Likopen
ve C vitamini, domateste iki hayati bileşendir. Bu bileşenlerin yaygın
parçalama yöntemleri ile analitik olarak ölçülmesi pahalı ve zaman alıcıdır. Bu
çalışmada, 930-1650nm aralığında yakın kızılötesi (NIR) spektroskopi kullanımı,
bütün haldeki Newton çeşidi domateslerinin likopen ve C vitamini içeriğini
ölçmek için değerlendirilmiştir. Spektral verilere dayanan ve yaygın parçalama yöntemleri
ile elde edilen analitik ölçümlere dayanan tahmin modelleri geliştirmek için,
kısmi en küçük kareler (PLS) regresyonu kullanılmıştır. Modellemeden önce,
spektrumdaki alakasız verileri azaltmak için bazı ön işleme teknikleri de
kullanılmıştır. Modellerin tahmin doğruluğu, çapraz doğrulama karekök kare
hatası (RMSECV), korelasyon katsayısı (rcv) ve rezidüel tahmin sapması (RPD) kullanılarak değerlendirilmiştir. Likopen ve C vitamini içeriği için en
iyi tahmin modelleri, sırasıyla RMSECV değeri 2.256 µg/g ve 1.087 mg/100g; 0.8v
ve 0.818 rcv ve 1.835 ve 1.701 RPD olarak bulunmuştur. Sonuçlar, NIR
spektroskopisinin, bütün haldeki domatesin sırasıyla likopen ve C vitamini
içeriklerini, iyi ve adil bir doğrulukla tahmin edebileceğini göstermektedir.
Lycopene and vitamin C are two vital compositions of tomatoes.
Analytical quantification of these components using common destructive methods is
expensive and time consuming. In this study, the feasibility of using near-infrared
(NIR) spectroscopy at the range of 930-1650nm was assessed to measure the
lycopene and vitamin C contents of intact cv. Newton tomatoes. To develop
prediction models based on spectral data and analytical measurements achieved
using common destructive methods, partial least squares (PLS) regression was utilized.
Before modeling, some pre-processing techniques were also used to reduce the irrelevant
data from the spectra. The prediction accuracy of the models was evaluated using
root mean square error of cross validation (RMSECV), correlation coefficient (rcv)
and residual predictive deviation (RPD). The best prediction models had RMSECV
of 2.256 µg g-1 and 1.087 mg 100g-1, rcv of
0.840 and 0.818, and RPD of 1.835 and 1.701 for lycopene and vitamin C contents,
respectively. Results indicated that NIR spectroscopy can predict the lycopene
and vitamin C contents of tomato non-destructively with good and fair accuracy,
respectively.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2018 |
Kabul Tarihi | 24 Ekim 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.