Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Mardin İlindeki Küçükbaş Hayvancılık İşletmelerinin Yapısal Durumu

Yıl 2021, , 898 - 905, 31.12.2021
https://doi.org/10.29133/yyutbd.925141

Öz

Bu çalışma, Mardin ilinde küçükbaş hayvancılık üreticilerinin sosyo-ekonomik özellikleri, desteklemelerden faydalanma durumları, birliğe üye olma durumları, hayvan sağlığı uygulamaları ve sorunlarını tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Çalışma 2019 yılı Şubat ve Haziran ayları arasında yürütülmüş olup araştırma materyalini Mardin ilinin 4 ilçesinde tabakalı tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilen 142 işletmede yapılan anket verileri oluşturmaktadır. Çalışmadan elde edilen veriler neticesinde işletmelerde ortalama 197.4 baş hayvan varlığı olduğu ve işletmelerin % 16.2’sinin hayvancılığı sadece ailenin hayvansal ürün ihtiyacını karşılamak amacıyla yaptığı tespit edilmiştir. İşletmelerde hayvan sayısı arttıkça bilgiye ulaşma isteği ve desteklemelerden faydalanma durumunda artış gözlenmiştir. Elde edilen sonuçlar neticesinde Mardin ilinde küçükbaş hayvancılık faaliyetlerinin gelişmesini önleyen en önemli faktörlerin başında yem giderlerinin yüksek olması ve çoban sıkıntısının geldiği belirlenmiş olup gençlerin hayvancılık faaliyetlerine yönlendirilmesi için çobanlık mesleğinin cazibeli hale getirilmesi önerilmiştir.

Destekleyen Kurum

Çukurova Üniversitesi

Proje Numarası

FDK-2018-10788

Kaynakça

  • Ata, N., & Yılmaz, H., (2015). Türkiye'de Uygulanan Hayvansal Üretimi Destekleme Politikalarının Süt Sığırcılığı İşletmelerine Yansımaları: Burdur İli Örneği. Sdu Journal of The Faculty of Agriculture/Sdü Ziraat Fakültesi Dergisi, 10(1).
  • Bakır, G., & Mikail, N., (2019). Siirt İlindeki Küçükbaş Hayvancılık İşletmelerinin Yapısal Durumu. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 50(1), 66-74.
  • Bilginturan, S., & Ayhan, V., (2008). Burdur İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Üyesi Keçicilik İşletmelerinin Yapısal Özellikleri ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma. SDÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 9(1),24-31.
  • Ceyhan, A., Şekeroğlu, A., Ünalan, A., Çınar, M., Serbester, U., Akyol, E., & Yılmaz, E., (2015). Niğde İli Koyunculuk İşletmelerinin Yapısal Özellikleri ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 18(2), 60-68.
  • Delgado, C., Rosegrant, M., Steinfeld, H., Ehui, S., & Courbois, C., (2001). Livestock to 2020:The nextfoodrevolution. Outlook on Agriculture, 30(1), 27-29.
  • Esin, A., Bakır, M. A., Aydın, C., & Gürbüzsel, E., (2001). Temel Örnekleme Yöntemleri (Taro Yamane’den Çeviri). Literatür Yayınları, İstanbul.
  • ESK, (2019). Et ve Süt Kurumu 2019 yılı Sektör Değerlendirme Raporu. https://www.esk.gov.tr/upload/Node/10255/files/2019_Yili_Sektor_Degerlendirme_Raporu.pdf (ErişimTarihi: 18.06.2020)
  • FAO, (2014). Food and Agriculture Organization of United Nations. Sustainable Livestock Production Systems. http://www.fao.org/livestock-systems/en/ (Erişim Tarihi: 16.09.2020)
  • FAO, (2019). Food and Agriculture Organization of United Nations. http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC (03.12.2020)
  • Karadaş, K., (2018). Şanlıurfa İlinde Koyunculuk İşletmelerinin Sosyo-Ekonomik Durumu: Siverek İlçesi Örneği. Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 7(2), 268-279.
  • Karakaya, E., & Kızıloğlu, S., (2014). Küçükbaş Hayvancılık İşletmelerinin Örgütlenme Yapısı Bingöl İli Örneği.Türk Tarım Ve Doğa Bilimleri Dergisi, 1(4), 552-560.
  • Karakuş, F., & Akkol, S., (2013). Van İli Küçükbaş Hayvancılık İşletmelerinin Mevcut Durumu ve Verimliliği Etkileyen Sorunların Tespiti Üzerine Bir Araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 18(1-2), 9-16.
  • Kır, S., (2010). Konya ili Karapınar ilçesi küçükbaş hayvancılık işletmelerinde çalışan kadınların bilgiye ulaşım düzeyleri ve yayım yaklaşımları (Doctoral dissertation), Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.Konya
  • Öğel, H., (2018). Şırnak İlinde Küçükbaş Yetiştiriciliğinin Ekonomik Yapısı ve Sorunları (Yüksek Lisans Tezi). Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü. Isparta.
  • Semerci, A., & Çelik, A.D., (2016). Türkiye’de Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliğinin Genel Durumu. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 21(2).
  • Thornton, P.K., (2010). Livestock Production: Recent Trends, Future Prospects. Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Sciences, 365(1554), 2853-2867.
  • TÜİK, (2020). Türkiye İstatistik Kurumu. Bitkisel ve Hayvansal Üretim Değerleri. http://www.tuik.gov.tr/UstMenu.do?metod=temelist (Erişim Tarihi : 04.03.2021)

