Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Van İli İpekyolu İlçesinde Üretilen Yonca Kuru Otunun Hasattan Depolamaya Kadar Besin Madde Kompozisyon Düzeyindeki Değişimin İncelenmesi

Yıl 2021, , 121 - 132, 30.03.2021
https://doi.org/10.29133/yyutbd.833824

Öz

Bu çalışmada, Van ili İpekyolu ilçesine bağlı farklı köylerde üretimi yapılan yoncanın hasattan depolanıncaya kadar geçen süreçteki besin madde değişimleri incelenmiştir. Araştırma alanı olarak 208 işletme içerisinden tabakalı tesadüfî örnekleme yöntemi ile 30 işletme belirlenmiştir. Karagündüz köyünde hasat edilen yoncaların ortalama kuru madde miktarı % 40.90 olup Ağzıkara köyü hariç diğer köylere göre yüksek bulunmuştur (P<0.05). Hasat sonrası kapalı ortamda kurutulan yoncaların ortalama ham protein (HP) içeriği % 15.30 iken, bu değer tarlada kurutma sonrasında % 12.67’ye, depolamada ise % 11.82’ye düşmüştür (P<0.05). Hasat sonrası kapalı ortamda kurutulan yoncaların ortalama % 9.89 olan Asit Deterjan Lignin (ADL) içerikleri, depolamada % 11.61’e yükselmiştir (P<0.05). Hasat sonrası kapalı ortamda kurutulan yoncaların ortalama % 140.86 olan toplam karoten ve % 1.66 olan kalsiyum içerikleri tarlada kurutma ve depolamada düşmüştür (P<0.05). Hasatta, tarlada kurutmadan sonra ve depolama sürecinde alınan yonca kuru otu örneklerinde Aflatoksin B1, B2, G1 ve G2’ ye rastlanılmamıştır. Sonuç olarak, hasatla birlikte yoncanın HP, Ca ve toplam karoten düzeylerinde bir miktar kayıplar görülmekle birlikte, yemlerde aflatoksin düzeyine rastlanılmaması yem kalitesi açısından önemli bir sonuç olarak görülmektedir.

Destekleyen Kurum

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Başkanlığı

Proje Numarası

FYL-2018-7198 numaralı Yüksek Lisans Tez Projesi

Teşekkür

TYL-2019-8569 proje numarası ile bu çalışmayı destekleyen Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Başkanlığı’na ve danışman hocam Murat DEMİREL ile Sibel ERDOĞAN’a teşekkür ederiz.

