Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Determination of Pesticide Residues in Seedless Table Grapes

Yıl 2018, , 444 - 447, 31.12.2018
https://doi.org/10.29133/yyutbd.453960

Öz

Today, pesticides are
used extensively in different stages of agricultural production and post-harvest
storage. Pesticides help control a wide variety of harmful insect and plant
diseases and therefore increase productivity. However, these harmful chemicals
pollute the various foods during both production and storage, and continue with
the food chain, causing serious health problems in the human body. Toxicity of
these compounds requires monitoring of pesticide residues in food products to
assess pesticide exposure in foodstuffs. In this study, 60 seedless grape
samples obtained from local markets in Hatay were examined for 80 pesticide
residues. The samples were prepared according to QUECHERS method and analyzed
in LC-MS / MS. In seedless grapes; carbendazim, azoxystrobin, cypermethrin, cyprodinil,
metalaxyl, chlorpyrifos, myclobutanil, fludioxonil, dimethomorph and imazalil
residues have been detected. Carbendazim and imazalil amounts determined in 9
samples exceed the maximum residue limits.

Kaynakça

  • Anonim (2016). Türk Gıda Kodeksi Pestisitlerin Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliği. Resmi Gazete, sayı: 29899.
  • Anonim (2017). OIV Statistical report on World Vitiviniculture. http://www.oiv.int/public/medias/5479/oiv-en-bilan-2017.pdf (Erişim tarihi: 08 Ağustos, 2018).
  • Arslan S (2016). Üzüm Raporu 2015. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, TEPGE Yayın no:268, ISBN:978-605-9175-41-8.
  • Aydın B, Kiracı MA, Aktürk D, Özkan E, Hurma H (2017). Üzüm Üretiminde İyi Tarım Uygulamalarının Ekonomik Analizi: Trakya Bölgesi Örneği. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 4(4): 402–408.
  • Bakırcı GT, DBY Acay, Bakırcı F, Semih Ötleş S (2014). Pesticide residues in fruits and vegetables from the Aegean region, Turkey. Food Chemistry, 160:379–392. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2014.02.051
  • Cesnik HB, Gregorcic A, Cus F (2008). Pesticide residues in grapes from vineyards included in integrated pest management in Slovenia, Food Additives and Contaminants, 25:4, 438-443.
  • Lehotay SJ (2007). Determination of pesticide residues in foods by acetonitrile extraction and partitioning with magnesium sulfate: Collaborative study. J AOAC Int 90:485–520
  • Sırlı BA, Peşkircioğlu M, Torunlar H, Özaydın KA, Mermer A, Kader S, Tuğaç MG, Aydoğmuş O, Emeklier Y, Yıldırım YE, Kodal S (2015). Türkiye’de Üzüm (Vitis spp.) Yetiştirmeye Uygun Potansiyel Alanların Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) Teknikleri Kullanılarak İklim ve Topoğrafya Faktörlerine Göre Belirlenmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 24 (1):56-64.
  • Şensoy RİG, Ersayar L, Doğan A (2017). Van İlinde Satılmakta Olan Yaş ve Kuru Üzümler İle Salamura Asma Yapraklarında Pestisit Kalıntı Miktarlarının Belirlenmesi. YYÜ Tarım Bilimleri Dergisi, 27(3): 436-446.
  • Turgut C, •Örnek H,• Cutright TJ (2011). Determination of pesticide residues in Turkey’s table grapes: the effect of integrated pest management, organic farming, and conventional farming. Environ Monit Assess, 173:315–323. DOI 10.1007/s10661-010-1389-4.