Structural Situation of Small Ruminant Enterprises in Mardin Province

Yıl 2021, , 898 - 905, 31.12.2021
https://doi.org/10.29133/yyutbd.925141

Öz

The current study was undertaken to investigate the socio-economic characteristics, the situations of benefits from subsidies, the participation of union membership, and the animal care practices and problems of the small ruminants' farmers in Mardin. The study was conducted between February and June 2019 by analyzing self-reported questionnaire data involving 142 participant enterprises selected by stratified random sampling method in 4 districts of Mardin province. Analyzed data obtained from the study displayed that there was an average of 197.4 heads of animals in the enterprises, and 16.2% of the enterprises were engaged in livestock production only to meet their family needs. As the number of animals increased in the enterprises, the desire to reach the information and the situation of benefiting from the supports increased. Results obtained showed that the most important factors preventing the development of small ruminant farming activities in Mardin province were high feed costs and shepherd shortage. In line with this data, making the shepherding occupation attractive was suggested to tend young people to be employed in the small livestock-keeping activities.

Proje Numarası

FDK-2018-10788

Kaynakça

  • Ata, N., & Yılmaz, H., (2015). Türkiye'de Uygulanan Hayvansal Üretimi Destekleme Politikalarının Süt Sığırcılığı İşletmelerine Yansımaları: Burdur İli Örneği. Sdu Journal of The Faculty of Agriculture/Sdü Ziraat Fakültesi Dergisi, 10(1).
  • Bakır, G., & Mikail, N., (2019). Siirt İlindeki Küçükbaş Hayvancılık İşletmelerinin Yapısal Durumu. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 50(1), 66-74.
  • Bilginturan, S., & Ayhan, V., (2008). Burdur İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Üyesi Keçicilik İşletmelerinin Yapısal Özellikleri ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma. SDÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 9(1),24-31.
  • Ceyhan, A., Şekeroğlu, A., Ünalan, A., Çınar, M., Serbester, U., Akyol, E., & Yılmaz, E., (2015). Niğde İli Koyunculuk İşletmelerinin Yapısal Özellikleri ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 18(2), 60-68.
  • Delgado, C., Rosegrant, M., Steinfeld, H., Ehui, S., & Courbois, C., (2001). Livestock to 2020:The nextfoodrevolution. Outlook on Agriculture, 30(1), 27-29.
  • Esin, A., Bakır, M. A., Aydın, C., & Gürbüzsel, E., (2001). Temel Örnekleme Yöntemleri (Taro Yamane’den Çeviri). Literatür Yayınları, İstanbul.
  • ESK, (2019). Et ve Süt Kurumu 2019 yılı Sektör Değerlendirme Raporu. https://www.esk.gov.tr/upload/Node/10255/files/2019_Yili_Sektor_Degerlendirme_Raporu.pdf (ErişimTarihi: 18.06.2020)
  • FAO, (2014). Food and Agriculture Organization of United Nations. Sustainable Livestock Production Systems. http://www.fao.org/livestock-systems/en/ (Erişim Tarihi: 16.09.2020)
  • FAO, (2019). Food and Agriculture Organization of United Nations. http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC (03.12.2020)
  • Karadaş, K., (2018). Şanlıurfa İlinde Koyunculuk İşletmelerinin Sosyo-Ekonomik Durumu: Siverek İlçesi Örneği. Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 7(2), 268-279.
  • Karakaya, E., & Kızıloğlu, S., (2014). Küçükbaş Hayvancılık İşletmelerinin Örgütlenme Yapısı Bingöl İli Örneği.Türk Tarım Ve Doğa Bilimleri Dergisi, 1(4), 552-560.
  • Karakuş, F., & Akkol, S., (2013). Van İli Küçükbaş Hayvancılık İşletmelerinin Mevcut Durumu ve Verimliliği Etkileyen Sorunların Tespiti Üzerine Bir Araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 18(1-2), 9-16.
  • Kır, S., (2010). Konya ili Karapınar ilçesi küçükbaş hayvancılık işletmelerinde çalışan kadınların bilgiye ulaşım düzeyleri ve yayım yaklaşımları (Doctoral dissertation), Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.Konya
  • Öğel, H., (2018). Şırnak İlinde Küçükbaş Yetiştiriciliğinin Ekonomik Yapısı ve Sorunları (Yüksek Lisans Tezi). Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü. Isparta.
  • Semerci, A., & Çelik, A.D., (2016). Türkiye’de Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliğinin Genel Durumu. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 21(2).
  • Thornton, P.K., (2010). Livestock Production: Recent Trends, Future Prospects. Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Sciences, 365(1554), 2853-2867.
  • TÜİK, (2020). Türkiye İstatistik Kurumu. Bitkisel ve Hayvansal Üretim Değerleri. http://www.tuik.gov.tr/UstMenu.do?metod=temelist (Erişim Tarihi : 04.03.2021)
Toplam 17 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Tarım Politikaları
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Veysi Acıbuca 0000-0002-8478-7300

Dilek Bostan Budak 0000-0001-6318-698X

Proje Numarası FDK-2018-10788
Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2021
Kabul Tarihi 21 Kasım 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021

Kaynak Göster

APA Acıbuca, V., & Budak, D. B. (2021). Mardin İlindeki Küçükbaş Hayvancılık İşletmelerinin Yapısal Durumu. Yuzuncu Yıl University Journal of Agricultural Sciences, 31(4), 898-905. https://doi.org/10.29133/yyutbd.925141

Creative Commons License
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.