Kaynakça

  • Adıyaman, E., Ayhan, V., 2016. Investigation of feed value of alfalfa (Medicago sativa L.) harvested of diffrent maturity stages. Legume Research, 39(2): 237-247.
  • Arıkan, L., Çevik, D., 2012. Aflatoksinler ve süt teknolojisindeki önemi. III. Süt ve Süt Hayvancılığı Öğrenci Kongresi. 21 Mayıs 2012, Aksaray. 71-76.
  • AOAC, 1990. Association of Official Analtical Chemists. Officials Methods of Analysis, 15th print. Washington, DC. 1:69-79.
  • AOAC, 2005. AOAC Official Method 2003.02. Aflatoxin B1 in Cattle Feed. Officials Methods of Analysis AOAC International, Gaitshersburg, MD.
  • Bastaban, S., Erkmen, Y., Nalbant, M., 1983. Köy koşullarında yoncanın depolanması ve depolama süresince oluşan ham protein kayıpları üzerinde bir araştırma. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 15(3-4):47-54.
  • Basmacıoğlu, H., Ergül, M., 2003. Yemlerde bulunan toksinler ve kontrol yolları. Hayvansal Üretim, 44(1): 9-17. Bilal, T., Aksakal Hilkat, D., Sünnetci, S., Keser, O., Eseceli, H., 2014. Detection of aflatoxin, zearalenone and deoxynivalenol in some feed and feedstuffs in Turkey. Pakistan Veterinary Journal, 34(4):459-463.
  • Canbolat, Ö., Karaman, Ş., 2009. Bazı baklagil kaba yemlerinin in vitro gaz üretimi, organik madde sindirimi, nispi yem değeri ve metabolik enerji içeriklerinin karşılaştırılması. Ankara Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 15(2):188-195.
  • Cruz-Monterrosa, R. G., Ramírez-Bribiesca, J. E., Guerrero Legarreta, M. J., Hernández-Mendo, O., 2011. Carotenoids digestion in African stargrass (Cynodon plectostachyus) determined wıth in situ techniques in cattle. Tropical and Subtropical Agroecosystems, 14: 1011-1017.
  • Demirel, M., Yıldırım, A., 2000. Van yöresinde yetiştirici şartlarında depolanan kaba yemlerde aflatoksin oluşumunun saptanması. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 10(1):77-83.
  • Deniz, S., Denek, N., Karslı, M.A., Yumak, H., Nursoy, H., 2000. Farklı batözlerle öğütmenin kaba yemlerin besin madde içeriği ile yem tüketimi ve sindirilme derecesine etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 11(2):82-86.
  • Dumlu Gül, Z., Tan, M., Fayetörbay Kaynar, D., Kharazmi, K., 2015. Effects of some additives, harvest stage and wilting on quality characteristics of alfalfa silage. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 46 (2): 113-118.
  • Engin, B., Mut, H., 2018. Bazı yonca (Medicago sativa L.) çeşitlerinin nispi yem değerleri ile kimi mineral madde içeriklerinin biçim sıralarına göre değişimi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 15(2):119-127.
  • Erkan, O., O., Orhan, F., Budak, H. Şengül, 1991. Aşağı Mardin-Ceylanpınar ovalarındaki tarım işletmelerinin ekonomik analizi ve ileriye dönük planlaması, Doğa Tr. Journal of Agriculture and Forestry, 15:58-67.
  • Fan, W., Ge, G., Liu, Y., Liu, W., W. L., Jia, Y., 2018. Proteomics integrated with metabolomics: analysis of the internal causes of nutrient changes in alfalfa at different growth stages. BMC Plant Biology, 18(78):1-15.
  • Güngör, T., Başalan, M., Aydoğan, İ., 2008. Kırıkkale yöresinde üretilen bazı kaba yemlerde besin madde miktarları ve metabolize olabilir enerji düzeylerinin belirlenmesi. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 55:111-115.
  • Hashemi, M., 2016. Aflatoxin B1 levels in feedstuffs from dairy cow farms in south of Iran. Food and Agricultural Immunology, 27(2):251-258.
  • Kamalak, A., Canbolat, Ö., Şahin, M., Gürbüz, Y., Özköse, E., Özkan, C.O., 2005. The effect of polyethylene glycol (PEG 8000) supplementation on in vitro gas production kinetics of leaves from tannin containing trees. South African Journal of Animal Science, 35(4):229-237.
  • Karabulut, A., Canbolat, Ö., 2005. Yem Değerlendirme ve Analiz Yöntemleri. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 2.05.048.0424. 515s
  • Kim, J. D., Kwon, C. H., Kim, H. J., Kim, M. G., 2004. Effect of species and tedding frequency on the quality of annual legume hay in spring. J. Anim. Sci. and Technol., 46(3): 451-458.
  • Komarek, R.J., Komarek, A.R., Layton, B., 2004. Chapter 4. Evaluation of the rapid high temparature extraction of feeds, foods and oil seeds by the ANKOMXT20 fat analyzer to the determine crude fat content. Oil Extraction and Analysis. AOCS Press. 41-68.
  • Kutlu H. R., 2008 Yem Değerlendirme Ve Analiz Yöntemleri. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Adana.68. Nascimento. J. M., Costa, C., Silveira, A. C., Mário Arrigoni, B., 2000. Haying method and storage length effects on chemical composition and mold. Rev. Bras. Zootechnia, 29(3):669-677.
  • Neres, M., Castagnara, D., Mesquita, E. E., Zambom, M. A., 2010. Production of alfalfa hay under different drying methods. Revista Brasileira de Zootecnia, 39(8):1676-1683.
  • Oktay, E., Olgun, H., Ünal, S., 1984. Çeşitli koşullarda kurutulan yoncanın besin değerleri kaybı üzerinde bir araştırma. Lalahan Zootekni Araştırma Enst. Derg, 24(1-4): 3-14.
  • Özyiğit, Y., Bilgen, M., 2006. Bazı baklagiller yem bitkilerinde farklı biçim dönemlerinin bazı kalite faktörleri üzerine etkisi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 19(1): 29-43.
  • Park, Y. W., Anderson, M. J., Walters, J. L., Mahoney, A. W., 1983. Effects of processing methods and agronomic variables on carotene contents in forages and predicting carotene in alfalfa hay with near-infrared-reflectance spectroscopy. Journal of Dairy Science, 66:235-245.
  • SAS, 2014. SAS/STAT User’ Guide: Statistics. Hangen and Enhanced, Version 9.4, SAS, Inst. Inc. Cary, N.C. USA.
  • Stancher, B., Zonta. F., 1982. High-performance liquid chromatographic determination of carotene and vitamin A and its geometric isomers in foods : Applications of cheese analysis. Journal of Chromatography A, 238: 217-225.
  • Stavarache, M., Samuıl, C., 2015. The productivity and quality of alfalfa (Medicago sativa L.) in Romanian forest steppe . Not Bot Horti Agrobo, 43(1):179-185.
  • Turan, N., 2010. Bazı Yonca (Medicago Sativa L.) Çeşitlerinin Farklı Ekim Zamanlarında Verim ve Verim Unsurlarının Belirlenmesi Üzerinde Bir Araştırma (doktora tezi- basılmamış). Yüzüncü Yıl Üniversitesi fen Bilimleri Enstitüsü, Van.
  • Ünalp, A, E., 2014. Farklı Gelişme Dönemleri ve Biçim Sıralarında Yonca (Medicago Sativa L.) Kuru Otunun Ham Protein, Selüloz ve Bazı Mikrobiyolojik Özelliklerinin Belirlenmesi (yüksek lisans tezi, basılmamış). Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tekirdağ.
  • Van Soest, P., J., Robertson, J., B., Lewıs. B., A., 1991 Methods for Dietary Fiber, Neutral Detergent Fiber, and Nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science, 74(10):3583-3597.

