Research Article

Bazı Pestisit Uygulamalarından Sonra Toprakta Hedef Olmayan Nematod, Bakteri ve Mikrofungus Popülasyonlarının Değişimi

Volume: 30 Number: 2 June 30, 2020
EN TR

Bazı Pestisit Uygulamalarından Sonra Toprakta Hedef Olmayan Nematod, Bakteri ve Mikrofungus Popülasyonlarının Değişimi

Öz

Tarımsal alanlar, insan müdahalesi ile kimyasal girdilerin olduğu önemli ekolojik ortamlardır. Bu ortamların varlığı, insanlar için önemli olduğu kadar ortamı paylaşan diğer canlılar için de önemlidir. Bu araştırma, Bitlis İli tarımsal alanlarında yaygın kullanılan Satellite 20 WP, Status 330 E, Pesos 100 EC ve Pentran 22 E pestisitlerinin hedef olmayan topraktaki nematod, aerobik mezofilik bakteri, mikrofungus popülasyonları ve toprak pH’sına etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma, in-vitro şartlarında tekrarlı ölçümlerde varyans analizi yöntemine göre altı tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Yapılan varyans analizlerine göre Periyot×Uygulama interaksiyonlarının sırasıyla pH, bitki paraziti ve fungivor nematodlar için önemli olduğu (P=0.007; P=0.008; P=0.000), omnivor-avcı, bakterivor ve toplam nematodlar için hem periyot (P=0.000; P=0.000; P=0.000) hem de pestisit uygulamalarının ana etkisinin istatistiksel olarak önemli olduğu (P=0.046; P=0.017; P=0.009) bulunmuştur. Profil analizlerine göre; pH'ın, özellikle Satellite 20 WP uygulamasında artış gösterdiği aerobik mezofilik bakteri sayısının, kontrolde artmasına karşın tüm pestisit uygulamalarında azalma gösterdiği; mikrofungus sayısının, Pesos 100 EC uygulamasında artış göstermesine karşın diğer uygulamalarda azaldığı; bitki paraziti, fungivor ve toplam nematod sayılarının tüm pestisit uygulamalarında azaldığı; omnivor-avcı ve bakterivor nematodların kısmen etkilendiği görülmüştür. Sonuç olarak; kullanılan pestisitlerin, dikkate alınan parametrelere göre olumlu ya da olumsuz etkisinin olduğu belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler

Thanks

Bu çalışmanın yürütülmesinde yardımcı olan Bitlis İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne, Prof. Dr. Mehmet MENDEŞ’e, Doç. Dr. Erdal SAKİN’e, Dr. Öğr. Üyesi Emre DEMİRER DURAK’a, Dr. Öğr. Üyesi Mehmet YILMAZ’a ve yüksek lisans öğrencisi Emrullah URGAN’a çok teşekkür ederiz.

References

  1. AL-Ani, M. A., Hmoshi, R. M., Kanaan, I. A., & Thanoon, A. A. (2019). Effect of pesticides on soil microorganisms. In Journal of Physics: Conference Series (Vol. 1294, No. 7, p. 072007). IOP Publishing
  2. Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, https://cevreselgostergeler.csb.gov.tr/tarim-ilaci-pestisit-kullanimi-i-85834, Erişim tarihi: 2.10.2019.
  3. Bitlis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü. Bitlis ilinin tarımsal yapısı. https://bitlis.tarimorman.gov.tr/Menu/18/Ilimizin-Tarimsal-Yapisi (Erişim tarihi: 20.04.2019).
  4. Arora, S., & Sahni, D. (2016). Pesticides effect on soil microbial ecology and enzyme activity-An overview. Journal of Applied and Natural Science, 8(2), 1126-1132.
  5. Arora, S., Arora, S., Sahni, D., Sehgal, M., Srivastava, D. S., & Singh, A. (2019). Pesticides use and its effect on soil bacteria and fungal populations, microbial biomass carbon and enzymatic activity. Curr Sci, 116(4), 643-649.
  6. Baermann, G. (1917). Eine einfache Methode zur Auffindung von Ancylostomum (Nematoden) Larven in Erdproben. Geneeskd Tijdschr Ned Indie, 57: 131-137.
  7. Benson, H. J. (2001). Microbiological applications: A laboratory manual in general microbiology. Harold J. Benson. USA: The McGraw−Hill Companies. pp. 203.
  8. Bouyoucos, G.J., (1951). A calibration of the hydrometer method for making mechanical analyses of soils. Agronomy Journal, 43: 434-438.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Agricultural Engineering (Other)

Journal Section

Research Article

Publication Date

June 30, 2020

Submission Date

February 14, 2020

Acceptance Date

May 11, 2020

Published in Issue

Year 2020 Volume: 30 Number: 2

APA
Güven, A., & Koç, İ. (2020). Bazı Pestisit Uygulamalarından Sonra Toprakta Hedef Olmayan Nematod, Bakteri ve Mikrofungus Popülasyonlarının Değişimi. Yuzuncu Yıl University Journal of Agricultural Sciences, 30(2), 252-265. https://doi.org/10.29133/yyutbd.689385

Cited By

Creative Commons License
Yuzuncu Yil University Journal of Agricultural Sciences by Van Yuzuncu Yil University Faculty of Agriculture is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.