Konferans Bildirisi
BibTex RIS Kaynak Göster

The Effect of Fertilization on N, P, K Content and Uptake of Sugar Beet

Yıl 2001, Cilt: 11 Sayı: 1, 5 - 10, 01.03.2001

Öz

This study was carried out to determine the effect of nitrogen, phosphorus and potassium fertilization, (0,90,180 kg N/ha; 0,75,150 kg P2O5/ha; 0,50,100 kg K2O/ha) on the N, P, K content, N,P,K uptake and dry matter content of sugar beet in Van province. The results of experiment showed that dry matter and P content of sugar beet were decreased, while N content and N uptake of sugar beet were increased by nitrogenous fertilization. While P content and P uptake of sugar beet were increased, effect of nitrogen X phosphorus interaction on the P uptake was found significant. The independent effects of nitrogen, phosphorus and potassium fertilization were not observed on K content of sugar beet, but nitrogen X potassium interaction was found significant. 

Gübrelemenin Şeker Pancarının N, P, K İçeriği ve Alımına Etkisi

Yıl 2001, Cilt: 11 Sayı: 1, 5 - 10, 01.03.2001

Öz

Van koşullarında şeker pancarına, 0, 9, 18 kg N/da; 0, 7.5, 15 kg P2O5/da ve 0, 5, 10 kg K2O/da gübre uygulamalarının şeker pancarı kuru madde miktarı, N, P, K içeriği ve alımlarına etkileri araştırılmıştır. Sonuç olarak; Azotlu gübrelemenin etkisiyle şeker pancarının kuru madde miktarı, şeker oranı ile fosfor içeriği azalırken, azot içeriği ve alımı artmıştır. Fosforlu gübrelemenin etkisi ile pancar fosfor içeriği ve alımı artarken, fosfor alımında NXP interaksiyonu önemli bulunmuştur. Şeker pancarı potasyum içeriğine azot, fosfor ve potasyumlu gübrelemenin bağımsız etkileri gözlenememiş ancak NXK interaksiyon etkisi önemli olmuştur. Şeker pancarı dekardan artan azot dozları ile 23.16 ile 34.74 kg azot, artan fosfor dozlarıyla 3.08 ile 3.94 kg fosfor ve potasyum uygulamaları ile 26.45 ile 28.82 kg potasyum kaldırıldığı belirlenmiştir. 

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

K.m. Çimrin Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2001
Yayımlandığı Sayı Yıl 2001 Cilt: 11 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Çimrin, K. (2001). Gübrelemenin Şeker Pancarının N, P, K İçeriği ve Alımına Etkisi. Yuzuncu Yıl University Journal of Agricultural Sciences, 11(1), 5-10.

Creative Commons License
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.