Investigation of the Change in Nutrient Composition Level of Alfalfa Hay Cultivated in İpekyolu District of Van Province from Harvest to Storage

Yıl 2021, , 121 - 132, 30.03.2021
https://doi.org/10.29133/yyutbd.833824

Öz

In this study, the nutrient changes of the alfalfa hay from harvesting to storage period produced in different villages of the İpekyolu District of Van was examined. 208 enterprises cultivated alfalfa was determined as the research areas and 30 enterprises were selected by stratified random sampling method. The average dry matter content of alfalfa hay harvested in Karagündüz village was 40.90 % and was higher than other villages except Ağzıkara village (P <0.05). While the average crude protein (HP) content of alfalfa hay dried in a closed environment after harvest was 15.30%, this value decreased to 12.67 % after drying in the field and to 11.82 % in storage (P <0.05). While the average Acid Detergent Lignin (ADL) contents were 9.89 % at the time of alfalfa hay dried in a closed environment, this rate increased to 11.61 % during storage (P <0.05). Although the total carotene content and calcium content at the time of alfalfa hay dried in a closed environment were 140.86% and 1.66% respectively, this level decreased after drying in the field and after storage (P <0.05). Aflatoxin B1, B2, G1 and G2 were not found in alfalfa hay samples during harvesting, drying and storage periods times. As a result, although some losses were observed in HP, Ca and total carotene levels of alfalfa with the harvest, not finding aflatoxin levels in feeds is seen as an important result in terms of feed quality

