Bu çalışma kavun (Magnum-F1), karpuz (Wonder-F1) ve yazlık kabak (Focus-F1) türlerine 2 farklı Arbusküler Mikorhizal Fungus (AMF), hümik asit (HA) ve peynir altı suyu (PAS) uygulamalarının bazı bitki gelişim özellikleri ile verim ve kalite üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Arazi koşullarında yürütülen denemede her üç sebze türü için 5 farklı uygulama [1-) Kontrol, 2-) AMF, 3-) AMF + PAS, 4-) AMF + HA ve 5-) AMF+ PAS+HA] tesadüf blokları deneme desenine göre 4 tekerrürlü olarak denenmiştir. Kavunda uygulamaların istatistiki olarak ortalama verim (2843-4124 kg/da) ve ortalama yan kol uzunluğu (cm) üzerine etkisi önemli bulunmuştur. Karpuzda ortalama verim (5146-8658 kg/da), ortalama yan kol uzunluğu (124.75-165.75 cm) ve meyve sap uzunluğu; kabakta ise uygulamaların ortalama verim (2766-3454 kg/da), SÇKM (8.99 - 10.25 ºbriks) ve yaprak yaş ağırlığına etkisi önemli bulunmuştur. Beşinci (AMF + PAS + HA) ve 4. (AMF + HA) uygulamaların genel olarak diğer uygulamalara göre daha çok ön plana çıktığı belirlenmiştir. Özellikle ortalama verim bakımından 5 numaralı uygulamanın her üç kabakgil türü için en yüksek değerlere sahip olduğu tespit edilmiştir.
This study was carried out to assess the effects of two different Arbuscular Mycorrhizal Fungus (AMF), humic acid (HA) and whey applications on various plant and yield characteristics in melon (Magnum-F1), watermelon (Wonder-F1) and summer squash (Focus-F1) species. At trials implemented in the field, 5 different applications [1-) Control, 2-) AMF, 3-) AMF+Whey, 4-) AMF + HA, and 5-) AMF + Whey + HA] were applied at 4 replications according to randomized block design for all three types of vegetables species. The applications on melon were significant for average yield (28 430 - 41 240 kg ha-1) and average branch length. The applications were significant on watermelon in terms of average yield (51 460-86 580 kg ha-1), average branch length (124.75-165.75 cm), fruit pedicle length; and on summer squash in terms of average yield (27 660-34 540 kg ha-1), TSSC (8.99-10.25 brixº), and weight of fresh leaves. It was observed that the 5th and 4th applications were more superior to the others. According to average yield, especially, the fifth application had the highest mean for all three species.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Balıkçılık Yönetimi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Temmuz 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 26 Sayı: 2 |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.