Pomegranate production is progressively increasing in the Southeastern Anatolia Region in Turkey following the Southeastern Anatolia Project (GAP) stepping into action. Pomegranate species called ‘Katirbasi’ are abundantly grown in Adiyaman. The present study investigates the pomological properties of the fruits from ‘Katirbasi’, which are grown in different locations in Adıyaman, powegranate cultivar along with the changes observed in their physical and biochemical properties during storage. The pomegranate fruits of the ‘Katirbasi’ species harvested from similar orchards in Kahta and Gerger locations in Adiyaman were stored at 60 °C and 90 % humidity for 4 months in modified atmospheric containers. Several physical and biochemical properties of the fruits were determined prior to storage, 2 months into storage and at the end of the storage period (4 months). The highest pomegranate weight (505.7 g) and seed weight (0.57 g) were determined for the Gerger 2 type. A considerable reduction in the titratable acidity of all types and the highest titratable acidity value was determined for the Kahta 4. The peel color and the seed color of the pomegranates varied in a scale depending on the species. The total phenolic content and the antioxidant activity of the Gerger 4 pomegranates were considerably higher than those of the other pomegranates following the storage with the measurements as 99.04 mg GAE 100 ml-1 and 20.86 µmol TE/ml-1 respectively. The water soluble total dry matter content and the peel ho values were slightly reduced during storage whereas the peel C* value, total phenolic content and the antioxidant activity were slightly increased during storage. The results of the study indicated that the fruits of the ‘Katirbasi’ pomegranate species grown in different locations can be successfully stored for 4 months.
Güneydoğu Anadolu Bölgesinde nar üretimi, GAP projesinin devreye girmesiyle birlikte hızla artmaktadır. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan Adıyaman ilinde ‘Katırbaşı’ nar çeşitleri yaygın olarak yetiştirilmektedir. Bu çalışma, Adıyaman ilinin farklı lokasyonlarında yetiştirilen ‘Katırbaşı’ nar çeşidine ait meyvelerin pomolojik özellikleri ile depolama süresince fiziksel ve biyokimyasal özelliklerindeki değişimlerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Adıyaman ilinde Kahta ve Gerger lokasyonlarından hasat edilen ‘Katırbaşı’ nar çeşidinin meyveleri modifiye atmosfer (MA) ambalajlara yerleştirilerek 60oC sıcaklıkta ve % 90 oransal nemde 4 ay süreyle muhafazaya alınmıştır. Depoda 2 ve 4 ay süre ile muhafaza edilen nar örneklerinde bazı fiziksel ve biyokimyasal özellikler belirlenmiştir. En yüksek meyve ağırlığı (505.7 g) ve tane ağırlığı (0.57 g) Gerger 2’de yetiştirilen nar meyvelerinde bulunmuştur. Depolama sonunda tüm nar meyvelerinde titre edilebilir asit miktarında önemli bir azalış görülmüştür ve en yüksek titre edilebilir asit miktarı Kahta 4’de belirlenmiştir. Nar meyvelerinin kabuk ve tane rengi, çeşitlere göre önemli farklılıklar göstermiştir. ‘Gerger 4’ nar meyvelerinin toplam fenol miktarı (99.04 mg GAE/100 ml) ve antioksidan aktivitesi (20.85 µmol TE/ml), depolama süresince diğer narlara göre belirgin şekilde daha yüksek bulunmuştur. Depolama süresince suda çözünür kuru madde miktarında ve kabuk h° değeri hafif bir azalış, kabuk C* değeri, toplam fenol miktarı ve antioksidan aktivitesinde hafif bir artış gözlenmiştir. Çalışma sonuçları, farklı lokasyonlarda yetiştirilen ‛Katırbaşı’ nar meyvelerinin 4 ay süreyle başarıyla depolanabileceğini göstermiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | September 30, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 24 Issue: 3 |