Proje Numarası

FYL-2018-7198 numaralı Yüksek Lisans Tez Projesi

Kaynakça

  • Adıyaman, E., Ayhan, V., 2016. Investigation of feed value of alfalfa (Medicago sativa L.) harvested of diffrent maturity stages. Legume Research, 39(2): 237-247.
  • Arıkan, L., Çevik, D., 2012. Aflatoksinler ve süt teknolojisindeki önemi. III. Süt ve Süt Hayvancılığı Öğrenci Kongresi. 21 Mayıs 2012, Aksaray. 71-76.
  • AOAC, 1990. Association of Official Analtical Chemists. Officials Methods of Analysis, 15th print. Washington, DC. 1:69-79.
  • AOAC, 2005. AOAC Official Method 2003.02. Aflatoxin B1 in Cattle Feed. Officials Methods of Analysis AOAC International, Gaitshersburg, MD.
  • Bastaban, S., Erkmen, Y., Nalbant, M., 1983. Köy koşullarında yoncanın depolanması ve depolama süresince oluşan ham protein kayıpları üzerinde bir araştırma. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 15(3-4):47-54.
  • Basmacıoğlu, H., Ergül, M., 2003. Yemlerde bulunan toksinler ve kontrol yolları. Hayvansal Üretim, 44(1): 9-17. Bilal, T., Aksakal Hilkat, D., Sünnetci, S., Keser, O., Eseceli, H., 2014. Detection of aflatoxin, zearalenone and deoxynivalenol in some feed and feedstuffs in Turkey. Pakistan Veterinary Journal, 34(4):459-463.
  • Canbolat, Ö., Karaman, Ş., 2009. Bazı baklagil kaba yemlerinin in vitro gaz üretimi, organik madde sindirimi, nispi yem değeri ve metabolik enerji içeriklerinin karşılaştırılması. Ankara Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 15(2):188-195.
  • Cruz-Monterrosa, R. G., Ramírez-Bribiesca, J. E., Guerrero Legarreta, M. J., Hernández-Mendo, O., 2011. Carotenoids digestion in African stargrass (Cynodon plectostachyus) determined wıth in situ techniques in cattle. Tropical and Subtropical Agroecosystems, 14: 1011-1017.
  • Demirel, M., Yıldırım, A., 2000. Van yöresinde yetiştirici şartlarında depolanan kaba yemlerde aflatoksin oluşumunun saptanması. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 10(1):77-83.
  • Deniz, S., Denek, N., Karslı, M.A., Yumak, H., Nursoy, H., 2000. Farklı batözlerle öğütmenin kaba yemlerin besin madde içeriği ile yem tüketimi ve sindirilme derecesine etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 11(2):82-86.
  • Dumlu Gül, Z., Tan, M., Fayetörbay Kaynar, D., Kharazmi, K., 2015. Effects of some additives, harvest stage and wilting on quality characteristics of alfalfa silage. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 46 (2): 113-118.
  • Engin, B., Mut, H., 2018. Bazı yonca (Medicago sativa L.) çeşitlerinin nispi yem değerleri ile kimi mineral madde içeriklerinin biçim sıralarına göre değişimi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 15(2):119-127.
  • Erkan, O., O., Orhan, F., Budak, H. Şengül, 1991. Aşağı Mardin-Ceylanpınar ovalarındaki tarım işletmelerinin ekonomik analizi ve ileriye dönük planlaması, Doğa Tr. Journal of Agriculture and Forestry, 15:58-67.
  • Fan, W., Ge, G., Liu, Y., Liu, W., W. L., Jia, Y., 2018. Proteomics integrated with metabolomics: analysis of the internal causes of nutrient changes in alfalfa at different growth stages. BMC Plant Biology, 18(78):1-15.
  • Güngör, T., Başalan, M., Aydoğan, İ., 2008. Kırıkkale yöresinde üretilen bazı kaba yemlerde besin madde miktarları ve metabolize olabilir enerji düzeylerinin belirlenmesi. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 55:111-115.
  • Hashemi, M., 2016. Aflatoxin B1 levels in feedstuffs from dairy cow farms in south of Iran. Food and Agricultural Immunology, 27(2):251-258.
  • Kamalak, A., Canbolat, Ö., Şahin, M., Gürbüz, Y., Özköse, E., Özkan, C.O., 2005. The effect of polyethylene glycol (PEG 8000) supplementation on in vitro gas production kinetics of leaves from tannin containing trees. South African Journal of Animal Science, 35(4):229-237.
