Bu çalışmada, ekonomik değeri olan Solanum tuberosum L. cv. Marfona’da in vitro mikrotuber oluşumu üzerinde fotoperiyot ile ortama ilave edilen Jasmonik asit (JA), aktif kömür (AC) ve agarın etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla çalışma 4 aşamada gerçekleştirilmiştir: Tuberlerden sürgün oluşumu, in vitro sürgün ucu kültürü, mikroçoğaltım ve mikrotuberizasyon. Sürgün ucu kültürü ile in vitro çoğaltılan bitkilerden alınan tek boğum eksplantları JA (0.0-0.2 mg L-1), agar (%0.5, %0.7) ve AC (0, %0.2) içeren çift fazlı Murashige and Skoog (MS) ortamlarında 2 farklı fotoperiyotta kısa gün (8/16 saat aydınlık/karanlık veya sürekli karanlık) kültüre alınmıştır. En yüksek mikrotuber verimi (%137) ve en yüksek ortalama mikrotuber ağırlığı (183 mg); % 0.2 AC, %0.5 agar içeren çift fazlı MS ortamında ve karanlıkta elde edilmiştir. AC’nin mikrotuber oluşumu üzerindeki olumlu etkisinin JA’den daha fazla olduğu ve AC’nin karanlıkta daha etkili olduğu belirlenmiştir.
Patates (Solanum tuberosum L.) in vitro Mikrotuberizasyon Çift fazlı ortam Jasmonik Asit Aktif Kömür
In this study, effects of added agar, jasmonic acid (JA), activate charcoal (AC) with photoperiod regime on in vitro microtuber formation in Solanum tuberosum cv. Marfona. Study has actualized as 4 main steps; shoot formation of the tubers of S. tuberosum, in vitro shoot-tip culture, micropropagation and microtuberization. The effects of JA (0.0-0.2 mgL-1), agar (0.5% or 0.7%), AC (0 and 0.2%) microtuberization were investigated. The highest microtuber yield (137%) and the highest microtuber average (183 mg/tuber) were obtained at the double-layer Murashige and Skoog (MS) medium which contains 0.2% AC, 0.5% agar under darkness conditions. It has been determined that positive effect of AC on microtuber formation is higher than JA. AC was found much more effective in the dark.
Potato (Solanum tuberosum L.) in vitro Microtuberization Double-layer medium Jasmonic acid Activated charcoal
Konular | Mühendislik |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Eylül 2017 |
Kabul Tarihi | 10 Ağustos 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.