Brokoli,
yılın serin dönemlerinde iyi yetişen dayanıklı bir sebzedir. Brokolinin iyi bir
şekilde büyümesi için, orta ila yüksek verimliliğe ihtiyaç vardır. Kükürt
eksikliğinin Brassica çeşitlerinde olduğu bilinmektedir; ayrıca mangan
eksikliği ve toksisitesi de bu bitkilerde gözlemlenmiştir. Manganez öncelikle
bitkilerdeki enzim sistemlerinin bir parçası olarak işlev görür. Birkaç önemli
metabolik reaksiyonu aktive eder ve klorofil sentezine yardımcı olarak
fotosentezde doğrudan rol oynar. Bununla birlikte, bu ürünün elverişli mineral
içeriği ve verimliliğinin nasıl etkilendiği konusunda yeterli bilgi mevcut
değildir. Bu amaçla brokolinin verimi ve element içeriği üzerine farklı
manganez ve kükürt gübre dozlarının etkisini değerlendirmek için; Konya'da bir
sera denemesi yapılmıştır. Bu çalışmada brokoli bitkisinin (Brassica oleraceae var. italica) mineral
içeriği üzerine mangan (0- 0,3- 0,6- 1,2- 2,4 kg Mn / da) ve kükürt
(0- 4- 8 kg
S / da) uygulamalarının etkisi belirlenmiştir. Kontrollü koşullar altında
gerçekleştirilen denemede; bitki boyu, yaprak yüzey alanı, bitki sürgün
ağırlığı (g) değerleri belirlendi. Hasat sonrası verim, brokoli bitkisinin
mineral konsantrasyonları (S, Mn, Fe, Zn, Cu, P, K, Ca, Mg, N) belirlenmiştir. Çalışma
sonunda mangan ve kükürt uygulamaları ile taze gövde verimine pozitif etki
ettiği ve özellikle de 8 kg S/da kükürt uygulamasının taze gövde verimini
önemli oranda artırdığı (P<0.05) belirlendi. Bitkide Ca, Mg, K, P, S, Na,
Mn, Zn, Cu ve B içerikleri ve bitki gövde kısmı ile topraktan S ve Mn alımının
önemli oranda arttığı tespit edilmiştir (P<0.01).
Kükürt Brassicaceae Brokoli Mangan Mineral konsantrasyonu Kükürt
Broccoli is a hardy vegetable that develops best during cool seasons of
the year. For efficient growth, broccoli has a moderate to high fertility
requirement. Sulphur deficiency is known to occur in brassica crops and Mn
deficiency and toxicity has also been observed in these plants. Mn functions
primarily as part of enzyme systems in plants. It activates several important
metabolic reactions and plays a direct role in photosynthesis by aiding
chlorophyll synthesis. However,
insufficient information is available on the mineral content of this product
and how fertilization might influence it. For this
purpose, a greenhouse experiment was conducted in Konya to evaluate the
influence of different Mn and S fertilizer doses on the productivity and
element content of broccoli. The influence of Mn and S (0-0,3- 0,6- 1,2- 2,4 kg Mn /da and 0-4-8 kg S/da applications) on the
mineral content of broccoli sprouts (Brassica
oleraceae var. italica cv.) was determined in this study. In the
experiment carried out under controlled conditions, plant height, leaf surface
area and plant shoot fresh weight were determined in the plants. After the
harvest yield, mineral concentrations (S, Mn, Fe, Zn, Cu, P, K, Ca, Mg, N) of
broccoli plants were analyzed. S and Mn applications had positive effects on shoot
fresh yield and especially at the dose of 8 kg S/da application significantly
increased shoot fresh yield (P<0.05), plant Ca, Mg, K, P, S, Na, Mn, Zn, Cu,
and B contents, and the amount of S and Mn uptake by shoot from the soil (P<0.01).
Sulphur Brassicaceae Broccoli Manganese Mineral concentration Sulphur
Konular | Mühendislik |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Aralık 2017 |
Kabul Tarihi | 10 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.