One of the most important
climatic factors is spring late frost that adversely affects walnut growing. Particularly the
green shoot heads damaged from cold weather, when the temperature decrease -2-3°C,
after starting of walnut vegetation. Turkey’s walnut production and yield were
dramatically decreased during the late spring frost in 2013. 83 genotypes were
marked in Van Lake zone during 2013. The present study carried out during
2014-2015 and the late vegetates walnut populations were investigated. 25
genotypes were selected based on the seed weights of the walnuts. The seed
weights were 11.46-16.25 g, the shell weights were 4.46-8.27 g, the inner
ratios were 45.79-61.08 %, the protein ratios were 12.55-21.34 %, total oil
ratios were 63.99-69.34 %, humidity ratios were 2.09-3.87% and the ash ratios
were 1.33-2.50 %. Additionally, The macro and micro elemental analysis of the
seeds were carried out and % 2.44 N, 297.5 mg P, 442.6 mg K, 331.9 mg Mg, 186.8
mg Ca, 169.1 mg S, 1.88 mg Na, 2.58 mg Fe, 2.86 mg Mn, 2.29 mg Zn ve 1.34 mg Cu
values were observed.
Walnut Genotype Macro-micro element Selection Van Lake Basin
Ceviz yetiştiriciliğini olumsuz etkileyen en önemli
iklim faktörlerinden biri ilkbahar geç donlarıdır. Cevizin vejetasyona
başlamasından sonra, hava sıcaklığının en az -2-3°C 'ye düşmesi sonucu, yeşil
aksam özellikle sürgün uçları soğuktan zarar görmektedir. Türkiye’de 2013 yılında gerçekleşen ilkbahar
geç donları nedeniyle ceviz üretiminde ve veriminde ciddi anlamda kayıplar söz
konusu olmuştur. Van Gölü havzasında don zararından etkilenmeyen ve o yıl verim
veren 83 genotip belirlenerek işaretlenmiştir. 2014-2015 yılları arasında
yürütülen bu çalışmada; yörenin tohumdan yetişmiş, geç vejetasyona başlayan
ceviz popülasyonları incelenmiştir. Meyve özellikleri dikkate alınarak iç
ağırlığı yüksek olan ilk 25 genotip seçilmiştir. Meyve ağırlığı 11.46-16.25 g, kabuk ağırlığı
4.46-8.27 g, iç ağırlığı 6.61-8.25 g, iç
oranı %45.79-61.08, protein oranı
%12.55-21.34, toplam yağ oranı %63.99-69.34, nem oranı %2.09-3.87 ve kül oranı
%1.33-2.50 arasında belirlenmiştir. Genotiplerde 100 g iç meyvede makro ve
mikro element içerikleri de analiz edilmiştir. Genotiplerin meyvelerinde
ortalama %2.44 N, 297.5 mg P, 442.6 mg K, 331.9 mg Mg, 186.8 mg Ca, 169.1 mg S,
1.88 mg Na, 2.58 mg Fe, 2.86 mg Mn, 2.29 mg Zn ve 1.34 mg Cu içerdikleri
saptanmıştır.
Ceviz Genotip Makro-mikro element Seleksiyon Van Gölü Havzası
Konular | Mühendislik |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2016 |
Kabul Tarihi | 15 Aralık 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.