  • Karabulut, A., Canbolat, Ö., 2005. Yem Değerlendirme ve Analiz Yöntemleri. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 2.05.048.0424. 515s
  • Kim, J. D., Kwon, C. H., Kim, H. J., Kim, M. G., 2004. Effect of species and tedding frequency on the quality of annual legume hay in spring. J. Anim. Sci. and Technol., 46(3): 451-458.
  • Komarek, R.J., Komarek, A.R., Layton, B., 2004. Chapter 4. Evaluation of the rapid high temparature extraction of feeds, foods and oil seeds by the ANKOMXT20 fat analyzer to the determine crude fat content. Oil Extraction and Analysis. AOCS Press. 41-68.
  • Kutlu H. R., 2008 Yem Değerlendirme Ve Analiz Yöntemleri. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Adana.68. Nascimento. J. M., Costa, C., Silveira, A. C., Mário Arrigoni, B., 2000. Haying method and storage length effects on chemical composition and mold. Rev. Bras. Zootechnia, 29(3):669-677.
  • Neres, M., Castagnara, D., Mesquita, E. E., Zambom, M. A., 2010. Production of alfalfa hay under different drying methods. Revista Brasileira de Zootecnia, 39(8):1676-1683.
  • Oktay, E., Olgun, H., Ünal, S., 1984. Çeşitli koşullarda kurutulan yoncanın besin değerleri kaybı üzerinde bir araştırma. Lalahan Zootekni Araştırma Enst. Derg, 24(1-4): 3-14.
  • Özyiğit, Y., Bilgen, M., 2006. Bazı baklagiller yem bitkilerinde farklı biçim dönemlerinin bazı kalite faktörleri üzerine etkisi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 19(1): 29-43.
  • Park, Y. W., Anderson, M. J., Walters, J. L., Mahoney, A. W., 1983. Effects of processing methods and agronomic variables on carotene contents in forages and predicting carotene in alfalfa hay with near-infrared-reflectance spectroscopy. Journal of Dairy Science, 66:235-245.
  • SAS, 2014. SAS/STAT User’ Guide: Statistics. Hangen and Enhanced, Version 9.4, SAS, Inst. Inc. Cary, N.C. USA.
  • Stancher, B., Zonta. F., 1982. High-performance liquid chromatographic determination of carotene and vitamin A and its geometric isomers in foods : Applications of cheese analysis. Journal of Chromatography A, 238: 217-225.
  • Stavarache, M., Samuıl, C., 2015. The productivity and quality of alfalfa (Medicago sativa L.) in Romanian forest steppe . Not Bot Horti Agrobo, 43(1):179-185.
  • Turan, N., 2010. Bazı Yonca (Medicago Sativa L.) Çeşitlerinin Farklı Ekim Zamanlarında Verim ve Verim Unsurlarının Belirlenmesi Üzerinde Bir Araştırma (doktora tezi- basılmamış). Yüzüncü Yıl Üniversitesi fen Bilimleri Enstitüsü, Van.
  • Ünalp, A, E., 2014. Farklı Gelişme Dönemleri ve Biçim Sıralarında Yonca (Medicago Sativa L.) Kuru Otunun Ham Protein, Selüloz ve Bazı Mikrobiyolojik Özelliklerinin Belirlenmesi (yüksek lisans tezi, basılmamış). Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tekirdağ.
  • Van Soest, P., J., Robertson, J., B., Lewıs. B., A., 1991 Methods for Dietary Fiber, Neutral Detergent Fiber, and Nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science, 74(10):3583-3597.
Toplam 31 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri, Hayvansal Üretim (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Emine Açıkgöz 0000-0002-9913-0352

Murat Demirel 0000-0002-2992-8393

Proje Numarası FYL-2018-7198 numaralı Yüksek Lisans Tez Projesi
Yayımlanma Tarihi 30 Mart 2021
Kabul Tarihi 20 Ocak 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021

Kaynak Göster

APA Açıkgöz, E., & Demirel, M. (2021). Van İli İpekyolu İlçesinde Üretilen Yonca Kuru Otunun Hasattan Depolamaya Kadar Besin Madde Kompozisyon Düzeyindeki Değişimin İncelenmesi. Yuzuncu Yıl University Journal of Agricultural Sciences, 31(1), 121-132. https://doi.org/10.29133/yyutbd.833824

Creative Commons License
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.