The response of the antioxidant enzymes to salt stress was studied in the eggplant genotypes. In this study, two salt-tolerant Burdur Bucak (BB) and Mardin Kızıltepe (MK); two salt-sensitive Giresun (Gi) and Artvin Hopa (AH), four of them belong to Solanum melongena L. species are landraces grown different parts of Turkey, and a salt tolerant wild species S. sisymbriifolium (SS) were used. The antioxidant activities of superoxide dismutase (SOD; EC 1.15.1.1), catalase (CAT; EC 1.11.1.6), ascorbate peroxidase (APX; EC 1.1.1.11) and glutathione reductase (GR; EC 1.6.4.2) enzymes were investigated in these salt-tolerant and sensitive genotypes grown in hydroponics culture. At the end of the study, it was determined that all of the antioxidant enzymes were very effective on the salt tolerance, and salt-tolerant eggplant genotypes were capable of using their antioxidant enzyme systems more actively than the salt-sensitive ones.
Antioxidative enzymes Hydroponic Eggplant Salt stress Seedlings
Patlıcanda antioksidant enzimlerin tuz stresine olan tepkileri çalışılmıştır. Çalışmada, Türkiyenin farklı bölgelerinde yetiştiriciliği yapılan Solanum melongena L türüne ait tuza tolerant olan Burdur Bucak (BB) ve Mardin Kızıltepe (MK) genotipleri ile tuza hassas Giresun (Gi) ve Artvin Hopa (AH) genotipleri ve yabani bir tür olan S. sisymbriifolium (SS) kullanılmıştır. Hidrofonik kültür ortamında tuz stresi altında genotiplerin, süperoksit dismutaz (SOD; EC 1.15.1.1), katalaz (CAT; EC 1.11.1.6), askorbat peroksidaz (APX; EC 1.1.1.11) ve glutatyon reduktaz (GR; EC 1.6.4.2) enzim aktiviteleri incelenmiştir. Araştırma sonucunda, antioksidant enzim aktivitelerinin tuza tolerans üzerinde çok etkili olduğu; tuzlu koşullarda yaşayabilen patlıcan genotiplerinin antioksidatif enzim sistemlerini duyarlı genotiplere göre çok daha aktif kullandıkları belirlenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 23 Sayı: 3 |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.