetiştiriciliğinde bitki gelişimi, verim ve meyve kalitesi üzerine etkisini ve kullanılan gübrenin farklı dozlardaki etkinliğini belirlemek amacı ile 2014 yılı kış-yaz döneminde Gaziler Köyü’nde (Kepez-Antalya) Agrobest Grup’a ait ARGE çalışmalarının yürütüldüğü ısıtmalı PE örtülü üretici serasında, topraklı yetiştiricilikte yürütülmüş; bitkisel materyal olarak Naram F1 domates çeşidi kullanılmıştır. Deneme konularını Symbion-P’in üç dozu [önerilen doz (D, 300 ml da-1); önerilen dozun yarısı (D/2, 150 ml da-1) ve önerilen dozun iki katı (Dx2, 600 ml da-1)] ile Symbion-P gübresiz (0 ml da-1) kontrol grubu oluşturmuştur. Denemede kullanılan gübre damlama sistemi ile dikim zamanı ve dikimden 15 gün sonra olmak üzere iki defa uygulanmış ve m2’de 2 bitki olacak şekilde 01 Ocak 2014 tarihinde fide dikilmiştir. Üretim 30 Haziran 2014 tarihinde, bitkiler 6 salkımlı iken sonlandırılmıştır. Tesadüf parseli deneme deseni düzeninde 4 tekrarlı olarak yürütülen araştırmada bitki gelişimi, verim ve kalite değerleri belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar; biyogübre uygulaması ile bitki gelişimi yanında toplam ve pazarlanabilir verimin artış gösterdiğini; doz miktarının artışına bağlı olarak verimin arttığını; bu nedenle de dekara 600 ml’lik dozun (Dx2) kullanılabilir olduğunu göstermiştir.
Anahtar Kelimeler
References
- Arcak S, Güder N (2004). Biyolojik gübrelemenin sürdürülebilir ekosistemdeki önemi. Türkiye 3. Ulusal Gübre Kongresi, Tarım-Sanayi-Çevre, 11-13 Ekim, Tokat, 837-844.
- Artes F, Conesa MA, Hernandez S, Gil ML (1999) Keeping quality of fresh-cut tomato. Postharvest Biology and Technology 17:153-162.
- Belimov AA, Kojemiakov PA, Chuvarliyeva CV (1995). Interaction between barley and mixed cultures of nitrogen fixing and phosphate-solubilizing bacteria. Plant Soil 173:29–37.
- Chabot R, Hani A, Cescas PM (1996). Growth promotion of maize and lettuce by phosphate-solubilizing Rhizobium leguminosarum biovar. phaseoli. Plant Soil 184:311–321.
- Çakmakçı R (2005). Bitki gelişiminde fosfat çözücü bakterilerin önemi. S.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi 19(35):93-108.
- Çakmakçı R, Kantar F, Algur ÖF (1999). Sugar beet and barley yields in relation to Bacillus polymyxa and Bacillus megaterium var. phosphaticum inoculation. Journal Plant Nutritient Soil Science 162:437- 442.
- Çakmakçı R, Kantar F, Şahin F (2001). Effect of N2 -fixing bacterial inoculations on yield of sugar beet and barley. J Plant Nutr Soil Sci. 164:527-531.
- Gyaneshwar P, Kumar GN, Parekh LJ, Poole PS (2002). Role of soil microorganisms in improving P nutrition of plants. Plant and Soil. 245:83-93.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
-
Publication Date
May 30, 2015
Submission Date
January 12, 2015
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2015 Volume: 25 Number: 2