Çekirdeksiz Sofralık Üzümlerde Pestisit Kalıntılarının Belirlenmesi

Yıl 2018, , 444 - 447, 31.12.2018
https://doi.org/10.29133/yyutbd.453960

Öz

Günümüzde pestisit olarak isimlendirilen zirai
ilaçlar, tarımsal üretimin farklı aşamalarında ve hasat sonrası depolamada çok
yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Pestisitler, çok çeşitli zararlı böcek ve bitki
hastalıklarının kontrolünü sağlayarak verimliliği arttırır. Ancak, bu zararlı
kimyasallar, hem üretim hem de depolama sırasında çeşitli gıdalara bulaşmakta,
gıda zinciriyle devam ederek insan vücudunda ciddi sağlık problemlerine neden
olmaktadırlar. Bu bileşiklerin toksisitesi, gıda maddelerindeki pestisit
maruziyetini değerlendirmek için gıda ürünlerindeki pestisit kalıntılarının
izlenmesini gerektirmektedir. Bu çalışmada, Hatay’da
yerel marketlerden temin edilen 60 adet çekirdeksiz üzüm numunesi 80 adet
pestisit kalıntısı bakımından incelenmiştir. Numuneler QUECHERS yöntemine göre
hazırlanmış ve LC-MS/MS cihazında analiz edilmiştir. Yapılan analizlerde carbendazim,
azoxystrobin, cypermetrin, cyprodinil, metalaxyl, chlorpyrifos, myclobutanyl,
fludioxonil, dimethomorph, dithiocarbamate ve imazalil
kalıntıları tespit edilmiştir. 9 numunede tespit edilen Carbendazim ve imazalil
miktarları, maksimum kalıntı limitlerini aşmaktadır.

Kaynakça

  • Anonim (2016). Türk Gıda Kodeksi Pestisitlerin Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliği. Resmi Gazete, sayı: 29899.
  • Anonim (2017). OIV Statistical report on World Vitiviniculture. http://www.oiv.int/public/medias/5479/oiv-en-bilan-2017.pdf (Erişim tarihi: 08 Ağustos, 2018).
  • Arslan S (2016). Üzüm Raporu 2015. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, TEPGE Yayın no:268, ISBN:978-605-9175-41-8.
  • Aydın B, Kiracı MA, Aktürk D, Özkan E, Hurma H (2017). Üzüm Üretiminde İyi Tarım Uygulamalarının Ekonomik Analizi: Trakya Bölgesi Örneği. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 4(4): 402–408.
  • Bakırcı GT, DBY Acay, Bakırcı F, Semih Ötleş S (2014). Pesticide residues in fruits and vegetables from the Aegean region, Turkey. Food Chemistry, 160:379–392. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2014.02.051
  • Cesnik HB, Gregorcic A, Cus F (2008). Pesticide residues in grapes from vineyards included in integrated pest management in Slovenia, Food Additives and Contaminants, 25:4, 438-443.
  • Lehotay SJ (2007). Determination of pesticide residues in foods by acetonitrile extraction and partitioning with magnesium sulfate: Collaborative study. J AOAC Int 90:485–520
  • Sırlı BA, Peşkircioğlu M, Torunlar H, Özaydın KA, Mermer A, Kader S, Tuğaç MG, Aydoğmuş O, Emeklier Y, Yıldırım YE, Kodal S (2015). Türkiye’de Üzüm (Vitis spp.) Yetiştirmeye Uygun Potansiyel Alanların Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) Teknikleri Kullanılarak İklim ve Topoğrafya Faktörlerine Göre Belirlenmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 24 (1):56-64.
  • Şensoy RİG, Ersayar L, Doğan A (2017). Van İlinde Satılmakta Olan Yaş ve Kuru Üzümler İle Salamura Asma Yapraklarında Pestisit Kalıntı Miktarlarının Belirlenmesi. YYÜ Tarım Bilimleri Dergisi, 27(3): 436-446.
  • Turgut C, •Örnek H,• Cutright TJ (2011). Determination of pesticide residues in Turkey’s table grapes: the effect of integrated pest management, organic farming, and conventional farming. Environ Monit Assess, 173:315–323. DOI 10.1007/s10661-010-1389-4.
Toplam 10 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Yasin Yakar 0000-0003-3297-3379

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2018
Kabul Tarihi 2 Kasım 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018

Kaynak Göster

APA Yakar, Y. (2018). Çekirdeksiz Sofralık Üzümlerde Pestisit Kalıntılarının Belirlenmesi. Yuzuncu Yıl University Journal of Agricultural Sciences, 28(4), 444-447. https://doi.org/10.29133/yyutbd.453960

Creative Commons License
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.